Koolhydraatarm dieet is populair, maar is vermindering altijd gezond?

Koolhydraatarm dieet is populair, maar is vermindering altijd gezond?

Minder koolhydraten in voeding is hip, maar is een vermindering altijd gezond? Dit onderwerp komt aan bod tijdens het Jaarcongres van Voeding Nu.

Voeding Nu is een vakblad voor diëtisten. Deze doelgroep is erg geïnteresseerd in koolhydraten. Zeker nu de aandacht voor koolhydraatarm eten toeneemt. Tijdens het Voeding Nu Jaarcongres op 26 november spreekt Ellen Blaak, hoogleraar Humane Voeding aan de Maastricht Universiteit over de kwaliteit van verschillende typen koolhydraten. Ze gaat onder andere in op:

  • Wat zijn de kenmerken van verschillende koolhydraten en wat doen ze in het lichaam?
  • Wat zijn veilige grenzen voor volwassenen, kinderen en diabeten, bijvoorbeeld als het gaat om het binnenkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen?

Peter Weegels, onderzoeker Wageningen Universiteit en directeur European Bakery Innovation Centre and R&D zal de consequenties van het vermijden van verteerbare koolhydraten in zijn lezing uiteen zetten: hoe ziet ons dieet er dan uit?

Personalized Nutrition

Een ander onderwerp tijdens dit congres in Personalized Nutrition. De wetenschap maakt een individuele benadering van voeding steeds toegankelijker. Met zelftests kunnen consumenten aan de slag om hun gezondheid te meten om deze te verbeteren. Maar in hoeverre zijn deze tests al betrouwbaar inzetbaar en wat kan de zorgprofessional ermee? Suzan Wopereis, senior scientist, TNO geeft haar visie of de beloftes van bedrijven kunnen worden waargemaakt. Ze vertelt hoever de wetenschap is.

Professor Jogchum Plat van de Maastricht Universiteit benadert personalized nutrition vanuit het fenotype: de manier waarop een mens is gevormd. Dit vakgebied ligt voor op de genetica. Hij zal dit illustreren aan de hand van het cholesterolmetabolisme.

Bekijk de rest van het programma

Meld u direct aan

(prijs is €175 voor niet-abonnee’s van Voeding Nu)

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en plantaardige eiwit in kaart

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en...

In Nederland is 39,7% van de eiwitten die de consument koopt in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Zo blijkt uit de eerste gezamenlijke...

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van maart: FreeBrew craft soda en Arla Jörd Haverdrink

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo populair geworden, kan dat ook met voedingsadvies?'

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo...

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert...