Houdbaarheidsverlenging fruit door recyclebare topseal oplossing

Houdbaarheidsverlenging fruit door recyclebare topseal oplossing

Verpakkingsproducent StePac heeft zijn assortiment topseals uitgebreid met nieuwe oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het productportfolio is uitgebreid met volledig recyclebare, gemakkelijk te verwijderen folies die zijn ontworpen om te worden gebruikt als topseal op trays of containers.

De topseals zijn geschikt voor verpakkingen waarin producten zoals zomerfruit, vers gesneden groenten en fruit in worden verpakt voor het on-the-go segment. De folies zijn ontworpen met hulp van StePac's Modified Atmosphere Packaging (MAP) condensatiecontroletechnologie.  Hierdoor ontstaan mogelijkheden om de houdbaarheid van verse producten te verlengen en hun kwaliteit en voedingswaarde te behouden. De gemodificeerde atmosfeer vertraagt het verouderingsproces en remmen microbieel verval.

Verlengen houdbaarheid

"We leiden de overgang van het gebruik van traditionele clamshells voor het verpakken van verse bessen naar slimme, groenere en aantrekkelijkere topseal oplossingen", zegt Gary Ward, Business Development Manager voor StePac. “Deze verschuiving kent verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor maar liefst 25-30 productie reductie in het gebruik van plastic, omdat het een slanker product is in vergelijking met de veelgebruikte clamshells. Ten tweede is het volledig recyclebaar en ten derde biedt het eigenschappen voor het verlengen van de houdbaarheid, waardoor de voedselkwaliteit wordt verbeterd en verspilling wordt verminderd, wat allemaal in overeenstemming is met onze duurzaamheidsstrategie. Last but not least zorgt het ook voor voedselveiligheid.”

Voedselveiligheid verbeteren

Deze producten worden al gebruikt in Israël door het Rafkor, een Israëlisch bedrijf dat fruit verpakt en op de markt brengt. "Sinds we StePac's volledig recyclebare topseal oplossing voor kersen, lychees, steenfruit en peren zijn gaan gebruiken, hebben we een vermindering van afval en kwaliteitsklachten van onze klanten opgemerkt", zegt Haviv Aharon, CEO van Rafkor. “Dit heeft veel te maken met de houdbaarheidsverlenging van het product. Omdat het product hermetisch is afgesloten, helpt het bovendien de voedselveiligheid te verbeteren. Dit stimuleert de verkoop van onze producten in de e-commercesector. We zijn nu aan het kijken om het gebruik van de folie uit te breiden naar ander fruit.”

Hersluitbare folie

De  topseal bestaat uit een gelamineerde structuur bestaande uit twee lagen, met daartussen een drukgevoelige lijm. Een stans in de onderste folielaag opent een venster dat de producten verpakt in de tray toont en op de gewenste afmetingen kan worden gesneden. De lijm tussen de twee lagen is voldoende sterk zodat de bovenste folielaag tot 20 keer kan worden afgepeld en opnieuw aan de onderste laag kan worden verzegeld, waardoor het ideaal is voor meerdere porties en kan worden aangebracht op PET- en PP-trays en ook duurzame materialen. Elke keer dat het opnieuw wordt verzegeld, regenereert de Modified Atmosphere (MA)-activiteit en blijft de kwaliteit van het voedsel in de koelkast van de consument behouden. De hersluitbare folie is ook voorzien van een tamper proof-zegel dat klanten verzekert dat de verpakking vóór aankoop op geen enkele manier is geschonden of gesaboteerd.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame...

Ieder foodbedrijf wil een zo duurzaam mogelijk product in een zo duurzaam mogelijke verpakking, toch? Maar wat is duurzaam en wat accepteert de...

Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen te gaan 

Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen...

Vanaf vandaag staat er een 'kijk-, ruik- en proeflogo' op de verpakkingen van Albert Heijn eigenmerk magere- en volle yoghurt en karnemelk. Het logo...

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten...

Foto: FSSC 22000

FSSC 22000 versie 6 krijgt GFSI-erkenning

Foundation FSSC meldt dat de nieuwste versie van hun schema, FSSC 22000 versie 6, op 23 augustus 2024 de Global Food Safety Initiative (GFSI)...

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Eén derde van de consumenten kan gecertificeerde duurzaamheidskeurmerken niet onderscheiden van fictieve logo's en valse claims. De...

Kleine verpakkingen en keuze in alcoholvrij: hier let de consument op als het gaat om duurzaamheid en gezondheid

Kleine verpakkingen en keuze in alcoholvrij: hier let de consument op...

Hoe beïnvloeden duurzaamheid en gezondheid het aankoopgedrag van de consument? CPS GfK | YouGov onderzocht de belangrijkste winkelstrategieën van...

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om...

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Door het gebruik van plastic verpakkingen, komen er ook steeds microplastics voor in het milieu. De impact van deze kleine deeltjes is nog geen...