Denk eens wat langer na over je auditvorm

Denk eens wat langer na over je auditvorm

Dat interne audits belangrijk zijn voor kwaliteitsverbetering in de organisatie staat niet ter discussie, maar hoe zorg je voor een effectieve uitvoering? Dit artikel gaat in op het strategisch nadenken over auditvormen en de daaruit voortvloeiende auditplanning.

Het loont om eens wat langer na te denken over je audit planning. Regelmatig wordt tijdens trainingen over interne auditvaardigheden de vraag gesteld: 'wat is nu de beste manier van auditen?’ Een eenduidig antwoord hierop is niet te geven omdat het afhangt van een aantal aspecten. Hoe is het proces opgebouwd? Wat waren de resultaten van de vorige audits? Hoe competent en ervaren zijn de auditoren? Dit zijn allemaal aspecten die bepalen wat voor het specifieke bedrijf het beste is.

Interne audits zijn een vast onderdeel van de meeste certificeringsschema’s. Het uitvoeren van interne audits wordt vaak gezien als tijdrovend en een ‘moetje’. Het is lastig om gemotiveerde en competente interne auditoren te vinden in de organisatie. Terwijl een goed uitgevoerde audit een positieve activiteit is. Het helpt de organisatie om kansen ter verbetering in kaart te brengen, of om gevaren te onderkennen en te voorkomen. Het gunt medewerkers een blik achter de schermen op andere afdelingen en vergroot het kwaliteitsbewustzijn in je hele organisatie.

Welke eisen worden er gesteld aan de interne audit?

Er zijn bepaalde eisen gesteld ten aanzien van de interne audit die ingewilligd moeten worden. ISO 22000 geeft de meest uitgebreide uitleg over waar een interne audit aan moet voldoen (vrij vertaald uit §9.2).

9.2.1 De organisatie moet met geplande tussenpozen interne audits uitvoeren om informatie te verstrekken over de vraag of het FSMS

a) voldoet aan:

  • de eigen eisen van de organisatie voor haar FSMS
  • de eisen uit de ISO 22000 norm

b) effectief geïmplementeerd en onderhouden zijn.

Kan dit in één audit?

Wat opvalt in de normen is dat er tweeledig beoordeeld moet worden: namelijk of het food safety management systeem (FSMS) voldoet aan de norm, en of deze effectief geïmplementeerd en onderhouden zijn. Het is eigenlijk niet te doen om dit in één audit te combineren als je geen uitgebreide kennis van de norm hebt. Om de auditoren te helpen worden standaard vragenlijsten vaak jaarlijks herhaald. Of auditoren worstelen met de norm en zien door de bomen het bos niet meer. Het resultaat van de audits laat dan te wensen over.

Het is beter de audits op te splitsen in kwaliteitsaudits en FSMS audits.”

Het is daarom beter de audits op te splitsen in kwaliteitsaudits en FSMS audits. Bij de kwaliteitsaudit wordt, met behulp van een kruisverwijzingstabel van de norm, bij elke eis een verwijzing gegeven naar het handboekdocument (procedure of werkinstructie) waarin deze norm-eis beschreven staat.

Het interne audit team hoeft tijdens de audit alleen nog de vertaalslag te maken naar de vraag of het FSMS in de praktijk goed geïmplementeerd en onderhouden is. Dit is voor de auditoren behapbaar en maakt het auditen ook meteen een stuk leuker. Zeker wanneer de audits eens op een andere wijze ingestoken worden.

Auditplanning

Om het beste resultaat te krijgen houd je bij het opstellen van een auditplan rekening met de volgende zaken:

  • Hoe veel tijd wil je per audit besteden (kun je hele dagen blokken of is een uurtje per keer het maximum)?
  • Hoe groot is het intern auditteam?
  • Audit je alleen of in tweetallen?
  • Hoe ervaren zijn de auditors?
  • Hoe groot en complex is het proces?
  • Wat waren de resultaten van de voorgaande audit?
  • Zijn alle onderdelen van het FSMS ingepland?
  • Welke risico’s (HACCP) zitten er in het proces?
  • Welke strategische doelstellingen heeft het bedrijf?

Op basis van bovenstaande punten bepaal je welke (audit)vorm je kiest. Er zijn verschillende vormen.

Document(en)audit

Bij een documentaudit wordt er een audit gedaan op een specifiek document, zoals een procedure of werkinstructie. Voordeel hiervan is dat het gemakkelijk is voor beginnende auditoren en het overzichtelijk is dat alle documenten in het FSMS geaudit zijn. Tevens kan je als auditor veel dieper op de inhoud ingaan.

Procesaudit

Bij een procesaudit (ook wel systeem- of organisatieaudit genoemd) onderzoek je een proces, gericht op de totstandkoming van een product. Tijdens deze audit wordt er gekeken naar de maatregelen die de kwaliteit van de uitkomsten moeten waarborgen. Deze audit kun je ook opsplitsen in deelprocessen (of afdelingen). Ook de samenhang tussen de verschillende afdelingen en procedures wordt onderzocht.

Productaudit

Bij een productaudit (ook wel resultaatgerichte audit genoemd) onderzoek je een product, resultaat of uitkomst van een proces. De focus ligt op kwaliteit en effectiviteit van de processtappen zelf. Er wordt niet alleen gekeken of de stappen in de processen worden gevolgd, maar ook hoe het proces beter, sneller of efficiënter kan om de kwaliteit van het resultaat te optimaliseren. Deze vorm wordt bij certificeringsaudits vaak gebruikt (product trail).

Themagerichte audit

Bij een themagerichte audit staat niet het proces centraal, maar een actueel (strategisch) thema. Tijdens een audit komen meerdere processen en onderwerpen aan de orde, die raakvlakken hebben met het thema. Voorbeelden van thema’s zijn cultuur, klantgerichtheid, (voedsel)veiligheid of stimuleren en motiveren van medewerkers.

Bij een waarderende audit worden de positieve punten in een proces benoemd.”

Waarderende audit

Bij een waarderende audit worden specifiek de positieve punten in een proces benoemd. Je onderzoekt op welke wijze deze behouden kunnen blijven en wat de rol van de medewerker hierin is.  Het resultaat is een positief gesprek waarin het kwaliteitsbewustzijn bij de medewerker gestimuleerd wordt en zijn of haar eigen bijdrage hieraan. Waarderend auditen is te combineren met andere hierboven beschreven auditvormen.

Keuzes onderbouwen

Welke auditvorm je ook kiest, het is belangrijk duidelijk de scope en referentiedocumenten te bepalen om zo te voorkomen dat er delen van het FSMS handboek niet geaudit worden. Daarnaast is het goed om je keuzes te onderbouwen en vast te leggen. De resultaten worden geëvalueerd en voor het volgende jaar gebruikt bij het nieuwe jaarplan.

Door te kiezen voor een auditvorm op maat voor jouw bedrijf zal je veel meer uit je investering halen en zullen de auditoren ook veel meer gemotiveerd zijn. Er is dus geen beste auditvorm, alle zijn goed en wanneer je ze afwisselt weet je zeker dat je zoveel mogelijk rendement hebt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Précon Food Management

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

 Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Beeld: Shutterstock

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de laatste stand van zaken

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw aandachtpunt op de agenda tijdens het 'Regulier Overleg Warenwet'. De vereniging stelt dat sommige coeliakiepatiënten risico lopen bij het gebruik van bepaalde afbreekbare voedselcontactmaterialen. Hoe zit dat eigenlijk met kruisbesmetting via voedselcontactmaterialen?

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook dinatriumdifosfaat en dextrose

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook dinatriumdifosfaat en dextrose

KENNISPARTNER - COLUMN - De Franse Frietjes van McDonald's: een guilty pleasure voor velen. Gelukkig bestaan de frietjes slechts uit aardappelen en een snufje zout, verder wordt helemaal niets toegevoegd. Althans, dat zegt McDonald's in haar advertenties.

Links: Ans van Bergen, Rechts: Mark de Langen

Twee auditors over het vak: 'Audit is net APK-keuring, maar dan met menselijk contact' (podcast)

Producten die op de grond vallen en netjes weer op de productielijn worden gelegd. Dat gebeurt nog steeds, zélfs tijdens een audit. Toch zijn dit incidenten en doen producenten het grotendeels correct. Dit vertellen auditors Ans van Bergen en Mark de Langen in een podcast met VMT. De auditors vertellen meer over hoe zij audits ervaren, wat zij zoal tegenkomen en wat zij voor tips hebben voor producenten.

Beeld: Shutterstock

Opfrissing wetgeving etikettering van levensmiddelen: hoe zit het ook alweer?

Etikettering vormt een belangrijk onderdeel voor het op de markt brengen van levensmiddelen. Er gelden verschillende wetten en regels voor etikettering van levensmiddelen. Ook aanvullende voorschriften zijn hierbij belangrijk. Waar moet je als producent precies op letten? In dit artikel een aantal aandachtspunten op een rij ter opfrissing.

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop voordat je met hen in zee gaat

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop...

Stel, een startup heeft een veelbelovend ingrediënt of een nieuwe leverancier zegt dat ene schaarse ingrediënt te kunnen leveren. Een...

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Onlangs is Précon toegetreden tot het bestuur van SimplyOK. "Een goede beheersing van allergenen is een belangrijk onderdeel van onze...

Wageningse eivervanger van biergist maakt debuut in VS op IFT FIRST

Wageningse eivervanger van biergist maakt debuut in VS op IFT FIRST

De Nederlandse foodtech startup Revyve maakt zijn debuut op de Amerikaanse markt tijdens de IFT FIRST 2024 in Chicago in juli. Met de innovatieve...

De NVWA ziet een stijging in de internetverkoop van afslankpillen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Sommige bevatten zelfs amfetamine.

NVWA legde in 2023 maar liefst 7.364 voedselveiligheidsmaatregelen op

De NVWA legde in 2023 bij maar liefst 7.364 bedrijven een maatregel op na een overtreding op het gebied van voedselveiligheid. Dat zijn vaak...

Komt er een notificatiesysteem voor voedingssupplementen in Nederland? Dit is de laatste stand van zaken

Komt er een notificatiesysteem voor voedingssupplementen in...

Staat Nederland ook een notificatiesysteem voor voedingssupplementen te wachten? Een adviesorgaan van de NVWA ziet hiervoor goede redenen. Dit omdat...

foto: shutterstock

Voedselveiligheid grondstoffen uit Oekraïne onder de maat, zegt...

Het gebruik van grondstoffen uit Oekraïne geeft door de oorlog substantieel meer kans op voedselveiligheidsrisico's. Dat blijkt uit een rapport van...

Beeld: Shutterstock

Nationale taaleis 1169/2011: in hoeverre is dit een obstakel voor...

Eind vorig jaar deed onderzoeksbureau Ecorys onderzoek naar territoriale leveringsbeperkingen (TLB's). Hieruit blijkt dat de nationale taaleis op...

Beeld: Shutterstock

Nieuwe Europese ontbossingswetgeving: 10 belangrijke vragen en...

Vanaf eind dit jaar geldt de Europese ontbossingswet (EUDR) voor grote bedrijven. Half 2025 geldt deze ook voor MKB-bedrijven. Maar wat houdt de...