Tip van jouw advocaat: Strenger bewijs bij botanicals, let op de woordkeuze

Tip van jouw advocaat: Strenger bewijs bij botanicals, let op de woordkeuze

KENNISPARTNER - COLUMN - Voor gezondheidsclaims gelden best wel strenge eisen. De in reclame beloofde werking moet op basis van hoge wetenschappelijke eisen zijn aangetoond door EFSA. Bij kruidensupplementen ('botanicals') geldt voorlopig een softer regiem: die claims staan nog 'on hold'. Toch worden ook hier de teugels aangehaald. Inmiddels moet je als ondernemer zélf zorgen dat je alle wetenschappelijke bewijzen op een rijtje hebt.

Voor een kruidensupplement zijn veel gezondheidsclaims voorlopig nog toegestaan. Bij het maken van reclame hoefde je maar op drie punten te letten. Stap 1: controleer of de gezondheidsclaim die je wilt gebruiken ook voorkomt in de aanvragen voor gezondheidsclaims bij de EFSA. Stap 2: check of de gebruikscondities overeenkomen met die in de EFSA- aanvraag. En vergeet stap 3 niet: voeg de disclaimer toe dat het bewijs nog niet geleverd is, bijvoorbeeld: ‘toelatingsprocedure voor deze gezondheidsclaim loopt nog’ of ‘het gezondheidseffect is nog niet officieel vastgesteld’. Gelukkig mag dat via een asterisk-uitleg op de achterzijde van de verpakking.

Stevig wetenschappelijk bewijs nodig

Inmiddels is dat niet meer voldoende. Het Hof van Justitie heeft in de Mezina-uitspraak nu een extra (vierde) eis gesteld. Elke gezondheidsclaim moet altijd door de adverteerder wetenschappelijk kunnen worden onderbouwd. Dat moet met stevig wetenschappelijk bewijs. Gebruikerservaringen zijn niet meer voldoende. Je kan ook niet meer volstaan met het verwijzen naar het EFSA-dossier (stap 1). Nee. Als adverteerder moet je de bewijsvoering zélf op orde hebben: nieuwe wetenschappelijke studies moet je toevoegen aan je eigen productdossier.

Woordkeuze

Ondertussen is de Europese Brancheorganisatie EHPM al bezig om na te denken of een oplossing bij kruidensupplementen gevonden kan worden door in de bewoordingen duidelijk te laten blijken hoe sterk het bewijs is. Dus geen absoluut geformuleerde bewoordingen als de positieve ervaringen vooral zijn gebaseerd op traditioneel gebruik. Dan past meer een vermelding dat die botanical traditioneel bekend staat vanwege ondersteuning bij de betreffende kwaal.

Mijn voorspelling: 2021 gaat voor botanicals een spannend jaar worden. Er zullen nieuwe richtlijnen komen. De woordkeuze wordt van groot belang.

Auteur: Ebba Hoogenraad, advocaat food law bijHoogenraad & Haak,kennispartner van VMT

Illustratie: Larissa Sas

Onderdeel van de collectie

Claims

Consumenten worden dagelijks blootgesteld aan talloze claims op de verpakkingen van voedingsmiddelen. Deze claims kunnen helpen bij het maken van gezonde en duurzame keuzes, maar voor producenten het is belangrijk om te weten welke claims wel en niet zijn toegestaan. In deze collectie gaan we in op de wetgeving en het toezicht met betrekking tot gezondheidsclaims, voedingsclaims en duurzaamheidsclaims op levensmiddelen. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Ebba Hoogenraad

Ebba Hoogenraad

Advocaat Hoogenraad & Haak

  1. Tips & Tricks voor de verwachte explosie aan fusies en overnames in de levensmiddelensector
  2. NVWA-tarieven stijgen per 1 januari 2021
  3. 'CRISPR-Cas leidt tot win-winsituatie voor hele voedselketen'
  4. Advocaat vergelijkt fipronil-schade kippenboeren met schade gaswinning
  5. Trends in voedingsmiddelenwetgeving in 2021: 'Geen woorden, maar daden'
  6. Webinar: Claims voor veganistische en vegetarische producten: 'Gebrek aan wet- en regelgeving leidt tot onduidelijkheid bij consumenten'
  7. Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen: NVWA komt met 8 tips
  8. Cannabidiol (CBD) verhandelen als het in een andere lidstaat rechtmatig is geproduceerd
  9. Webinar: Vega en vegan 'are here to stay'
  10. HSN: 'Foodprofessional steeds vaker geconfronteerd met allergenenhandhaving'
  1. Invoereisen voor sesamzaad uit India aangescherpt
  2. Tip van jouw advocaat voor onze superfoodies: "Eet geen tarwe…?"
  3. EP-besluit over plantaardige zuivelnamen roept gemengde reacties op
  4. On topic: deze 13 vermeldingen móeten op je etiket staan
  5. On topic: Alles over etikettering van levensmiddelen
  6. Webinar: ontwikkelingen additievenwetgeving, van technische hulpstoffen tot clean label ingrediënten
  7. Jeroen Willemsen van Green Protein Alliance: 'Dit zal eiwittransitie niet vertragen, integendeel'
  8. Veggieburger mag zo blijven heten, kaasalternatief mag niet meer
  9. Commercial 'Suiker veroorzaakt rimpels' moet van de buis en sociale mediakanalen
  10. Webinar: fraude, recalls en aansprakelijkheid; tips & tricks voor spanningsvelden in internationale handel van levensmiddelen