Fuji Oil kiest voor slimme energie van Centrica Business Solutions

Fuji Oil kiest voor slimme energie van Centrica Business Solutions

Centrica Business Solutions en Fuji Oil Europe hebben onlangs een overeenkomst gesloten voor de bouw van een warmtekrachtkoppeling (wkk) met een elektrisch vermogen van 1,56 MW, en een Demand Side Response-oplossing voor het Europese hoofdkantoor van de fabrikant van plantaardige oliën en vetten in het Belgische Gent.

De installatie wordt opgenomen in een poule van industriële installaties die het Belgische elektriciteitsnet ondersteunen. Centrica verzorgt de komende tien jaar ook het correctief en preventief onderhoud van de installatie. Met deze compleet nieuwe warmte-krachtkoppeling wordt decentraal elektriciteit, warmte in de vorm van warm water en hoge druk stoom geproduceerd.

Waar de output van de wkk in de industrie niet altijd optimaal bruikbaar is, leidt de maatwerkoplossing voor Fuji Oil tot een rendement van maar liefst 90%. Hiermee sluit de gekozen variant naadloos aan bij de hoge duurzaamheidsambities van het bedrijf.

Decentrale energieoplossing

De wkk wordt door ons opgenomen in een zogenaamde virtuele elektriciteitscentrale”

De wkk voor Fuji Oil zal de productiesite grotendeels van elektriciteit kunnen voorzien, wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. De warmte van het motorkoelwatersysteem en restwarmte afkomstig uit de uitlaatgassen worden gebruikt om CV-water te produceren van zo’n 93°C.

Door toepassing van een stoomgenerator kunnen de uitlaatgassen met een temperatuur van circa 450°C worden gebruikt om ruim 1 ton stoom per uur te produceren met een druk van 11 bar. Zowel het CV-water als de stoom wordt door Fuji Oil gebruikt in hun productieproces. De wkk zal vanaf september dit jaar worden geïnstalleerd en medio december gebruiksklaar worden opgeleverd.

Virtuele elektriciteitscentrale

Arno van Mourik, algemeen directeur bij Centrica Business Solutions Benelux, geeft aan dat er nog een bijzonder aspect is aan deze wkk-installatie: “De warmte-krachtkoppeling wordt door ons opgenomen in een zogenaamde virtuele elektriciteitscentrale die wordt aangestuurd door ons innovatief softwareplatform. Onze technologie poolt wkk’s, batterijen en industriële machines intelligent samen en zorgt er zo voor dat we op een financieel aantrekkelijke en milieuvriendelijke manier het elektriciteitsnet balanceren. Bij een overbelasting van het stroomnet zal de installatie van Fuji Oil nagenoeg in real time kortstondig neerwaarts regelvermogen aanbieden om zo de frequentie op het net terug in evenwicht te helpen brengen."

"Voor het ter beschikking stellen van dit flexibel vermogen ontvangt het bedrijf een vergoeding van netbeheerder Elia en creëert het zo extra inkomsten. De techniek van vraagflexibiliteit is minder belastend voor het milieu, aangezien geen extra CO2 wordt uitgestoten."

Hoge duurzaamheidsambities en rendement

We streven naar een hoge energie-efficiëntie en het inzetten van energie met een minimale milieu-impact”

De gekozen energieoplossing sluit perfect aan op het productieproces van Fuji Oil als ook op de hoge duurzaamheidsambities. Tom Franssens, project manager Engineer & Energie coördinator bij Fuji Oil Europe: “Als wereldwijde leider in innovatieve voedingsproducten streven we naar een hoge energie-efficiëntie en het inzetten van energie met een minimale milieu-impact. In Centrica Business Solutions vinden wij de gewenste partner doordat zij niet alleen energieoplossingen op locatie verzorgen, maar ons voortdurend hebben geadviseerd naar de best mogelijke oplossing. Er is echt gekeken naar hoe wij een optimaal rendement konden bereiken en hoe de installatie zo goed mogelijk bij ons eigen productieproces past."

"Dat we daarnaast het Belgische elektriciteitsnet kunnen ondersteunen wanneer daar behoefte aan is, voelt voor ons heel prettig omdat we willen uitdragen dat duurzaamheid iets is wat je alleen samen kunt bereiken.”

Dit artikel is gesponsord doorCentrica Business Solutions.