Kersverse ceo Heemskerk fresh & easy: 'Na jaren van harde groei, zien we nieuwe uitdagingen'

Kersverse ceo Heemskerk fresh & easy: 'Na jaren van harde groei, zien we nieuwe uitdagingen'
Jantine Heemskerk, de nieuwe algemeen directeur van Heemskerk fresh & easy

Jantine Heemskerk, de huidige commercieel directeur wordt de nieuwe algemeen directeur van Heemskerk fresh & easy. VMT sprak met de kersverse directeur over de veranderingen in de markt van versgesneden groente en fruit, verspakketten en maaltijdsalades.

“De kosten voor grondstoffen zijn explosief gestegen. Alles is duurder of schaars, of het nu plastic, pasta, eieren of kip is,” zegt de nieuwe ceo Jantine Heemskerk. “Daarnaast zorgen de cao-ontwikkelingen voor extra kosten. Ook consolidatie in het supermarktlandschap zorgt voor druk op het volume. ” Jantine Heemskerk neemt het stokje van Cor Heemskerk over in een roerige tijd.

Maaltijdpakketten en roerbakgroente

Naast de gestegen prijzen voor grondstoffen, ziet Heemskerk dat na jaren van alleen maar groei de volumes voor sommige productgroepen onder druk staan. “We zien dat maaltijdsalades en verspakketten populair worden maar zakken met roerbakgroente de afgelopen jaren minder in trek zijn. Maar dat kan met de inflatie weer anders worden. Het is nu belangrijk om de juiste keuzes te maken.”

Robotisering al afgerond

Jantine Heemskerk is blij dat de investeringstrajecten voor nieuwbouw en robotisering al afgerond zijn. “Het geeft een goed gevoel dat we daar nu niet meer in hoeven te investeren. Het betekent dat overcapaciteit hebben en daardoor kunnen we snel schakelen als er nieuwe klanten komen.”

Energie- en waterbesparing

Ook andere acties op het gebied van duurzaamheid helpen mee in deze tijd. “We hebben de afgelopen jaren 13% water bespaard en we gebruiken 18% minder plastic. We werken gasloos in ons  nieuwe pand en hebben de verbruikte energie per verpakking verlaagd.”

Strategie

De komende periode gaat de nieuwe ceo vooral deze roerige markt navigeren. “We willen de kosten beperkt houden en de volumes behouden. Daarnaast kijken we ook hoe we met groente aan kunnen haken bij de trend van gezond leven.”

Nog meer wijzigingen

Voor de vrijgekomen functie van Jantine Heemskerk zoekt het bedrijf een vervanger. Carlos Musters blijft voorlopig aan als interim financieel directeur. Ook operationeel directeur Peter van Duijvenbode gaat in de loop van 2023 Heemskerk verlaten. Na zijn enorme inspanningen voor Heemskerk, het realiseren van de nieuwbouw en het afronden van grote automatiserings- en robotiseringsprojecten vindt hij het tijd voor iets nieuws.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Foto: Pixabay

FDA linkt een tweede komkommerteler aan salmonella-uitbraak

De FDA heeft in de Verenigde Staten een tweede komkommerteler geïdentificeerd als bron van een salmonella-uitbraak die 449 mensen in 31 staten ziek heeft gemaakt.

Foto: ANP

CEO van Nestlé ontslagen of opgestapt?

Het bedrijf achter merken als KitKat, Maggi en Nespresso kondigde donderdagavond laat het vertrek van CEO Mark Schneider aan na een bestuursvergadering. De 58-jarige Duitser, die bijna acht jaar aan het roer stond, wordt opgevolgd door Laurent Freixe, de huidige baas van de Latijns-Amerikaanse activiteiten. Volgens persbureau Reuters is hij ontslagen.

Belgische groente- en fruittelers moeten opletten op oosterse fruitvlieg, FAVV verscherpt toezicht 

Belgische groente- en fruittelers moeten opletten op oosterse fruitvlieg, FAVV verscherpt toezicht

Het FAVV trof op een marktplaats in Antwerpen opnieuw een oosterse fruitvlieg aan. Professionele groente- en fruittelers worden gevraagd om attent te zijn voor het insect. Het insect is ongevaarlijk voor mens en dier maar kan wel hele fruit- en groenteteelten vernietigen.

Het rijke mondgevoel van dierlijke eiwitten - kokumi - evenaren in groente? 'We wilden groente zo lekker laten smaken dat je vlees niet mist'

Het rijke mondgevoel van dierlijke eiwitten - kokumi - evenaren in groente? 'We wilden groente zo lekker laten smaken dat je vlees niet mist'

Umami is bij de meeste productontwikkelaars wel bekend, maar Kokumi - Japans voor rijk of verzadigd - minder. Het Low Food Lab keek samen met groenteverwerker Vezet wat kokumi voor de smaak van groente kan betekenen. Kan knolselderij sappig, hartig, rijk en boterachtig zijn?

Beeld: Shutterstock

Europese Commissie: 'Land van oorsprong moet duidelijker op verpakking groenten en fruit'

Vanaf 1 januari 2025 moet het land van oorsprong duidelijker zichtbaar zijn op verpakkingen van groenten en fruit. Ook op verpakkingen van gesneden groenten en fruit moet de oorsprong van de producten duidelijk zijn. Dit stelt de Europese Commissie.

Klimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig: van spinazietekort tot   weerbarstige wetgeving

Klimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig: van spinazietekort tot weerbarstige wetgeving

Door het natte voorjaar en de verlate inzaai sorteert de Belgische groenteverwerker Ardo nu al voor op een tekort aan spinazie en erwten. Wispelturige weersomstandigheden, die experts toewijzen aan klimaatsverandering, hebben een einde gemaakt aan decennia van sterke productiegroei. Door op productieniveau (bij de telers) in te grijpen, wil Ardo inspelen op de nieuwe realiteit. Ondertussen probeert het ook de klimaatimpact van de eigen productie in te perken, maar stuit het op weerbarstige wetgeving.

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

De uitbraak van twee soorten salmonella door consumptie van komkommer blijkt te komen door onbehandeld water. Honderden mensen in de Verenigde Staten zijn ziek geworden.

Nicole Freid, algemeen directeur van Hak. (Foto: Hak)

HAK uit klimaatzorgen: 'groenten niet het hele jaar beschikbaar'

Consumenten moeten eraan wennen dat niet alle groenten het hele jaar beschikbaar zijn. Dat zegt Nicole Freid, CEO van groente- en peulvruchtenfabrikant HAK. Door klimaatverandering worden oogsten in de toekomst minder voorspelbaar en gaan weersextremen leiden tot schaarste van bepaalde producten.