Trending in 2021: De QA-manager heeft steeds meer kennis nodig

Trending in 2021: De QA-manager heeft steeds meer kennis nodig

Op steeds meer gebieden wordt meer kennis vereist van de QA-manager. Wietske Witteveen: "Het is belangrijk dat de QA-manager zich bijvoorbeeld al vanaf de productontwikkeling bezighoudt met de receptuur en ook dat hij alert is op voedselfraude. Hij hoeft deze kennis niet allemaal zelf in huis te hebben, hij kan er ook voor kiezen het te managen."

Wietske Witteveen is directeur van Eurofins Food Safety Solutions en ziet een aantal trends. “Ten eerste zien we dat de vraag naar een langere houdbaarheid van verse producten toeneemt. Elke dag dat een product langer houdbaar is, is winst voor de retailer en levert minder voedselverspilling op."

"Hierbij spelen echter verschillende voedselveiligheidsissues een rol die van belang zijn voor een QA-manager. Voor producenten met een klein QA-team zijn al deze issues lastig, maar je ziet dat ze het toch allemaal zelf willen doen. De materie is echter zo specifiek geworden dat het steeds moeilijker wordt om goede keuzes te maken om tot een langere houdbaarheid te komen.”

Specifieke kennis

“Neem Listeria. Een keuze zou kunnen zijn om met citroenzuur de pH van een product te verlagen, zodat Listeria niet groeit. Het product wordt echter wel zuurder, maar nog niet beter bestand tegen Listeria. En wat doet het met de smaak? Eurofins heeft specifieke kennis in huis om QA-managers te ondersteunen.”

Betrokken bij productontwikkeling

“Een advies zou zijn om als QA-manager eerder in het productontwikkelingsproces betrokken te zijn en zo mee te denken over welke stappen gezet moeten worden. Wij kunnen deze stappen ondersteunen met wiskundige modellen die de houdbaarheid voorspellen. Zo hebben we bijvoorbeeld bij een klant kunnen borgen dat appeltaart langer in de vitrine kan liggen en dat de sla bij een fastfoodketen langer ongekoeld bewaard mag worden.”

Eurofins kan als kennispartner de QA-manager helpen.”

Hetzelfde geldt voor ondersteuning bij de toenemende vraag naar clean labels. Eurofins kan als kennispartner de QA-manager helpen met deze lastige materie. Het kan goed zijn om gezamenlijk een toolset te ontwikkelen voor productontwikkelaars, de randvoorwaarden waaraan een recept moet voldoen.

Toegenomen voedselfraude

Witteveen ziet ook dat in de coronaperiode voedselfraude is toegenomen. “Bedrijven signaleren dit wel, maar komen vaak niet verder dan steekproeven nemen. Dat werkt niet, fraude moet je monitoren aan de hand van een monitoringsprogramma. Daarnaast is het belangrijk dat iemand in een bedrijf verantwoordelijk gemaakt wordt voor voedselfraude."

"Helaas is fraude niet meer iets van de toekomst, criminelen weten precies de kwetsbaarheden in Nederland te vinden. Olijfolie, speltbrood en honing zijn bekende fraudevoorbeelden. Eurofins verzamelt in Europa allerlei data en voert verschillende tests uit, zodat we trendanalyses per product kunnen laten zien. Ook op dit vlak kunnen wij de drukke QA-manager ondersteunen en meedenken vanuit het product, om zo een risicobeoordeling op te stellen en elk kwartaal te onderhouden.”

Visie ontwikkelen

“Kortom, de QA-manager moet echt gaan managen en een visie ontwikkelen. Wij kunnen hem helpen met het ontwikkelen van dashboards met daarin alle belangrijke data. Dit dashboard geeft aan wat te doen bij een afwijking. Hiermee kunnen we de QA-manager echt ontzorgen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins

Productinnovaties juni en juli: Macadamia olie, Wilhelmina's frisse producten en Chewy Oat Bars

Productinnovaties juni en juli: Macadamia olie, Wilhelmina's frisse...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van juni en juli: macadamia olie, Wilhelmina's frisse producten, Chewy...

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop voordat je met hen in zee gaat

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop...

Stel, een startup heeft een veelbelovend ingrediënt of een nieuwe leverancier zegt dat ene schaarse ingrediënt te kunnen leveren. Een...

'Nutri-Score goedbedoeld, maar houdt wereld ultrabewerkte voeding in stand'

'Nutri-Score goedbedoeld, maar houdt wereld ultrabewerkte voeding in...

TastyBasics maakt producten met minder bewerkte ingrediënten, voorsorterend op een toekomst waar een gevarieerd minder bewerkt eetpatroon de...

Microbioom & vezels, een hecht duo: wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Microbioom & vezels, een hecht duo: wat zijn de laatste...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich...

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Handig overzicht: productontwikkeling met reststromen

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar waar lopen productontwikkelaars tegen aan als ze met deze...

Zo denken Amerikanen over ultrabewerkte voeding: 5 inzichten

Zo denken Amerikanen over ultrabewerkte voeding: 5 inzichten

Ook in de Verenigde Staten is ultraprocessed een populair onderwerp. Innova Market Insights deed consumentenonderzoek en kwam tot 5 inzichten. Bij de...

Food Future Event 2024 over duurzame en gezonde productontwikkeling: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Phycom en Riedel

Food Future Event 2024 over duurzame en gezonde productontwikkeling:...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en...

Links: Ans van Bergen, Rechts: Mark de Langen

Twee auditors over het vak: 'Audit is net APK-keuring, maar dan met...

Producten die op de grond vallen en netjes weer op de productielijn worden gelegd. Dat gebeurt nog steeds, zélfs tijdens een audit. Toch zijn dit...