Statiegeld op blikjes hoeft pas vanaf 1 april

Statiegeld op blikjes hoeft pas vanaf 1 april

Een statiegeldsysteem voor blikjes hoeft nog niet op 1 januari in werking te treden, zoals staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu wilde. Stichting Afvalfonds Verpakkingen en drankenproducenten en importeurs van metalen drankblikjes hoeven pas op 1 april 2023 alles klaar te hebben.

De Raad van State besloot tot uitstel omdat er niet voldoende machines zijn om de blikjes automatisch te verwerken. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden. Ook zijn er IT-problemen zijn rond het statiegeldsysteem.

Staatsecretaris Heijnen wilde dat het statiegeldsysteem op 31 december 2022 zou worden ingevoerd en zou dwangsommen opleggen als het niet gebeurde.

Supermarkten en drankenproducenten

Producenten en importeurs van dranken in blik en supermarkten, verenigd in Stichting Afvalfonds Verpakkingen spanden een rechtszaak aan. Zij wilden de reeks preventieve dwangsommen van tafel.

Uitstel beter

Volgens de Raad van State is het voor het algemeen belang en een soepel verloop beter om de invoering enkele maanden uit te stellen.

Pas vanaf 1 april mag staatssecretaris Heijnen invoering van het systeem afdwingen. Lees de volledige uitspraak.

Wanprestatie

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux zegt tegen het ANP dat het bedrijfsleven twee jaar lang de tijd heeft gehad om het systeem in te voeren. "Statiegeldlanden zetten in de regel in één jaar tijd een geheel nieuw systeem op. Deze vertraging is een absolute wanprestatie van het Nederlandse bedrijfsleven", aldus de organisatie.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Innovatie

HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van...

Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.

Biologisch

Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch:...

De uitspraak van de rechter over het terugdringen van de stikstofuitstoot raakt niet alleen de agrarische sector, maar ook de voedselproducenten. Voedsel zal duurder worden. De biologische sector ziet juist kansen door de uitspraak.

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

BPA

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Voor abonnees
Voor abonnees
Nieuws

Voor abonnees Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Visie op wetgeving

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Podcast

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Suikerarm en koolhydraatvrij: innovaties spotten op Free From-beurs
  2. Bijna 200 salmonellagevallen door kip, ook zieke in Nederland
  3. Deze punten heeft Gezondheidsraad op te merken over Nutri-Score: 'Niet perfect, maar zien wel meerwaarde'
  4. Voor abonnees7 tips om als producent 20 tot 30 procent voedselverspilling tegen te gaan
  5. Voor abonneesDeze 5 trends zijn volgens de Rabobank de komende jaren essentieel voor de voedingsindustrie
  6. "Met de Vlaamse voedselstrategie is het recept geschreven en liggen de ingrediënten op tafel"
  7. Bakkie koffievrije koffie? 'De hele koffieboon vervangen is de heilige graal'
  8. Overschot aan erwtensoep in warme winter? Het kan nu direct van Unilever naar consument via Too Good To Go
  9. Kipproducenten opgelet: nieuw kipetiket per 1 januari een 'moetje'
  10. Wankelt Europees verbod op titaniumdioxide (E171)? Europees gerechtshof vindt 'beoordelingsfout'
  1. Voor abonneesWebinar: Voedselveiligheidscultuur bij OFI: 'Bewustzijn loopt als rode draad door organisatie'
  2. Data-analyse of een fysisch-chemisch model: waar heeft een foodbedrijf meer aan?
  3. Nederlandse recalls en waarschuwingen van november: stukjes glas in magnesium en ochratoxine A in pistachenootjes
  4. Belgische recalls en waarschuwingen november: niet toegelaten plant in drankpoeder
  5. Productinnovaties november: groenteburrito's en Achterhoekse bergkaas
  6. Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan, CO2-uitstoot in keten moet omlaag
  7. Rapport Gezondheidsraad: Evaluation Nutri-Score - Advisory Report
  8. Young R&D: 'Hoe geef ik aandacht aan de innovaties die er echt toe doen?'
  9. Voor abonneesNet begonnen als QA'er? Deze 10 issues komen jonge QA-ers tegen in de praktijk
  10. Column Simone Hertzberger: Alexander de Grote was niet immuun voor een voedselinfectie