Cambya: nieuwe plantaardige suikervervanger op de zoetstofmarkt

Cambya: nieuwe plantaardige suikervervanger op de zoetstofmarkt

Startup B.T. Sweet lanceert Cambya. Een nieuwe plantaardige suikervervanger geworven uit monnik fruit, zonder nasmaak en geschikt voor verschillende voedsel- en dranktoepassingen.

De gepatenteerde formule van Cambya bestaat uit oplosbare vezels, extract uit monnik fruit en een aantal andere plantaardige ingrediënten. Volgens de ontwikkelaars is het product een één-op-één equivalent aan suiker, zowel qua structuur als smaak. Het product kent geen nasmaak, bevat geen GGO’s en heeft als extra voordeel de vezels die er in zitten.

Uniek proces maakt Cambya minder toegankelijk is voor smaakreceptoren”

Wel zoet, geen nasmaak

"Terwijl natuurlijke zoetstoffen aan populariteit winnen, hebben sommigen de neiging het gebruik te beperken om de nasmaak", zegt Gil de-Picciotto, mede eigenaar van B.T. Sweet. “Bij Cambya wordt een uniek proces toegepast om deze organoleptische uitdagingen het hoofd te bieden. Dat wordt gedaan door te richten op de hydrofobe kanten van natuurlijke zoetstoffen waardoor ze minder toegankelijk worden voor smaakreceptoren. Dit levert het suikerachtig zoetende effect op.”

Hoge oplosbaarheid en mengcapaciteit

De nieuwe zoetstof Cambya is het resultaat van een driejarige onderzoek naar het mengen en matchen van een breed scala aan vezels, natuurlijke zoetstoffen en plantaardige ingrediënten. Het bedrijf onderzocht ook verschillende ontwikkelingstechnieken om een ​​hoge oplosbaarheid en mengcapaciteit van het product te garanderen.

"Onze zoetstof belichaamt qua smaak en textuur alle eigenschappen van tafelsuiker, bevat geen toegevoegde sucrose of kunstmatige toevoegingen maar voegt juist eigenschappen toe die goed voor je zijn", aldus Yoav Gaon, CEO en Business Development Manager van B.T. Sweet.

Aanpak te hoge suikerinname

Wel een zoete smaak, niet een te hoge suikerinname. Daar speelt het bedrijf met Cambya op in. De zoetstof moet voedsel- en drankproducenten helpen bij het herformuleren van hun producten en het opschonen van etiketten. Verplichte waarschuwingen als ‘hoog suikergehalte’, die in veel landen gelden, worden daarmee omzeilt.

Suikervervangers zijn booming

Uit wereldwijd onderzoek van Innova Market Insight blijkt dat vier op de tien consumenten hun suikerconsumptie verminderd, waarbij preventie van gezondheidsproblemen de belangrijkste reden was, gevolgd door gewichtsbeheersing en tandgezondheid.

Een recent USDA-rapport laat zien dat de suikerconsumptie in 2020 is gestagneerd, met een gelijktijdige toename van alternatieve zoetstoffen, vooral in volledig natuurlijke en plantaardige producten. De wereldwijde markt voor suikervervangers zal naar verwachting in 2026 10,2 miljard dollar waard zijn.

Momenteel wordt Cambya door verschillende bedrijven getest. De zoetstof wordt in een fabriek in Europa geproduceerd.

Onderdeel van de collectie

Suikerreductie

Suikerreductie is een belangrijk onderwerp voor de consument en dus voor de voedingsmiddelenindustrie. Wat is mogelijk en wat doen anderen? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema's Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.