Let op met plastic wegwerpverpakkingen: vanaf 1 juli geldt de nieuwe wetgeving

Let op met plastic wegwerpverpakkingen: vanaf 1 juli geldt de nieuwe wetgeving
Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes met plastic

Vanaf 1 juli mogen ondernemers plastic wegwerpbekers en -bakjes niet meer gratis aanbieden. Hiervoor moet de consument bijbetalen, óf ze moeten een hervulbare verpakking meenemen. Dit is onderdeel van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP).

Om het plastic zwerfafval te verminderen, voert de overheid naar eigen zeggen maatregelen in om van hergebruik de nieuwe norm te maken. Deze maatregelen zijn onderdeel van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). “We willen de wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze nieuwe regels gaan daarbij helpen, want het gaat enorm veel afval én zwerfafval schelen. We gebruiken veel te veel wegwerpbekers en -bakjes”, stelt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.

‘Hergebruik nieuwe norm’

Dat kan volgens Heijnen anders. “We zetten daarom in op hergebruik. Iedereen kan een steentje bijdragen door een eigen beker of bakje mee te nemen of door te kiezen voor een beker of bakje waar borg op zit en dat weer in te leveren. Laten we er samen voor zorgen dat hergebruik de standaard wordt.” Om naar die nieuwe standaard toe te werken, mogen ondernemers vanaf 1 juli geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden.

Nieuwe regelswegwerpbekers en -bakjes

Vanaf 1 juli gelden de volgende regels:

  • Consumenten moeten betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic als zij eten of drinken afhalen of laten bezorgen. Dit geldt ook voor maaltijdsalades in de supermarkt en verpakte broodjes bij het tankstation;
  • De extra kosten voor wegwerpbekers en -bakjes staan los vermeldt op de kassabon;
  • Ondernemers moeten verplicht een herbruikbare optie aanbieden. Dit kan op de volgende twee manieren:
    • Het aanbieden van herbruikbare bekers en bakjes waarvoor een borg betaald wordt
    • Het vullen van door de consument zelf meegebrachte bekers of bakjes
  • Ondernemers mogen zelf kiezen of zij één van bovenstaande opties aanbieden of beide.

Vanaf 2024 meer nieuwe regels

Consumenten gaan dus vanaf 1 juli apart betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze prijs komt bovenop de prijs van het voedingsmiddel of de drank. Ondernemers mogen de prijzen zelf bepalen, maar de overheid adviseert €0,25 voor een beker, €0,50 voor een maaltijd en €0,05 voor voorverpakte kleine portieverpakkingen. Los van bovenstaande regels per 1 juli wil de overheid dat herbruikbaar servies bij consumptie ter plaatse vanaf 1 januari 2024 de standaard wordt. Dus herbruikbare mokken op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij portfolio passen

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij...

Hein Schumacher zegt tegen het FD dat ze voedingsmerken met in totaal €1 mrd aan omzet in de verkoop. Het gerucht dat De Vegetarische Slager daaronder valt, bevestigt hij niet tegen de krant. Volgens Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance hebben merken in plantaardig het moeilijk. "De opwaartse lijn zit er voorzichtig weer in bij merken, het zijn evengoed vooral private label en ingrediënten die momenteel groeien."

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.

Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.