Gesponsord

Minder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV

Minder controles en lagere kosten met ACS-certificering van DNV

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een certificaat waarna onder andere de controlefrequentie door het FAVV afneemt als ook de jaarlijkse FAVV-bijdrage. "Bovendien vergewissen bedrijven zich er zo van dat ze geheel volgens de voedselveiligheidsnormen werken. Dat creëert extra vertrouwen bij klanten."

Na een aantal voedingscrises in de late jaren negentig en beginjaren 2000 lanceerde de Europese Unie in 2002 de General Food Law. In België kreeg deze Europese wet zijn vertaling met de wet op autocontrole. "Dit is het enige wettelijk-verplichte systeem om de kwaliteit te waarborgen binnen de voedingsbedrijven”, vertelt Kristoff Van Riet auditor bij DNV in België. Het autocontrolesysteem (ACS) is verplicht in alle sectoren die met voeding te maken hebben, zoals de horeca, voedselbereiding, detailhandel en ook logistiek.

De vereisten voor dit autocontrolesysteem zijn opgenomen in een autocontrolegids die voor elke sector is opgesteld door de betreffende sectorverenigingen en met goedkeuring van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Deze autocontrolegids bevat maatregelen voor de voedselveiligheid om ervoor te zorgen dat producten tijdens het productie-, verwerkings- of distributieproces voldoen aan de wettelijke voorschriften. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn bijvoorbeeld de Goede Hygiënepraktijken (GHP) gebaseerd op HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).

Minder controles na certificering

Belgische bedrijven worden geacht volgens deze autocontrolegids te werken, waarbij het FAVV periodiek controleert op de naleving ervan. Deze controlefrequentie is afhankelijk van de activiteit. “Een voedselverwerker wordt bijvoorbeeld vaker gecontroleerd dan een handelshuis”, vertelt Van Riet die aangeeft dat deze controles een behoorlijke administratieve last met zich meebrengen.

Om deze controlefrequentie te verminderen en dus kosten te drukken, kunnen bedrijven hun autocontrolesysteem laten certificeren. Certificeringsbedrijf DNV is sinds kort voor het FAVV geaccrediteerd om dit te doen. Na controle krijgt het bedrijf de mogelijkheid eventuele inbreuken op het autocontrolesysteem recht te zetten en volgt een certificaat dat DNV invoert in de database van het FAVV.

Dat certificaat is, afhankelijk van de activiteit van een bedrijf binnen de voedingsmiddelenindustrie, voor een bepaalde periode geldig. "Voor een groothandel in groente en fruit is dat bijvoorbeeld drie jaar, voor een voedselverwerker is dat 1 jaar", stelt Van Riet.

Accreditatie voor vier sectoren

DNV is geaccrediteerd om vier schema’s binnen de autocontrole te certificeren. Het gaat dan om de gidsen ACS014 (aardappelen-groente-fruit verwerkende industrie en handel); ACS022 (sector van de biscuit-, chocolade-, praline-, suikergoed- en ontbijtgranenindustrie); ACS026 (brood- en banketbakkerij) en ACS039 (groothandel in voedingswaren). "Dat zijn de sectoren waarin we momenteel het actiefst zijn in België", vertelt Van Riet. Hij sluit niet uit dat DNV zich de komende jaren voor meer sectoren zal accrediteren om zo een breder aanbod te hebben en een groter marktaandeel te kunnen verwerven.

Zo krijgen bedrijven ook korting op de jaarlijkse heffing van het FAVV. Dat bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar”

Alhoewel het certificeren van het autocontrolesysteem niet verplicht is, kiezen veel voedingsbedrijven in België ervoor om dat wel te doen. Het certificaat biedt namelijk nog meer voordelen dan alleen een vermindering van de controlefrequentie door het FAVV. Zo krijgen bedrijven ook korting op de jaarlijkse heffing van het FAVV. Dat bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Commerciële voordelen

"Daarnaast weet je dat je goed en veilig bezig bent en dat verhoogt ook het vertrouwen van klanten en leveranciers", vertelt Van Riet. "Certificering geeft aan dat je autocontrolesysteem voldoet aan bepaalde normen en richtlijnen. Dit kan het vertrouwen van klanten, leveranciers en andere belanghebbenden vergroten. En dit kan een concurrentieel voordeel met zich meebrengen in de markt."

DNV heeft inmiddels een twintigtal bedrijven ACS-gecertificeerd, maar verwacht dat dit aantal de komende maanden zal oplopen. Het bedrijf is al actief in de accreditatie van commerciële kwaliteitsstandaarden die door bedrijven onderling lopen zoals bijvoorbeeld BRCGS of IFS. "Wij bieden de mogelijkheid om de audit voor de autocontrolegids te combineren met de certificering tegen een van de GFSI-normen. Hiermee wordt de audittijd verminderd en daarmee kosten bespaard", besluit Van Riet die binnen DNV verantwoordelijk is voor de uitrol van hun ACS-certificeringsdienst.

Dit artikel is gesponsord door DNV.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: verkeerde vervaldata kalkoengehakt

Belgische recalls en waarschuwingen januari: verkeerde vervaldata...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: verkeerde vervaldata kalkoengehakt, te hoog gehalte aan gewasbeschermingsmiddelen mungbonen en onvermeld allergeen melk bij tzatziki.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.