Food Law Update: Productontwikkelaars krijgen kaders voor 'gezonde R&D'

Food Law Update: Productontwikkelaars krijgen kaders voor 'gezonde R&D'
Grocery cart at a supermarket aisle filled up with food products seen from the customers point of view

Productontwikkelaars en R&D-ers bij voedselfabrikanten krijgen de komende jaren scherpe kaders voorgeschoteld waarbinnen zij kunnen innoveren. Het nieuwe overheidssysteem gaat per productcategorie een aantal grenswaarden voor onder andere hoeveelheid zout, vet en suiker vaststellen. Dit is één van de onderwerpen waar tijdens de Food Law Update op 18 juni op wordt ingegaan.

Na het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zal worden gewerkt met een nieuw systeem voor productverbetering. Hierin worden voor bewerkte producten een set criteria gesteld voor verlaging van zout-, verzadigd vet- en suikergehalte. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt nu over nagedacht. Daarvoor is onder meer een publieke consultatie (internetconsultatie) uitgevoerd, om bij zoveel mogelijk partijen uit te vragen hoe zij denken over een systeem waarbij per productgroep een set criteria wordt gepubliceerd.

‘Goede prikkels’

Naast criteria zullen incentives worden ontwikkeld om bedrijven te stimuleren productverbetering uit te voeren. Dan heb je het over bijvoorbeeld het publiceren van de zout, suiker en vetgehaltes van de verschillende producten. Een periodieke monitor zal worden ingezet om doelstellingen in productverbetering zichtbaar te maken.

Q&A met VWA tijdens Food Law Update

Meer tekst en uitleg hierover tijdens de Food Law Update op 18 juni tijdens een Q&A met beleidscoördinator Inge Stoelhorst van het ministerie van VWS. Ook zal zij tijdens deze Q&A ingaan op misleiding op etiketten, benamingen van vegetarische producten, de Nutri-Score en de Farm to Fork strategie voor de voedingsmiddelenindustrie die pas is gelanceerd.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meld je direct aan

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de...

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die...

Foto: Carmen Groeneveld

Ministerie VWS lanceert platform om productverbetering versnellen

Tijdens het VMT Food Future Event heeft Maud Theelen, netwerkregisseur van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), de lancering aangekondigd...

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo....

Foodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa: 'Weghalen logo was lastige, maar weloverwogen keuze'

Foodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa:...

Tv-programma Kassa vroeg aan levensmiddelenfabrikanten of ze van plan zijn om Nutri-Score op hun verpakking te plaatsen. Meerdere grote...

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden...

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken...

Danone stopt met Nutri-Score op drinkyoghurts

Danone stopt met Nutri-Score op drinkyoghurts

Zuivelgigant Danone zegt het Nutri-Score-logo vanaf september 2024 geleidelijk af te schaffen van hun zuivel- en plantaardige drinkproducten.