McKroket van McDonald's krijgt vegetarische variant

McKroket van McDonald's krijgt vegetarische variant

McDonald's biedt de McKroket nu tijdelijk in een vegetarische variant aan: de Veggie McKroket. Dit is voor de fastfoodketen het eerste vegetarische alternatief voor een rundvleesburger.

In de afgelopen twee jaar is het aantal verkochte vegetarische producten verdriedubbeld. Met deze introductie speelt McDonald’s in op een groeiende vraag van haar gasten naar vegetarische opties.

De Veggie McKroket wordt bereid met vegetarisch draadjesvlees, een vleesvervanger op basis van eiwit met een beetje peterselie. De burger wordt op dezelfde manier geserveerd als de reguliere McKroket.

Tijdelijk op het menu

McDonald's, dat in 2018 begon met het vega-aanbod, wil in 2023 dat de helft van de eiwitten die het bedrijf verkoopt uit rundvlees komt. In totaal staan nu drie producten met vleesvervangers op het menu. Het gaat om zowel tijdelijke producten, zoals de Veggie Nuggets, als permanent beschikbare producten zoals de Veggie Homestyle Crispy Chicken en de Veggie McChicken.

De Veggie McKroket is onder de huidige maatregelen verkrijgbaar via de McDrive, Take Out en McDelivery van 20 oktober tot en met 23 november.

Vegetarische trend bij fastfoodketen

De vegetarische trend voltrekt zich al langer in fastfoodland, zo meldt het ANP. Burger King introduceerde vorig jaar in Amerika de Impossible Whopper, van vleesvervanger Impossible Foods. In Nederland is sinds begin september een plantaardige Burger King-burger van de Vegetarische Slager te krijgen. De Amerikaanse keten Taco Bell, die zich richt op Mexicaans voedsel, maakte begin dit jaar bekend het aanbod van gerechten met vleesvervangers uit te breiden.

Begin dit jaar introduceerde KFC vegetarische kippenhaasjes. Productontwikkelaar Jorgen Boukes vertelde aan VMT: “Vegetarische kippenhaasjes ontwikkelen is veel complexer. Er zijn geen andere ingrediënten zoals een broodje bij bijvoorbeeld een kipburger. De smaak is ook direct de smaak die onze gasten proeven.”

De Week van VMT

Jorgen Boukes van KFC zal tijdens De Week van VMT deelnemen aan een paneldebat waarin verschillende productontwikkelaars van plantaardige vleesalternatieven vertellen waar ze allemaal rekening mee houden bij de ontwikkeling.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...