Blockchain in food: hoe begin je en waar moet je op letten?

Blockchain in food: hoe begin je en waar moet je op letten?

Met welk doel kunnen voedingsmiddelenbedrijven blockchain inzetten? En waar moeten ze allemaal op letten? Het kan zeker helpen om voedselveiligheid te verbeteren en voedselfraude tegen te gaan, maar bedenk van te voren eerst goed welke claim je wilt maken, zegt expert Juby Ninan. Op 10 december tijdens het Blockchain in Food-evenement ook uitgebreid aandacht voor alle mogelijkheden met de blockchaintechnologie.

Hoe is het met de kwaliteit van wijn gesteld? Is deze authentiek? Klopt de herkomst en hoe duurzaam is deze geteeld? In 2018 startte DNV GL met My Story dat deze vragen kan beantwoorden. Het begon met het in de blockchain zetten van de wijnen van Italiaanse wijnmakers om zo de transparantie in de toeleveringsketen te vergroten. Maar het concept is ook toepasbaar op andere voedingsmiddelen.

Kwaliteit en herkomst

Computerwetenschapper Juby Ninan van DNV GL: My Story is een blockchainconcept om met je merk te communiceren richting klanten (consumenten) over kwaliteitsaspecten, herkomst, authenticiteit, kwaliteit en duurzaamheid.” Vanuit de voedingssector groeit de vraag naar dergelijke concepten, signaleert hij.

Het is echt een trend van de laatste tijd dat consumenten merken kopen die zich richten op zaken als eerlijke handel, eerlijke lonen en duurzaamheid in het algemeen, vertelt Ninan.

“Als je dan met bedrijven praat dan zie je dat ze veel investeren in duurzaamheid en voedselveiligheid. Alleen de communicatie hierover is niet zichtbaar. Er zijn ook gewoon niet zoveel rechtstreekse communicatiemogelijkheden tussen merk en klant. Dus is er ook geen feedback.”


Hottopic Event: Blockchain in food

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in blockchain? Hoe kunnen bedrijven de technologie gebruiken in hun strategie? En niet onbelangrijk: wat is de impact van blockchain op het dagelijkse werk van de kwaliteits- of duurzaamheidsmanager? Onder andere de verhalen van Refresco en Plus komen aan bod tijdens dit evenement.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier om direct aan te melden


Audits

Wat belangrijk is bij blockchain is om eerst alle data die je invoert goed te verifiëren door fysieke audits en door controles op afstand (remote checks). “Je wilt ten alle tijden voorkomen dat er valse informatie in de blockchain komt, want eenmaal ingevoerd kun je deze niet meer veranderen.”

Ninan: “In het My Story wijnproject bezoeken auditors nog steeds fysiek de wijngaarden om data te veriviëren.”

En als je als bedrijf dan data deelt met de consumenten is het belangrijk dat ze deze begrijpen, vervolgt Ninan.

Data

Als bedrijf dien je een duidelijk verhaal voor ogen te hebben dat je de consument wilt vertellen. “Wat is de verhaallijn: welke claim wil je maken? Hoe ga je data verzamelen en wat zijn de datatypes.”

Een verrassingselement inbouwen zoals bij het wijnproject kan ook helpen de betrokkenheid van de consument te vergroten. “Je kunt extra loyaliteitspunten verzamelen als je de verpakking terugstuurt en via tokens kun je een boer een fooi geven.”

Voedselfraude

Bedrijven starten om uiteenlopende redenen met blockchain. Zo startte een Australische rundvleesproducent hiermee om voedselfraude tegen te gaan. Het bedrijf exporteert naar China en wil de Chinese consument zekerheid bieden dat het rundvlees echt uit Australië komt en niet uit China, geeft Ninan een voorbeeld.  Ook fysieke controles blijven nodig. “We kijken door het uitvoeren van fysieke controles dat het vlees van dezelfde koe komt.”

In andere woorden: DNV GL verzekert de oorsprong van productie, verwerking en verpakking. "We doen dat door middel van verificaties."

Hij geeft ook het voorbeeld van een fabrikant van vis en zeevruchten. Via sensoren in de aanvoerketen kunnen consumenten in de blockchain volgen of de producten op temperatuur blijven en zo dus de voedselveiligheid geborgd.

Uitdagingen blockchain

Blockchain is niet een ‘one-size-fits-all.’ Ninan: “Iedere case heeft zo zijn eigen technologieën en sensoren.” Ook moeten er meer controles komen of alle codes op de producten wel kloppen, realiseert hij zich.

Een andere vraag die vaak naar voren komt: gebruikt blockchain niet heel veel energie. “Wij gebruiken de vorm ‘proof of authority’, een manier die minder energie-intensief is in vergelijking met de ‘proof of work’-validatie.”

Receptuur

Een belangrijke vraag die nog altijd leeft in de voedingsmiddelenindustrie: hoe ver ga je in het delen van data? “Ik wil niet dat iemand mijn receptuur weet en hoe zorg je dat de data niet tegen je wordt gebruikt?’, vraagt iemand zich tijdens een netwerkbijeenkomst van DNV GL zich af?

En op de vraag hoe veilig blockchain is voor kwaadwillende hackers, reageert beveiligingsspecialist Brenno de Winther: “Blockchain voegt geen veiligheid maar onweerlegbaarheid toe. Als certificaten in de blockchain gaan, dan wordt het lastig om te frauderen en een certificaatje toe te voegen. Daar is het voor.”

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu...

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Een levenscyclusanalyse (LCA) brengt de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product of proces in kaart, beginnende bij de grondstoffen,...

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

Europese voedselstrategie volgens verse EU-politici: voedselzekerheid...

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...

Foto: Jumbo Supermarkten. 
v.l.n.r.: Ron Krekels (algemeen directeur Uniekaas Holland), Guus Mensink (bestuursvoorzitter DOC Kaas), Leonie en Frans Zanderink (melkveehouders), Menno Wigtman (inkoopmanager Jumbo Supermarkten)

Jumbo nieuwe 'kaas koers' in met Uniekaas Holland en DOC Kaas

Jumbo Supermarkten zet naar eigen zeggen een stap richting de verduurzaming van haar kaasketen. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Uniekaas...