artikel

Voorkom een cyberaanval, wees kritisch met online werken

Technologie & Techniek

Primaire bedrijfsprocessen worden zeker ook in de voedingsindustrie steeds vaker aangestuurd of gemonitord via mobiele apparaten. Dit werkt snel en efficiënt. Maar het maakt een bedrijf ook kwetsbaar voor cybercriminelen. Wat kun je doen om veilig online te werken? Hoe maak je de kans op een cyberaanval zo klein mogelijk?

Voorkom een cyberaanval, wees kritisch met online werken

Veilig online werken begint ermee dat je je bewust bent van de risico’s. Openbare wifi-netwerken zijn voor cybercriminelen een zegen. Ze krijgen hiermee toegang tot alle onbeveiligde apparaten binnen het netwerk.

Ook kunnen ze zelf een openbaar wifi-netwerk aanbieden. Via dit netwerk positioneren ze zichzelf tussen het apparaat en het verbindingspunt. Hiermee zien ze alle informatie die je via internet verzendt, zoals inloggegevens, online mail en de gegevens uit het bedrijfsnetwerk. Zo kunnen ze onder jouw naam gebruik maken van jouw diensten en systemen.

Ook opladers vormen een risico. Via een oplader kan een hacker gevoelige informatie van een apparaat afhalen. Bedenk je dus drie keer voordat je een oplader van een concullega leent of gebruik maakt van een oplader die ergens klaar ligt.

Veilige verbinding

Vanwege de risico’s is het af te raden om met bedrijfsapparatuur in te loggen op openbare wifi-netwerken. Een 3G- of 4G-verbinding is veiliger. Ook de wifi-spots van de verschillende providers zijn een goed alternatief. Over het algemeen zijn deze zeer goed beveiligd.

Daarnaast is het gebruik van een VPN-verbinding aan te bevelen. Een VPN-verbinding is versleuteld. Dus zelfs als het een hacker lukt om zich te positioneren tussen jou en een verbindingspunt, zijn de gegevens niet leesbaar.

Zijn er websites waarvoor je aanmeldgegevens invoert? Schakel dan de optie ‘altijd https gebruiken’ in

Veilige websites

Wees bovendien kritisch met de websites die je bezoekt. De letters https voor een domeinnaam geven aan dat er een extra encryptielaag een de communicatie is toegevoegd. Zijn er websites die je vaker bezoekt en waarvoor je aanmeldgegevens invoert? Schakel dan de optie ‘altijd https gebruiken’ in. Zo weet je zeker dat je je inloggegevens niet invoert op de website van een hacker.

Zet wifi uit

Hackers kunnen er ook gebruik van maken dat mobiele telefoons en laptops automatisch wifi-hardware verzenden naar alle netwerken binnen hun bereik. Houd wifi daarom uitgeschakeld als je geen verbinding nodig hebt. Tot slot: zorg voor een goede beveiligingsoplossing op jouw apparaat. Deze software scant continu bestanden op malware. Dit is veilig voor jouw apparaat en voor de servers op kantoor.

Wil je meer weten over internetcontracten? De experts van Pricewise zijn dagelijks tot 18.00 uur bereikbaar op telefoonnummer: 088 – 66 99 000.

Dit artikel is gesponsord door Pricewise

Reageer op dit artikel