Houdbaarheidsverlenging fruit door recyclebare topseal oplossing

Houdbaarheidsverlenging fruit door recyclebare topseal oplossing

Verpakkingsproducent StePac heeft zijn assortiment topseals uitgebreid met nieuwe oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het productportfolio is uitgebreid met volledig recyclebare, gemakkelijk te verwijderen folies die zijn ontworpen om te worden gebruikt als topseal op trays of containers.

De topseals zijn geschikt voor verpakkingen waarin producten zoals zomerfruit, vers gesneden groenten en fruit in worden verpakt voor het on-the-go segment. De folies zijn ontworpen met hulp van StePac’s Modified Atmosphere Packaging (MAP) condensatiecontroletechnologie. Hierdoor ontstaan mogelijkheden om de houdbaarheid van verse producten te verlengen en hun kwaliteit en voedingswaarde te behouden. De gemodificeerde atmosfeer vertraagt het verouderingsproces en remmen microbieel verval.

Verlengen houdbaarheid

“We leiden de overgang van het gebruik van traditionele clamshells voor het verpakken van verse bessen naar slimme, groenere en aantrekkelijkere topseal oplossingen”, zegt Gary Ward, Business Development Manager voor StePac. “Deze verschuiving kent verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor maar liefst 25-30 productie reductie in het gebruik van plastic, omdat het een slanker product is in vergelijking met de veelgebruikteclamshells. Ten tweede is het volledig recyclebaar en ten derde biedt het eigenschappen voor het verlengen van de houdbaarheid, waardoor de voedselkwaliteit wordt verbeterd en verspilling wordt verminderd, wat allemaal in overeenstemming is met onze duurzaamheidsstrategie. Last but not least zorgt het ook voor voedselveiligheid.”

Voedselveiligheid verbeteren

Deze producten worden al gebruikt in Israël door het Rafkor, een Israëlisch bedrijf dat fruit verpakt en op de markt brengt. “Sinds we StePac’s volledig recyclebare topseal oplossing voor kersen, lychees, steenfruit en peren zijn gaan gebruiken, hebben we een vermindering van afval en kwaliteitsklachten van onze klanten opgemerkt”, zegt Haviv Aharon, CEO van Rafkor. “Dit heeft veel te maken met de houdbaarheidsverlenging van het product. Omdat het product hermetisch is afgesloten, helpt het bovendien de voedselveiligheid te verbeteren. Dit stimuleert de verkoop van onze producten in de e-commercesector. We zijn nu aan het kijken om het gebruik van de folie uit te breiden naar ander fruit.”

Hersluitbare folie

De topseal bestaat uit een gelamineerde structuur bestaande uit twee lagen, met daartussen een drukgevoelige lijm. Een stans in de onderste folielaag opent een venster dat de producten verpakt in de tray toont en op de gewenste afmetingen kan worden gesneden. De lijm tussen de twee lagen is voldoende sterk zodat de bovenste folielaag tot 20 keer kan worden afgepeld en opnieuw aan de onderste laag kan worden verzegeld, waardoor het ideaal is voor meerdere porties en kan worden aangebracht op PET- en PP-trays en ook duurzame materialen. Elke keer dat het opnieuw wordt verzegeld, regenereert de Modified Atmosphere (MA)-activiteit en blijft de kwaliteit van het voedsel in de koelkast van de consument behouden. De hersluitbare folie is ook voorzien van een tamper proof-zegel dat klanten verzekert dat de verpakking vóór aankoop op geen enkele manier is geschonden of gesaboteerd.

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema’s Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.