3 spanningsvelden in internationale handel van levensmiddelen

3 spanningsvelden in internationale handel van levensmiddelen

Hoe zit het bij internationale handel van levensmiddelen precies met de import van biologische levensmiddelen, import vanuit andere landen en de aansprakelijkheid bij producten uit het buitenland? Tijdens de Food Law Update op dinsdag 29 september vertellen Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten en een gastspreker uit de voedingsindustrie alles over de juridische aspecten rondom internationale handel.

Internationale handel in levensmiddelen biedt volop kansen voor voedingsmiddelenbedrijven. Echter werpt het ook een aantal praktische en juridische hobbels op. Waar moeten bedrijven rekening mee houden, waar lopen zij vaak tegenaan en welke oplossingen hebben zij hiervoor gevonden? Tijdens de Food Law Update gaat Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten in op 3 spanningsvelden in de internationale handel.

nummer 1Perikelen rondom import van biologische bulkgoederen

Wanneer een voedingsmiddel wordt verkocht als biologisch, wil dat zeggen dat ten minste 95% van de ingrediënten ook van gecertificeerde biologische oorsprong moet zijn. Vaak kunnen we deze producten echter niet in de gewenste hoeveelheden en niet voor een aantrekkelijke prijs in Nederland produceren. Denk aan biologische koffie, cacao, specerijen maar ook bepaalde zaden en granen voor de productie van olie. Deze producten komen in grote hoeveelheden van buiten de Europese Unie.

Tegelijkertijd zijn er ook partijen die misbruik maken van de hogere bulkprijzen voor biologische kwaliteit. Deze bedrijven proberen conventioneel door kunstgrepen als biologisch te slijten. De regelgeving omtrent traceerbaarheid, te overleggen stukken inzake de oorsprong en het toezicht hierop is daarom met reden streng. Daarom worden met enige regelmaat grote partijen bulkproduct geblokkeerd, geïnspecteerd en ook gedecertificeerd. Dit levert in de praktijk veel onduidelijkheid op.

nummer 2Custom bonded warehouses bij import

De levensmiddelenwetgeving gaat uit van de klassieke keten van producent, importeur, distributeur, retailer. Maar welke plaats nemen customs bonded warehouses en fulfillment centra in? Welke verantwoordelijkheden heeft een internetplatform dat levensmiddelen (internationaal) verkoopt? Wat als een product dat in dit customs bonded warehouse staat wordt afgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Mag je deze partij dan terugsturen? Mag je het in een ander land verkopen waar minder strenge regels gelden?

nummer 3Afwikkeling aansprakelijkheid na recalls in internationale context

Een partij Chinese kruiden is niet meer biologisch, een lading filet americain geleverd aan de VS blijkt geproduceerd te zijn met salmonella besmet vlees en een batch beschuitjes uit Denemarken blijkt zand te bevatten.

Wie neemt de maatregelen, wie meld aan welke toezichthouder, wie kan welke schade op wie verhalen, welke rol spelen algemene voorwaarden, contractuele bedingen en arbitrageclausules? Recht hebben en recht krijgen blijk in de internationale handel bij lange na niet overeen te komen.

Food Law Update

Internationale handel biedt bedrijven volop kansen: waar moeten bedrijven rekening meehouden, waar lopen zij vaak tegen aan en welke oplossingen hebben zij hiervoor gevonden? Tijdens de live Food Law Update op 29 september vertellen Silvia Gawronski en een gastspreker uit de voedingsindustrie alles over bovenstaande spanningsvelden in de internationale handel.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update 1

Complete leergang Food Law Update 2020

Heeft u het online seminar Food Law Update I van 18 juni 2020 gemist? Geen probleem, wij bieden de complete leergang Food Law Update 2020, bestaande uit 2 online seminars, aan voor € 445 (excl. BTW) per persoon (als abonnee van VMT betaalt u slechts €345).

Selecteer de prijsoptie Food Law Update Compleet en ontvang van ons toegang voor de LIVE sessie (update II) op 29 september 2020 én de terugkijklink van de Food Law Update I van 18 juni 2020 per e-mail.

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

 Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Kan een suikertaks werken? Onderzoek laat zien van wel

Een belasting op snoep en andere producten met (veel) suiker, is 'zeer effectief' en kan de schatkist flink wat opleveren. Daarbij is de invulling...

Beeld: Schouten Europe

R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan...

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden....

Beeld: Shutterstock

NIS2 geldt ook voor voedingsproducenten: 'Onderschat deze...

De nieuwe Europese cybersecuritywetgeving NIS2 gaat tweede helft dit jaar in. Voedselproducenten vallen nu ook onder deze richtlijn en dit heeft...

Beeld: Shutterstock

Nieuwe Europese ontbossingswetgeving: 10 belangrijke vragen en...

Vanaf eind dit jaar geldt de Europese ontbossingswet (EUDR) voor grote bedrijven. Half 2025 geldt deze ook voor MKB-bedrijven. Maar wat houdt de...

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als...

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve...

Food Law Event 2024: van NVWA-inspectie en claims tot plantaardige benamingen en harmonisatie

Food Law Event 2024: van NVWA-inspectie en claims tot plantaardige...

Waar vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie en waar liggen de kansen? Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van...

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste...

De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over...