Food Law Update: Productontwikkelaars krijgen kaders voor 'gezonde R&D'

Food Law Update: Productontwikkelaars krijgen kaders voor 'gezonde R&D'
Grocery cart at a supermarket aisle filled up with food products seen from the customers point of view

Productontwikkelaars en R&D-ers bij voedselfabrikanten krijgen de komende jaren scherpe kaders voorgeschoteld waarbinnen zij kunnen innoveren. Het nieuwe overheidssysteem gaat per productcategorie een aantal grenswaarden voor onder andere hoeveelheid zout, vet en suiker vaststellen. Dit is één van de onderwerpen waar tijdens de Food Law Update op 18 juni op wordt ingegaan.

Na het Akkoord Verbetering Productsamenstelling zal worden gewerkt met een nieuw systeem voor productverbetering. Hierin worden voor bewerkte producten een set criteria gesteld voor verlaging van zout-, verzadigd vet- en suikergehalte. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt nu over nagedacht. Daarvoor is onder meer een publieke consultatie (internetconsultatie) uitgevoerd, om bij zoveel mogelijk partijen uit te vragen hoe zij denken over een systeem waarbij per productgroep een set criteria wordt gepubliceerd.

‘Goede prikkels’

Naast criteria zullen incentives worden ontwikkeld om bedrijven te stimuleren productverbetering uit te voeren. Dan heb je het over bijvoorbeeld het publiceren van de zout, suiker en vetgehaltes van de verschillende producten. Een periodieke monitor zal worden ingezet om doelstellingen in productverbetering zichtbaar te maken.

Q&A met VWA tijdens Food Law Update

Meer tekst en uitleg hierover tijdens de Food Law Update op 18 juni tijdens een Q&A met beleidscoördinator Inge Stoelhorst van het ministerie van VWS. Ook zal zij tijdens deze Q&A ingaan op misleiding op etiketten, benamingen van vegetarische producten, de Nutri-Score en de Farm to Fork strategie voor de voedingsmiddelenindustrie die pas is gelanceerd.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meld je direct aan

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock

QA'ers reageren positief op nieuw allergenenbeleid: 'Nu nog een...

Per 1 januari dit jaar is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid van toepassing. Producenten hebben tot 1 januari 2026 om etiketten aan te passen....

Beeld: Shutterstock

Industrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese...

De minerale oliën MOAH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Per 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen door meer...

Beeld: ©NVWA

NVWA: mogelijk libido verhogende stoffen in honingproducten

De NVWA heeft aanwijzingen over libido verhogende stoffen in honing. De producten worden online verkocht als middel voor een beter seksleven. Volgens...

2036938610

Nieuw per 1 april 2024: Reclamecode voor Alcoholvrije Varianten van...

De 'virgin cocktail', of 'mocktail', en het 0.0 (speciaal) biertje zijn niet meer weg te denken van de menukaart. De keuze is reuze voor wie...

Duurzame verpakkingen gebruiken die aan de wetgeving voldoen? Zo doe je dat  

Duurzame verpakkingen gebruiken die aan de wetgeving voldoen? Zo doe...

Op gebied van verpakkingen komen er wetten als de SUP en PPWR op de voedingsindustrie af. Wat is de laatste stand van zaken? Hoe kunnen producenten...

Food Law Event 2024: van NVWA-inspectie en claims tot plantaardige benamingen en harmonisatie

Food Law Event 2024: van NVWA-inspectie en claims tot plantaardige...

Waar vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie en waar liggen de kansen? Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van...

Misleiding: Europees Parlement wil controlesysteem voor milieuclaims

Misleiding: Europees Parlement wil controlesysteem voor milieuclaims

Het Europees Parlement wil een controlesysteem invoeren voor milieuclaims. Dit om consumenten te beschermen tegen misleidende milieuclaims. Bedrijven...

V.l.n.r.: Sjoerd Hoornweg, Jan Weide

Auditoren over audits: 'Een recall gaat ook ons niet in de koude...

De industrie kijkt op verschillende manieren naar auditoren. Waar sommige met open armen ontvangen worden, zijn andere minder welkom. Maar hoe...