Koolhydraatarm dieet is populair, maar is vermindering altijd gezond?

Koolhydraatarm dieet is populair, maar is vermindering altijd gezond?

Minder koolhydraten in voeding is hip, maar is een vermindering altijd gezond? Dit onderwerp komt aan bod tijdens het Jaarcongres van Voeding Nu.

Voeding Nu is een vakblad voor diëtisten. Deze doelgroep is erg geïnteresseerd in koolhydraten. Zeker nu de aandacht voor koolhydraatarm eten toeneemt. Tijdens het Voeding Nu Jaarcongres op 26 november spreekt Ellen Blaak, hoogleraar Humane Voeding aan de Maastricht Universiteit over de kwaliteit van verschillende typen koolhydraten. Ze gaat onder andere in op:

  • Wat zijn de kenmerken van verschillende koolhydraten en wat doen ze in het lichaam?
  • Wat zijn veilige grenzen voor volwassenen, kinderen en diabeten, bijvoorbeeld als het gaat om het binnenkrijgen van voldoende vitaminen en mineralen?

Peter Weegels, onderzoeker Wageningen Universiteit en directeur European Bakery Innovation Centre and R&D zal de consequenties van het vermijden van verteerbare koolhydraten in zijn lezing uiteen zetten: hoe ziet ons dieet er dan uit?

Personalized Nutrition

Een ander onderwerp tijdens dit congres in Personalized Nutrition. De wetenschap maakt een individuele benadering van voeding steeds toegankelijker. Met zelftests kunnen consumenten aan de slag om hun gezondheid te meten om deze te verbeteren. Maar in hoeverre zijn deze tests al betrouwbaar inzetbaar en wat kan de zorgprofessional ermee? Suzan Wopereis, senior scientist, TNO geeft haar visie of de beloftes van bedrijven kunnen worden waargemaakt. Ze vertelt hoever de wetenschap is.

Professor Jogchum Plat van de Maastricht Universiteit benadert personalized nutrition vanuit het fenotype: de manier waarop een mens is gevormd. Dit vakgebied ligt voor op de genetica. Hij zal dit illustreren aan de hand van het cholesterolmetabolisme.

Bekijk de rest van het programma

Meld u direct aan

(prijs is €175 voor niet-abonnee’s van Voeding Nu)

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...