‘VWS moet strenge, wettelijke normen invoeren op gebied van zout, suiker en vet’

De Consumentenbond vindt dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) tot te weinig resultaat heeft geleid. De bond wil dan ook dat het toekomstige kabinet een ambitieuzer plan opstelt om te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen terug te dringen. “Het akkoord uit 2014 heeft te weinig opgeleverd.”
Delen:

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt op dit moment aan het opstellen van een nieuwe aanpak productverbetering dat de komende tien jaar zal gelden. Omdat het voor zo’n lange periode geldig is, wil de Consumentenbond strengere afspraken.

‘Te weinig vooruitgang’

“Het akkoord uit 2014 heeft te weinig opgeleverd. De afgelopen jaren zagen we keer op keer in onze tests dat er weinig vooruitgang werd geboekt. Te zoute vegaburgers, erwtensoep en bouillonblokjes. Te zoete satésaus en maaltijdvervangers. En te vette lasagnes en diepvriespizza’s”, stelt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Kazen te zout

De Consumentenbond testte recentelijk plakken kaas uit de supermarkt, waarbij ze naar het zoutgehalte keken van 13 verschillende soorten jong belegen 30+ kaas. Daarvan bevat volgens de bond meer dan de helft van de kazen teveel zout. Ook plantaardige kazen werden onderzocht, maar dit is volgens de Consumentenbond geen gezond alternatief. De plantaardige varianten bevatten teveel verzadigd vet door de aanwezige kokosolie. De helft hiervan is daarnaast ook te zout, stelt de bond.

Wetgeving rondom productverbetering hard nodig: ‘Zelfregulering voedingsindustrie levert te weinig op’

‘Het kan minder’

Volgens de Consumentenbond is het wel degelijk mogelijk om minder zout te gebruiken in voedingsmiddelen. De biologische groene pesto van de Albert Heijn bevat volgens de bond 0.9 gram zout per 100 gram, waar de Plus Moment Pesto 4.8 gram bevat. Quorn vegetarisch gehakt bevat volgens de bond 0.3 gram zout per 100 gram, waar het vegan gehakt van Picnic 1.6 gram bevat.

Strenge, wettelijke normen

“Onze testen laten zien dat fabrikanten best gezondere producten kunnen maken, maar er is voor hen nauwelijks druk om dit ook daadwerkelijk te doen. We zeggen al jaren dat er meer moet gebeuren. Fabrikanten komen steeds met mooie beloftes, maar over de hele linie gebeurt er veel te weinig. Nu moet de politiek echt doorpakken. Strenge, wettelijke normen voor alle productgroepen. En fabrikanten die niet voldoende meewerken, moeten stevig aangepakt worden. Dan wordt het voor consumenten eindelijk makkelijker om minder zout, suiker en verzadigd vet binnen te krijgen”, concludeert Molenaar.