Verpakkingen verduurzamen? Zo pak je dat aan

Verpakkingen verduurzamen? Zo pak je dat aan

Steeds meer bedrijven experimenteren met duurzamere alternatieven voor verpakkingen. Waar moet je allemaal aan denken bij het ontwikkelen van een duurzame verpakking? En wat maakt een verpakking duurzaam? Tijdens het Food Safety Event op 16 november komen alle belangrijke parameters in zicht voor het verduurzamen van verpakkingen.

Grietje van Weert, Manager Knowledge & Projects bij Normec Foodcare en Filip Fransen, Sr. Category Director Foodservice bij verpakkingsproducent deSter (onderdeel van Gategroup), belichten tijdens het Food Safety Event hóe je als bedrijf tot verpakkingsoplossingen kan komen. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar verpakkingsconcepten die een duurzamer alternatief bieden voor bestaande verpakkingen van geproduceerde levensmiddelen. Filip Fransen behandelt tijdens het Food Safety Event meerdere pilotcases van bedrijven die succesvol duurzame verpakkingen en verpakkingsconcepten hebben ontwikkeld. Fransen neemt je mee in de praktijk en belicht verschillende knelpunten die naar voren kunnen komen tijdens toepassing van deze concepten.

Parameters van het verpakkingsconcept

Grietje van Weert neemt je mee in de verschillende validatiestappen van het proces. Waar moet je dan allemaal aan denken? Wat zijn de eigenschappen van verpakking en hoe integreer je deze in het herziene verpakkingsconcept? Welke wetgeving en regelgeving moet je naslaan? Hoe kom je tot een geslaagde marktintroductie? En hoe maak je de juiste afweging tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? Met welke eisen moet je rekening houden (GFSI-standaarden, wetgeving, consumenten)? En hoe ervaren consumenten je verpakking?

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

  1. De WHO Voedselveiligheidsdag leverde 3 belangrijke aandachtsgebieden op voor de nabije toekomst
  2. 01-02-2024 | Cursus CIP en innovatieve reinigingstechnieken
  3. 20-12-2023 | Hygiënisch ontwerpen transportbanden
  4. 21-12-2023 | Cursus hygiënisch ontwerpen transportbanden
  5. IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'
  6. Milkshakes veroorzaakten 6 zieken waarvan 3 overleden
  7. Werknemer van Chinese bierbrouwerij betrapt op urineren in moutcontainer
  8. Pesticiden in granen? Retail reageert op eis Foodwatch om hiermee te stoppen
  9. 6 tips over Food Safety Culture: 'Zonder commitment van management ben je nergens'
  10. Voedselzekerheid in geding door mogelijk verbod glyfosaat? Nederland houdt zich nog op de vlakte
  1. NVWA legt uit voorzorg activiteiten 46 veehouders tijdelijk stil
  2. Beheersing van grondstofgevaren: op het Food Safety Event hoor je de do's en don'ts
  3. Een dode in Oostenrijk en tientallen zieken in de EU door uitbraken van salmonellose
  4. IJs en sorbets uit de verkoop wegens listeriose
  5. Parasieten in chorizo en bacon veroorzaken zieken
  6. Young QA: 'Hoe vind je de juiste balans tussen presteren op je werk en persoonlijke ontwikkeling?'
  7. LTO: blauwtong bij koeien zorgt voor forse daling melkproductie, vaccin nog onveilig
  8. Meerjarige Duitse Listeria-uitbraak gekoppeld aan gerookte vis uit Polen
  9. Wat leert de voedingsindustrie uit de crisisoefening voedselveiligheid van ontbijtgranen?
  10. Milieuvriendelijk verpakken: het evenwicht vinden tussen bescherming en milieubewustzijn