Kersverse ceo Heemskerk fresh & easy: 'Na jaren van harde groei, zien we nieuwe uitdagingen'

Kersverse ceo Heemskerk fresh & easy: 'Na jaren van harde groei, zien we nieuwe uitdagingen'
Jantine Heemskerk, de nieuwe algemeen directeur van Heemskerk fresh & easy

Jantine Heemskerk, de huidige commercieel directeur wordt de nieuwe algemeen directeur van Heemskerk fresh & easy. VMT sprak met de kersverse directeur over de veranderingen in de markt van versgesneden groente en fruit, verspakketten en maaltijdsalades.

“De kosten voor grondstoffen zijn explosief gestegen. Alles is duurder of schaars, of het nu plastic, pasta, eieren of kip is,” zegt de nieuwe ceo Jantine Heemskerk. “Daarnaast zorgen de cao-ontwikkelingen voor extra kosten. Ook consolidatie in het supermarktlandschap zorgt voor druk op het volume. ” Jantine Heemskerk neemt het stokje van Cor Heemskerk over in een roerige tijd.

Maaltijdpakketten en roerbakgroente

Naast de gestegen prijzen voor grondstoffen, ziet Heemskerk dat na jaren van alleen maar groei de volumes voor sommige productgroepen onder druk staan. “We zien dat maaltijdsalades en verspakketten populair worden maar zakken met roerbakgroente de afgelopen jaren minder in trek zijn. Maar dat kan met de inflatie weer anders worden. Het is nu belangrijk om de juiste keuzes te maken.”

Robotisering al afgerond

Jantine Heemskerk is blij dat de investeringstrajecten voor nieuwbouw en robotisering al afgerond zijn. “Het geeft een goed gevoel dat we daar nu niet meer in hoeven te investeren. Het betekent dat overcapaciteit hebben en daardoor kunnen we snel schakelen als er nieuwe klanten komen.”

Energie- en waterbesparing

Ook andere acties op het gebied van duurzaamheid helpen mee in deze tijd. “We hebben de afgelopen jaren 13% water bespaard en we gebruiken 18% minder plastic. We werken gasloos in ons nieuwe pand en hebben de verbruikte energie per verpakking verlaagd.”

Strategie

De komende periode gaat de nieuwe ceo vooral deze roerige markt navigeren. “We willen de kosten beperkt houden en de volumes behouden. Daarnaast kijken we ook hoe we met groente aan kunnen haken bij de trend van gezond leven.”

Nog meer wijzigingen

Voor de vrijgekomen functie van Jantine Heemskerk zoekt het bedrijf een vervanger. Carlos Musters blijft voorlopig aan als interim financieel directeur. Ook operationeel directeur Peter van Duijvenbode gaat in de loop van 2023 Heemskerk verlaten. Na zijn enorme inspanningen voor Heemskerk, het realiseren van de nieuwbouw en het afronden van grote automatiserings- en robotiseringsprojecten vindt hij het tijd voor iets nieuws.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.