De gepatenteerde formule van Cambya bestaat uit oplosbare vezels, extract uit monnik fruit en een aantal andere plantaardige ingrediënten. Volgens de ontwikkelaars is het product een één-op-één equivalent aan suiker, zowel qua structuur als smaak. Het product kent geen nasmaak, bevat geen GGO’s en heeft als extra voordeel de vezels die er in zitten.
Wel zoet, geen nasmaak
"Terwijl natuurlijke zoetstoffen aan populariteit winnen, hebben sommigen de neiging het gebruik te beperken om de nasmaak", zegt Gil de-Picciotto, mede eigenaar van B.T. Sweet. “Bij Cambya wordt een uniek proces toegepast om deze organoleptische uitdagingen het hoofd te bieden. Dat wordt gedaan door te richten op de hydrofobe kanten van natuurlijke zoetstoffen waardoor ze minder toegankelijk worden voor smaakreceptoren. Dit levert het suikerachtig zoetende effect op.”
Hoge oplosbaarheid en mengcapaciteit
De nieuwe zoetstof Cambya is het resultaat van een driejarige onderzoek naar het mengen en matchen van een breed scala aan vezels, natuurlijke zoetstoffen en plantaardige ingrediënten. Het bedrijf onderzocht ook verschillende ontwikkelingstechnieken om een hoge oplosbaarheid en mengcapaciteit van het product te garanderen.
"Onze zoetstof belichaamt qua smaak en textuur alle eigenschappen van tafelsuiker, bevat geen toegevoegde sucrose of kunstmatige toevoegingen maar voegt juist eigenschappen toe die goed voor je zijn", aldus Yoav Gaon, CEO en Business Development Manager van B.T. Sweet.
Aanpak te hoge suikerinname
Wel een zoete smaak, niet een te hoge suikerinname. Daar speelt het bedrijf met Cambya op in. De zoetstof moet voedsel- en drankproducenten helpen bij het herformuleren van hun producten en het opschonen van etiketten. Verplichte waarschuwingen als ‘hoog suikergehalte’, die in veel landen gelden, worden daarmee omzeilt.
Suikervervangers zijn booming
Uit wereldwijd onderzoek van Innova Market Insight blijkt dat vier op de tien consumenten hun suikerconsumptie verminderd, waarbij preventie van gezondheidsproblemen de belangrijkste reden was, gevolgd door gewichtsbeheersing en tandgezondheid.
Een recent USDA-rapport laat zien dat de suikerconsumptie in 2020 is gestagneerd, met een gelijktijdige toename van alternatieve zoetstoffen, vooral in volledig natuurlijke en plantaardige producten. De wereldwijde markt voor suikervervangers zal naar verwachting in 2026 10,2 miljard dollar waard zijn.
Momenteel wordt Cambya door verschillende bedrijven getest. De zoetstof wordt in een fabriek in Europa geproduceerd.