Beyond Meat kampt met oplopende verliezen

Beyond Meat kampt met oplopende verliezen

De Amerikaanse fabrikant van vleesvervangers Beyond Meat heeft het verlies in het derde kwartaal zien oplopen tot 100 miljoen dollar. Het bedrijf verkocht minder van zijn vegetarische alternatieven voor burgers en worstjes dan een jaar eerder, terwijl de kosten voor het bedrijf hoog bleven.

Beyond Meat heeft er al langer last van dat mensen door de hoge inflatie voorzichtiger zijn met hun uitgaven in de supermarkt. Daardoor zouden ze de relatief dure vleesvervangers vaker laten staan, zo meldt ANP. Supermarkten en andere verkopers houden daarom ook minder grote voorraden aan. De verkopen aan fastfoodrestaurants liepen wel beter dan een jaar eerder.

Lees ook: Europese consument past koopgedrag om inflatie

Minder verkopen en stoppen samenwerkingen

De omzet daalde met ruim 22 procent tot 82,5 miljoen dollar. Daarop leed het Beyond Meat een nettoverlies van 101,7 miljoen dollar, tegenover 54 miljoen dollar een jaar eerder. Naast de zwakkere verkopen moest het bedrijf ook vergoedingen betalen voor het stopzetten van productiesamenwerkingen, wat drukte op de resultaten.

Banen schrappen

Eerder dit jaar kondigde Beyond Meat aan al bijna 1 op de 5 banen te schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf streeft ernaar volgend jaar meer geld binnen te halen dan uit te geven.

Het in 2009 opgerichte Beyond Meat produceert onder andere vanuit Nederland zijn vleesvervangers, die zijn bestemd voor de Europese markt. Het bedrijf kocht in 2020 een fabriek in Enschede en sloot in hetzelfde jaar een productiesamenwerking met vleesverwerker Zandbergen in Zoeterwoude.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Mondi neemt Schumacher Packaging over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Mondi neemt Schumacher Packaging...

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij....

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam...

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig...

Nieuwe speler vleesvervangersmarkt: Planted introduceert vervangers van erwteneiwit

Nieuwe speler vleesvervangersmarkt: Planted introduceert vervangers...

Vanaf deze maand ligt er een nieuw merk vleesvervangers in het schap: Planted. Het van origine Zwitserse bedrijf gebruikt erwteneiwit als basis voor...

Communiceren over vleesvervangers? Dit zijn 6 inzichten van experts

Communiceren over vleesvervangers? Dit zijn 6 inzichten van experts

Wat is belangrijk om vleesvervangers succesvol te verkopen nu de markt is veranderd? Tijdens de New Food Conference deelden Redefine Meat, Matr Foods...

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food scale-up Yespers

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food...

FruitMasters Ingredients levert exclusief fruit voor de innovatieve fabriek van Yespers. Beide partijen streven naar een houdbaar en betaalbaar...

Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse snackproducenten in op trends

Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse...

Hoe spelen Amerikaanse snackproducenten in op veranderende eetpatronen van de consument? De populariteit van afslankmedicijnen zoals Ozempic en...

Foto: Shutterstock

Vegetarische saucijzenbroodjes aan de kant gezet door...

De transitie naar een plantaardiger voedselpatroon gaat met horten en stoten. Hoewel nieuwe vega-introducties aan de lopende band het daglicht zien,...