Producent palmolie-alternatief schaalt productie op in nieuwe demofabriek
NoPalm Ingredients bouwt de eerste demofabriek voor gistolie op Food Innovation Campus van NIZO. Voor het bedrijf is het de stap naar commerciële productie.
NoPalm Ingredients bouwt de eerste demofabriek voor gistolie op Food Innovation Campus van NIZO. Voor het bedrijf is het de stap naar commerciële productie.
Plantaardige zuivelalternatieven zijn niet meer weg te denken uit het supermarktassortiment. Deze producten worden gemaakt van zeer uiteenlopende ingrediënten die elk verschillende niveaus en soorten microbiologische contaminanten bevatten. Die complexiteit brengt uitdagingen met zich mee, ook op het gebied van microbiologische veiligheid en houdbaarheid. Nieuwe inzichten helpen om risico's te beperken en problemen in de productie sneller op te lossen.
Ben je als startup in fermentatie klaar om op te schalen? Vraagt een investeerder om een product- en procesvalidatie? Vanaf volgend jaar kan dat in de Biotechnology Fermentation Factory (BFF), een open-access validatie- en opschalingsfaciliteitop het terrein van NIZO Food Research in Ede. "De combinatie van BFF en NIZO is uniek in Europa," zegt directeur Marcel Oogink.
Microbiële biomassa uit bronnen zoals bacteriën, gisten, schimmels en algen zijn nu vooral populair omdat ze een duurzame bron van eiwit zijn. Het Edible Microbes Consortium wil ook de gezondheidsvoordelen van de vezels onderzoeken.
Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.
De afgelopen jaren zijn er steeds beter smakende vleesvervangers in de schappen te vinden met een goede voedingswaarde. Bij plantaardige alternatieven voor kaas is dat nog lastig: een hoog genoeg eiwitgehalte en een lekker smakend product met een goede textuur. Hoe proberen wetenschappers dat te verbeteren?
Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong verbonden aan Van Hall Larenstein en NIZO deed een poging. In het vergelijk nam hij niet alleen de footprint mee maar ook de voedingswaarde/eiwitkwaliteit.
Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de plantaardige sector. In elke podcast schuift een gast aan. In deze eerste editie schuift wetenschapper Fred van de Velde aan. Hij was de eerste lector eiwittransitie in Nederland bij de HAS Green Academy. Bij NIZO zet hij zijn kennis van dierlijke eiwitten in om de kwaliteit van plantaardige te verbeteren.
Onderweg met de auto of de trein en ondertussen meer leren over R&D in food of voedselveiligheid en kwaliteit? Dan zijn podcasts een handige manier daarvoor. VMT zet interessante en leerzame podcastkanalen over foodproductie op een rij.
Foodbedrijven waaronder startups en scale-ups kunnen in de pilot plant van NIZO terecht voor de ontwikkeling van plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel. De onderzoeksorganisatie heeft nieuwe procesapparatuur toegevoegd die daarbij helpen.