Cambya: nieuwe plantaardige suikervervanger op de zoetstofmarkt

Cambya: nieuwe plantaardige suikervervanger op de zoetstofmarkt

Startup B.T. Sweet lanceert Cambya. Een nieuwe plantaardige suikervervanger geworven uit monnik fruit, zonder nasmaak en geschikt voor verschillende voedsel- en dranktoepassingen.

De gepatenteerde formule van Cambya bestaat uit oplosbare vezels, extract uit monnik fruit en een aantal andere plantaardige ingrediënten. Volgens de ontwikkelaars is het product een één-op-één equivalent aan suiker, zowel qua structuur als smaak. Het product kent geen nasmaak, bevat geen GGO’s en heeft als extra voordeel de vezels die er in zitten.

Uniek proces maakt Cambya minder toegankelijk is voor smaakreceptoren”

Wel zoet, geen nasmaak

"Terwijl natuurlijke zoetstoffen aan populariteit winnen, hebben sommigen de neiging het gebruik te beperken om de nasmaak", zegt Gil de-Picciotto, mede eigenaar van B.T. Sweet. “Bij Cambya wordt een uniek proces toegepast om deze organoleptische uitdagingen het hoofd te bieden. Dat wordt gedaan door te richten op de hydrofobe kanten van natuurlijke zoetstoffen waardoor ze minder toegankelijk worden voor smaakreceptoren. Dit levert het suikerachtig zoetende effect op.”

Hoge oplosbaarheid en mengcapaciteit

De nieuwe zoetstof Cambya is het resultaat van een driejarige onderzoek naar het mengen en matchen van een breed scala aan vezels, natuurlijke zoetstoffen en plantaardige ingrediënten. Het bedrijf onderzocht ook verschillende ontwikkelingstechnieken om een ​​hoge oplosbaarheid en mengcapaciteit van het product te garanderen.

"Onze zoetstof belichaamt qua smaak en textuur alle eigenschappen van tafelsuiker, bevat geen toegevoegde sucrose of kunstmatige toevoegingen maar voegt juist eigenschappen toe die goed voor je zijn", aldus Yoav Gaon, CEO en Business Development Manager van B.T. Sweet.

Aanpak te hoge suikerinname

Wel een zoete smaak, niet een te hoge suikerinname. Daar speelt het bedrijf met Cambya op in. De zoetstof moet voedsel- en drankproducenten helpen bij het herformuleren van hun producten en het opschonen van etiketten. Verplichte waarschuwingen als ‘hoog suikergehalte’, die in veel landen gelden, worden daarmee omzeilt.

Suikervervangers zijn booming

Uit wereldwijd onderzoek van Innova Market Insight blijkt dat vier op de tien consumenten hun suikerconsumptie verminderd, waarbij preventie van gezondheidsproblemen de belangrijkste reden was, gevolgd door gewichtsbeheersing en tandgezondheid.

Een recent USDA-rapport laat zien dat de suikerconsumptie in 2020 is gestagneerd, met een gelijktijdige toename van alternatieve zoetstoffen, vooral in volledig natuurlijke en plantaardige producten. De wereldwijde markt voor suikervervangers zal naar verwachting in 2026 10,2 miljard dollar waard zijn.

Momenteel wordt Cambya door verschillende bedrijven getest. De zoetstof wordt in een fabriek in Europa geproduceerd.

Onderdeel van de collectie

Suikerreductie

Suikerreductie is een belangrijk onderwerp voor de consument en dus voor de voedingsmiddelenindustrie. Wat is mogelijk en wat doen anderen? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

XXL Nutrition en Zuivelhoeve werken samen aan eiwitrijke productlijn

Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen leggen hiervan kan lang zijn. Hoe gaan kleine producenten hiermee om, hoe hebben zij dit aangepakt en welke 10 tips hebben zij? VMT vroeg het aan 7 startup ondernemers.

Beeld: Marmir

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met zijn luxe boutique chocolade een rustmoment creëren voor mensen. Een moment voor jezelf. VMT sprak Casimir over de oprichting, bottlenecks en verdere plannen van zijn startup Marmir.

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich onderzoekt hoe pre-, pro- en postbiotica het microbioom beïnvloeden. Ze kijken ook naar het belang van vezels. Het bedrijf geeft op het Food Future Event een kennissessie over dit onderwerp.

Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Onderzoek moet uitwijzen of het de graansoort zelf is die van invloed is op de darmgezondheid, dan wel de omgeving waarin het graan groeit of de...

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne'...

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en...

Tarwe-allergie en glutengevoeligheid: wat is dat nou precies?

Tarwe-allergie en glutengevoeligheid: wat is dat nou precies?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren, zeker wanneer...

Food Future Event: Deze 6 thema's zijn belangrijk voor productontwikkelaars

Food Future Event: Deze 6 thema's zijn belangrijk voor...

Nieuwe concepten ontwikkelen, die ook nog gezond zijn. Creatief blijven maar toch voldoen aan de wetgeving. Wat wil de consument nu echt? Hoe gaan...

foto: shutterstock

Schimmel op voedingsmiddelen: wanneer weggooien en wanneer verwijderen

Volgens recente richtlijnen uit Denemarken en de Verenigde Staten moeten voedingsmiddelen met schimmel in veel gevallen worden weggegooid. In...

Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)

Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)

In deze nieuwe aflevering van Quality Time met IJsbrand duikt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer in de voedselveiligheid van sinaasappels....

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren - zeker...