Trending in 2021: De QA-manager heeft steeds meer kennis nodig

Trending in 2021: De QA-manager heeft steeds meer kennis nodig

Op steeds meer gebieden wordt meer kennis vereist van de QA-manager. Wietske Witteveen: "Het is belangrijk dat de QA-manager zich bijvoorbeeld al vanaf de productontwikkeling bezighoudt met de receptuur en ook dat hij alert is op voedselfraude. Hij hoeft deze kennis niet allemaal zelf in huis te hebben, hij kan er ook voor kiezen het te managen."

Wietske Witteveen is directeur van Eurofins Food Safety Solutions en ziet een aantal trends. “Ten eerste zien we dat de vraag naar een langere houdbaarheid van verse producten toeneemt. Elke dag dat een product langer houdbaar is, is winst voor de retailer en levert minder voedselverspilling op."

"Hierbij spelen echter verschillende voedselveiligheidsissues een rol die van belang zijn voor een QA-manager. Voor producenten met een klein QA-team zijn al deze issues lastig, maar je ziet dat ze het toch allemaal zelf willen doen. De materie is echter zo specifiek geworden dat het steeds moeilijker wordt om goede keuzes te maken om tot een langere houdbaarheid te komen.”

Specifieke kennis

“Neem Listeria. Een keuze zou kunnen zijn om met citroenzuur de pH van een product te verlagen, zodat Listeria niet groeit. Het product wordt echter wel zuurder, maar nog niet beter bestand tegen Listeria. En wat doet het met de smaak? Eurofins heeft specifieke kennis in huis om QA-managers te ondersteunen.”

Betrokken bij productontwikkeling

“Een advies zou zijn om als QA-manager eerder in het productontwikkelingsproces betrokken te zijn en zo mee te denken over welke stappen gezet moeten worden. Wij kunnen deze stappen ondersteunen met wiskundige modellen die de houdbaarheid voorspellen. Zo hebben we bijvoorbeeld bij een klant kunnen borgen dat appeltaart langer in de vitrine kan liggen en dat de sla bij een fastfoodketen langer ongekoeld bewaard mag worden.”

Eurofins kan als kennispartner de QA-manager helpen.”

Hetzelfde geldt voor ondersteuning bij de toenemende vraag naar clean labels. Eurofins kan als kennispartner de QA-manager helpen met deze lastige materie. Het kan goed zijn om gezamenlijk een toolset te ontwikkelen voor productontwikkelaars, de randvoorwaarden waaraan een recept moet voldoen.

Toegenomen voedselfraude

Witteveen ziet ook dat in de coronaperiode voedselfraude is toegenomen. “Bedrijven signaleren dit wel, maar komen vaak niet verder dan steekproeven nemen. Dat werkt niet, fraude moet je monitoren aan de hand van een monitoringsprogramma. Daarnaast is het belangrijk dat iemand in een bedrijf verantwoordelijk gemaakt wordt voor voedselfraude."

"Helaas is fraude niet meer iets van de toekomst, criminelen weten precies de kwetsbaarheden in Nederland te vinden. Olijfolie, speltbrood en honing zijn bekende fraudevoorbeelden. Eurofins verzamelt in Europa allerlei data en voert verschillende tests uit, zodat we trendanalyses per product kunnen laten zien. Ook op dit vlak kunnen wij de drukke QA-manager ondersteunen en meedenken vanuit het product, om zo een risicobeoordeling op te stellen en elk kwartaal te onderhouden.”

Visie ontwikkelen

“Kortom, de QA-manager moet echt gaan managen en een visie ontwikkelen. Wij kunnen hem helpen met het ontwikkelen van dashboards met daarin alle belangrijke data. Dit dashboard geeft aan wat te doen bij een afwijking. Hiermee kunnen we de QA-manager echt ontzorgen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins

Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?

COLUMN - In de wereld van voedselveiligheid en kwaliteitsmanagement klinken nu en dan ook kritische geluiden over de effectiviteit van bestaande...

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer...

Onderzoekers linken kaasbedrijf aan dodelijke E. coli-uitbraak

Onderzoekers linken kaasbedrijf aan dodelijke E. coli-uitbraak

Volgens lokale gezondheidsautoriteiten in Groot-Brittannië is de uitbraakstam die is aangetroffen op een boerderij in verband gebracht met een E....

Belgische recalls en waarschuwingen maart: Allergeen ei in dumplings

Belgische recalls en waarschuwingen maart: Allergeen ei in dumplings

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van maart. De laatste wapenfeiten: Allergeen ei in dumplings en te hoog...

Zweeds onderzoek: wassen bladgroenten sluit Salmonella-besmetting niet uit

Zweeds onderzoek: wassen bladgroenten sluit Salmonella-besmetting...

In het najaar van 2022 vond in Zweden een uitbraak door Salmonella Tyhimurium plaats, waarvan de omvang uitvoerig is onderzocht om de bron te...

VMT 2 (2024): Ontwikkeling standaarden

VMT 2 (2024): Ontwikkeling standaarden

De wereld van voedselveiligheidsstandaarden en certificeringen staat niet stil. De scope van deze standaarden lijkt breder te worden; steeds vaker...

De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden.

Flexxomat zorgt voor optimale hygiëne bij Elite Neede

Bij Elite Neede, een Nederlandse producent van frituursnacks, sauzen en salades, speelt hygiëne een zeer belangrijke rol. Met een breed assortiment...

Finland onderzoekt verband tussen hepatitis E en de consumptie van metworst

Finland onderzoekt verband tussen hepatitis E en de consumptie van...

Het Finse Voedselagentschap heeft hepatitis E-virus aangetroffen in metworst afkomstig van een Finse vleeswarenfabrikant. De betreffende producten...