NVWA legt uit: 'WGS speelde nooit eerder zo'n grote rol'

NVWA legt uit: 'WGS speelde nooit eerder zo'n grote rol'

Volgens de NVWA heeft Whole Genome Sequency (WGS) nog niet eerder zo'n belangrijke rol gespeeld als bij de listeria-recall van Offerman. De voedselautoriteit legt aan VMT uit waarom. Listeria monocytogenes wordt ook uitgebreid behandeld op het VMT Food Safety Event op 28 november in Amersfoort.

Na het RIVM, geeft ook de NVWA aan dat Whole Genome Sequency op vele vlakken bepalend was om de specifieke listeria-bacterie te linken aan de vleeswaren van Offerman. Volgens de voedselautoriteit heeft deze nieuwe DNA-techniek nog niet eerder zo’n grote rol gespeeld.

Verwantschap

“De verwantschap tussen de bron en de geïnfecteerde is door middel van WGS direct duidelijk. Om tot de producent als bron van de ziekte te komen, kijken we ook naar ondersteunend bewijs zoals mogelijkheden tot besmetting, schoonmaak en eigen verificaties”, vertelt NVWA-woordvoerder Paula de Jonge.

Databases

“Om een WGS-onderzoek uit te kunnen voeren, worden verschillende databases met elkaar vergeleken. Namelijk die van het RIVM (humane isolaten) en die van de voedselisolaten van Wageningen Food Safety Research (WFSR)”, gaat De Jonge verder. “Indien nodig kijken we ook naar isolaten uit andere lidstaten.”

Clusters

Door het gebruik van WGS kunnen er volgens de NVWA eerder en sneller clusters geïdentificeerd worden. “Voor het identificeren van een cluster zijn alleen DNA-sequenties nodig”, aldus De Jonge. Maar dan ben je er nog niet helemaal. “Er is een tijdlijn nodig om erachter te komen of het om een actieve uitbraak gaat (eerste ziektedag patiënten), maar ook of er overlap is met gevonden voedselisolaten”, vervolgt De Jonge.

Traceringsinformatie

“Als blijkt dat het om een actieve uitbraak gaat en een voedselisolaat in dat cluster valt, dan is uiteraard traceringsinformatie nodig om bij de bron te komen Om de bron vervolgens definitief vast te stellen, kan meer aanvullende informatie nodig zijn”, vertelt De Jonge. Welke aanvullende informatie dat is, daar laat De Jonge zich niet over uit.

Samenwerking

Het RIVM en de NVWA houden elkaar wekelijks op de hoogte van informatie die nuttig kan zijn. Het RIVM laat weten of er een actieve uitbraak is, de NVWA laat weten of en wanneer er problemen lijken te zijn met een product of producent. Het RIVM en het WFSR delen dan weer WGS-data van humane- en voedselisolaten met elkaar. “Zodra er ergens een link te maken is, wordt de samenwerking geïntensiveerd”, benadrukt De Jonge.

Offerman

Vleeswarenproducent Offerman sloot op 4 oktober haar fabriek in Aalsmeer vanwege een besmetting met listeria. De producent riep tientallen soorten vleeswaren terug uit meerdere supermarktketens. Ruim twintig mensen in Nederland en België raakten besmet. Door gebruik te maken van de WGS-techniek kon het specifieke listeriabacterie gelinkt worden aan de fabriek van Offerman in Aalsmeer.

Food Safety Event

Listeria monocytogenes en Whole Genome Sequency (WGS) zijn onderwerpen die op het Food Safety Event uitgebreid behandeld worden. Dit event vindt plaats op 28 november in Amersfoort.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier om direct aan te melden

VMT schreef eerder over Whole Genome Sequency:

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket oranje soesjes en rozijnen krentenbollen

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket oranje...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: foutief etiket rozijnen...

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes en spekburger

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelen

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU:...

Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden....

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelde methoden om parasieten bij vissen te controleren, op te sporen en te doden.

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

Melkveehouderijen zien door de uitbraak van het blauwtongvirus dat de melkproductie bij koeien daalt. Het virus treft met name schapen, maar ook de...

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Het gif dat vermoedelijk de oorzaak is van de dodelijke uitbraak van voedselvergiftiging in een restaurant in Taipei, is aangetroffen in de...

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...