nieuws

Eerste platform blockchain voor rijsthandel op de markt

Duurzaamheid & MVO

Fujitsu en Rice Exchange lanceren ’s werelds eerste wereldwijde op blockchain gebaseerde rijsthandelsplatform op de markt.Tijdens het Blockchain in Food evenment van VMT op 10 december in Nieuwegein aandacht voor de laatste ontwikkelingen rond blockchain. Ook worden een aantal initiatieven uitgelicht.

Eerste platform blockchain voor rijsthandel op de markt

Ricex is het eerste digitale blockchainplatform dat is ontworpen voor het kopen en verkopen van rijst, een van ’s werelds meest verhandelde agrarische koopwaar, met een waarde van 450 miljard dollar. Blockchain wordt steeds meer gebruikt om ketens transparanter te maken. De technologie zorgt er ook  voor dat eenmaal ingevoerd, gegevens niet veranderd kunnen worden.

Het platform digitaliseert de rijsthandel met behulp van een blockchain Distributed Ledger Technology (DLT) -platform. Op dit digitale platform kunnen kopers, verkopers en dienstverleners elkaar gemakkelijk vinden om efficiënt transacties uit te voeren en verzekeringen te regelen. Ook verzending, inspectie en afwikkeling worden geregeld met de garantie van naadloze integratie en verifieerbare gegevens.


Hottopic Event: Blockchain in food

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in blockchain? Hoe kunnen bedrijven de technologie gebruiken in hun strategie? En niet onbelangrijk: wat is de impact van blockchain op het dagelijkse werk van de kwaliteits- of duurzaamheidsmanager? Onder andere de verhalen van Refresco en Plus komen aan bod tijdens dit evenement.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier om direct aan te melden


 

Blockchain

“Het Rice Exchange-platform biedt transparantie, efficiëntie en veiligheid voor de wereldwijde rijsthandel”, zegt Stephen Edkins, CEO van Ricex. “De gedistribueerde grootboektechnologie van onze partner, Fujitsu, stelt ons in staat om de vele barrières weg te nemen die een transparante, risicovolle rijsthandel onmogelijk hebben gemaakt. Het stelt inkopers in staat om rijst te kunnen kopen met de garantie dat ze een kwaliteitsproduct krijgen tegen een eerlijke prijs.”

Traceren herkomst

Met het Ricex-platform kunnen kopers bijvoorbeeld zoeken naar rijst die is gecertificeerd als duurzaam geteeld. Dit geeft kopers de zekerheid over de herkomst van de rijst en stelt producenten op hun beurt in staat een premie te vragen voor hun product.

“Duurzaamheid, track en trace en herkomst vormen de kern van Rice Exchange. Het is opnieuw een krachtig voorbeeld van blockchain in de praktijk. Ricex heeft een geweldige visie getoond bij het toepassen van Fujitsu’s benadering van gedistribueerde grootboeken als een aanvullende laag in grotere enterprise-architecturen, en geen end-to-end oplossingen op zichzelf”, zegt Frederik De Breuck, hoofd van het Fujitsu Blockchain Innovation Center in Brussel.

“We wilden de  garantie dat de DLT kan samenwerken met bestaande infrastructuren.Op deze manier leveren we echte waarde uit eerdere investeringen in deze opwindende nieuwe technologie.”

Complexe rijsthandel

De rijsthandel is een ondoorzichtige, complexe en uiterst proces intensieve markt waar nog veel met papier wordt gewerkt.Certificeringseisen voor rijstimport verschillen per regio en documenten moeten handmatig worden gecontroleerd en gematcht, wat duur en gevoelig is voor kostbare menselijke fouten.

Documenten reizen wereldwijd mee met de goederen, met het risico van tijdverlies als gevolg van verkeerde of verloren documentatie. Het Rice Exchange-platform vereenvoudigt de naleving van de documentatie, wat leidt tot lagere transactiekosten en back-end-operaties en biedt volledige transparantie.

 

Reageer op dit artikel