Cambya: nieuwe plantaardige suikervervanger op de zoetstofmarkt

Cambya: nieuwe plantaardige suikervervanger op de zoetstofmarkt

Startup B.T. Sweet lanceert Cambya. Een nieuwe plantaardige suikervervanger geworven uit monnik fruit, zonder nasmaak en geschikt voor verschillende voedsel- en dranktoepassingen.

De gepatenteerde formule van Cambya bestaat uit oplosbare vezels, extract uit monnik fruit en een aantal andere plantaardige ingrediënten. Volgens de ontwikkelaars is het product een één-op-één equivalent aan suiker, zowel qua structuur als smaak. Het product kent geen nasmaak, bevat geen GGO’s en heeft als extra voordeel de vezels die er in zitten.

Uniek proces maakt Cambya minder toegankelijk is voor smaakreceptoren”

Wel zoet, geen nasmaak

"Terwijl natuurlijke zoetstoffen aan populariteit winnen, hebben sommigen de neiging het gebruik te beperken om de nasmaak", zegt Gil de-Picciotto, mede eigenaar van B.T. Sweet. “Bij Cambya wordt een uniek proces toegepast om deze organoleptische uitdagingen het hoofd te bieden. Dat wordt gedaan door te richten op de hydrofobe kanten van natuurlijke zoetstoffen waardoor ze minder toegankelijk worden voor smaakreceptoren. Dit levert het suikerachtig zoetende effect op.”

Hoge oplosbaarheid en mengcapaciteit

De nieuwe zoetstof Cambya is het resultaat van een driejarige onderzoek naar het mengen en matchen van een breed scala aan vezels, natuurlijke zoetstoffen en plantaardige ingrediënten. Het bedrijf onderzocht ook verschillende ontwikkelingstechnieken om een ​​hoge oplosbaarheid en mengcapaciteit van het product te garanderen.

"Onze zoetstof belichaamt qua smaak en textuur alle eigenschappen van tafelsuiker, bevat geen toegevoegde sucrose of kunstmatige toevoegingen maar voegt juist eigenschappen toe die goed voor je zijn", aldus Yoav Gaon, CEO en Business Development Manager van B.T. Sweet.

Aanpak te hoge suikerinname

Wel een zoete smaak, niet een te hoge suikerinname. Daar speelt het bedrijf met Cambya op in. De zoetstof moet voedsel- en drankproducenten helpen bij het herformuleren van hun producten en het opschonen van etiketten. Verplichte waarschuwingen als ‘hoog suikergehalte’, die in veel landen gelden, worden daarmee omzeilt.

Suikervervangers zijn booming

Uit wereldwijd onderzoek van Innova Market Insight blijkt dat vier op de tien consumenten hun suikerconsumptie verminderd, waarbij preventie van gezondheidsproblemen de belangrijkste reden was, gevolgd door gewichtsbeheersing en tandgezondheid.

Een recent USDA-rapport laat zien dat de suikerconsumptie in 2020 is gestagneerd, met een gelijktijdige toename van alternatieve zoetstoffen, vooral in volledig natuurlijke en plantaardige producten. De wereldwijde markt voor suikervervangers zal naar verwachting in 2026 10,2 miljard dollar waard zijn.

Momenteel wordt Cambya door verschillende bedrijven getest. De zoetstof wordt in een fabriek in Europa geproduceerd.

Onderdeel van de collectie

Suikerreductie

Suikerreductie is een belangrijk onderwerp voor de consument en dus voor de voedingsmiddelenindustrie. Wat is mogelijk en wat doen anderen? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...

Productinnovaties april: La Trappe Trappist Epos 0.0%

Productinnovaties april: La Trappe Trappist Epos 0.0%

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van april: La Trappe Trappist Epos 0.0%.

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en plantaardige eiwit in kaart

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en...

In Nederland is 39,7% van de eiwitten die de consument koopt in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Zo blijkt uit de eerste gezamenlijke...

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van maart: FreeBrew craft soda en Arla Jörd Haverdrink

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo populair geworden, kan dat ook met voedingsadvies?'

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo...

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert...

The Protein Brewery krijgt novelfoods-goedkeuring voor schimmeleiwit in Singapore

The Protein Brewery krijgt novelfoods-goedkeuring voor schimmeleiwit...

Het Nederlandse bedrijf The Protein Brewery kreeg een novel foods goedkeuring in Singapore voor het schimmeleiwit Fermotein. Dit betekent dat het...

Beeld: Pointer

Unilever en McDonald's reageren op onderzoek over reclame voor...

De afgelopen zes jaar werd voor €4,2 miljard advertentieruimte ingekocht voor ongezonde voeding, blijkt uit onderzoek van Pointer. Unilever kocht de...

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup een gezonde donut

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup...

Hoe ontwikkel je een gezonder voedingsmiddel dat mensen vooral als verwensnack eten? De Britse startup Urban Legend vertelde hoe zij een gezondere...