3 spanningsvelden in internationale handel van levensmiddelen

3 spanningsvelden in internationale handel van levensmiddelen

Hoe zit het bij internationale handel van levensmiddelen precies met de import van biologische levensmiddelen, import vanuit andere landen en de aansprakelijkheid bij producten uit het buitenland? Tijdens de Food Law Update op dinsdag 29 september vertellen Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten en een gastspreker uit de voedingsindustrie alles over de juridische aspecten rondom internationale handel.

Internationale handel in levensmiddelen biedt volop kansen voor voedingsmiddelenbedrijven. Echter werpt het ook een aantal praktische en juridische hobbels op. Waar moeten bedrijven rekening mee houden, waar lopen zij vaak tegenaan en welke oplossingen hebben zij hiervoor gevonden? Tijdens de Food Law Update gaat Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten in op 3 spanningsvelden in de internationale handel.

nummer 1Perikelen rondom import van biologische bulkgoederen

Wanneer een voedingsmiddel wordt verkocht als biologisch, wil dat zeggen dat ten minste 95% van de ingrediënten ook van gecertificeerde biologische oorsprong moet zijn. Vaak kunnen we deze producten echter niet in de gewenste hoeveelheden en niet voor een aantrekkelijke prijs in Nederland produceren. Denk aan biologische koffie, cacao, specerijen maar ook bepaalde zaden en granen voor de productie van olie. Deze producten komen in grote hoeveelheden van buiten de Europese Unie.

Tegelijkertijd zijn er ook partijen die misbruik maken van de hogere bulkprijzen voor biologische kwaliteit. Deze bedrijven proberen conventioneel door kunstgrepen als biologisch te slijten. De regelgeving omtrent traceerbaarheid, te overleggen stukken inzake de oorsprong en het toezicht hierop is daarom met reden streng. Daarom worden met enige regelmaat grote partijen bulkproduct geblokkeerd, geïnspecteerd en ook gedecertificeerd. Dit levert in de praktijk veel onduidelijkheid op.

nummer 2Custom bonded warehouses bij import

De levensmiddelenwetgeving gaat uit van de klassieke keten van producent, importeur, distributeur, retailer. Maar welke plaats nemen customs bonded warehouses en fulfillment centra in? Welke verantwoordelijkheden heeft een internetplatform dat levensmiddelen (internationaal) verkoopt? Wat als een product dat in dit customs bonded warehouse staat wordt afgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Mag je deze partij dan terugsturen? Mag je het in een ander land verkopen waar minder strenge regels gelden?

nummer 3Afwikkeling aansprakelijkheid na recalls in internationale context

Een partij Chinese kruiden is niet meer biologisch, een lading filet americain geleverd aan de VS blijkt geproduceerd te zijn met salmonella besmet vlees en een batch beschuitjes uit Denemarken blijkt zand te bevatten.

Wie neemt de maatregelen, wie meld aan welke toezichthouder, wie kan welke schade op wie verhalen, welke rol spelen algemene voorwaarden, contractuele bedingen en arbitrageclausules? Recht hebben en recht krijgen blijk in de internationale handel bij lange na niet overeen te komen.

Food Law Update

Internationale handel biedt bedrijven volop kansen: waar moeten bedrijven rekening meehouden, waar lopen zij vaak tegen aan en welke oplossingen hebben zij hiervoor gevonden? Tijdens de live Food Law Update op 29 september vertellen Silvia Gawronski en een gastspreker uit de voedingsindustrie alles over bovenstaande spanningsvelden in de internationale handel.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update 1

Complete leergang Food Law Update 2020

Heeft u het online seminar Food Law Update I van 18 juni 2020 gemist? Geen probleem, wij bieden de complete leergang Food Law Update 2020, bestaande uit 2 online seminars, aan voor € 445 (excl. BTW) per persoon (als abonnee van VMT betaalt u slechts €345).

Selecteer de prijsoptie Food Law Update Compleet en ontvang van ons toegang voor de LIVE sessie (update II) op 29 september 2020 én de terugkijklink van de Food Law Update I van 18 juni 2020 per e-mail.

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

 Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond,...

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie 

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA...

Lisette Brouwers -  Product Manager Food bij Fairtrade Original

Visie R&D'er: 'Voldoen aan wetgeving stopt niet als je product in de...

VISIE OP WETGEVING - Bij het ontwikkelen van een nieuw product is wetgeving zeer belangrijk. Voldoet het product niet aan de wetgeving, zal je...

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve...

Update Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken per 1 april

Update Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken per 1 april

Op 1 april 2024 is de gewijzigde Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA) in werking getreden. De vorige versie van deze code stamt uit 2014....

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo kan consumenten helpen om producten met een betere...

Misleiding voorkomen? Reclame Code Commissie geeft tips rondom zelfregulering

Misleiding voorkomen? Reclame Code Commissie geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van...

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit: dit zijn de ins en outs

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit:...

Half maart is binnen de EU na lang onderhandelen een nieuwe Richtlijn op duurzaamheid aangenomen: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive...