3 spanningsvelden in internationale handel van levensmiddelen

3 spanningsvelden in internationale handel van levensmiddelen

Hoe zit het bij internationale handel van levensmiddelen precies met de import van biologische levensmiddelen, import vanuit andere landen en de aansprakelijkheid bij producten uit het buitenland? Tijdens de Food Law Update op dinsdag 29 september vertellen Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten en een gastspreker uit de voedingsindustrie alles over de juridische aspecten rondom internationale handel.

Internationale handel in levensmiddelen biedt volop kansen voor voedingsmiddelenbedrijven. Echter werpt het ook een aantal praktische en juridische hobbels op. Waar moeten bedrijven rekening mee houden, waar lopen zij vaak tegenaan en welke oplossingen hebben zij hiervoor gevonden? Tijdens de Food Law Update gaat Silvia Gawronski van Van Traa Advocaten in op 3 spanningsvelden in de internationale handel.

nummer 1Perikelen rondom import van biologische bulkgoederen

Wanneer een voedingsmiddel wordt verkocht als biologisch, wil dat zeggen dat ten minste 95% van de ingrediënten ook van gecertificeerde biologische oorsprong moet zijn. Vaak kunnen we deze producten echter niet in de gewenste hoeveelheden en niet voor een aantrekkelijke prijs in Nederland produceren. Denk aan biologische koffie, cacao, specerijen maar ook bepaalde zaden en granen voor de productie van olie. Deze producten komen in grote hoeveelheden van buiten de Europese Unie.

Tegelijkertijd zijn er ook partijen die misbruik maken van de hogere bulkprijzen voor biologische kwaliteit. Deze bedrijven proberen conventioneel door kunstgrepen als biologisch te slijten. De regelgeving omtrent traceerbaarheid, te overleggen stukken inzake de oorsprong en het toezicht hierop is daarom met reden streng. Daarom worden met enige regelmaat grote partijen bulkproduct geblokkeerd, geïnspecteerd en ook gedecertificeerd. Dit levert in de praktijk veel onduidelijkheid op.

nummer 2Custom bonded warehouses bij import

De levensmiddelenwetgeving gaat uit van de klassieke keten van producent, importeur, distributeur, retailer. Maar welke plaats nemen customs bonded warehouses en fulfillment centra in? Welke verantwoordelijkheden heeft een internetplatform dat levensmiddelen (internationaal) verkoopt? Wat als een product dat in dit customs bonded warehouse staat wordt afgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Mag je deze partij dan terugsturen? Mag je het in een ander land verkopen waar minder strenge regels gelden?

nummer 3Afwikkeling aansprakelijkheid na recalls in internationale context

Een partij Chinese kruiden is niet meer biologisch, een lading filet americain geleverd aan de VS blijkt geproduceerd te zijn met salmonella besmet vlees en een batch beschuitjes uit Denemarken blijkt zand te bevatten.

Wie neemt de maatregelen, wie meld aan welke toezichthouder, wie kan welke schade op wie verhalen, welke rol spelen algemene voorwaarden, contractuele bedingen en arbitrageclausules? Recht hebben en recht krijgen blijk in de internationale handel bij lange na niet overeen te komen.

Food Law Update

Internationale handel biedt bedrijven volop kansen: waar moeten bedrijven rekening meehouden, waar lopen zij vaak tegen aan en welke oplossingen hebben zij hiervoor gevonden? Tijdens de live Food Law Update op 29 september vertellen Silvia Gawronski en een gastspreker uit de voedingsindustrie alles over bovenstaande spanningsvelden in de internationale handel.

Bekijk het programma van de Food Law Update.

Of meldt je direct aan

Food Law Update 1

Complete leergang Food Law Update 2020

Heeft u het online seminar Food Law Update I van 18 juni 2020 gemist? Geen probleem, wij bieden de complete leergang Food Law Update 2020, bestaande uit 2 online seminars, aan voor € 445 (excl. BTW) per persoon (als abonnee van VMT betaalt u slechts €345).

Selecteer de prijsoptie Food Law Update Compleet en ontvang van ons toegang voor de LIVE sessie (update II) op 29 september 2020 én de terugkijklink van de Food Law Update I van 18 juni 2020 per e-mail.

Gratis nieuwsbrief VMT.nl

Niets missen van VMT.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!

 Ik ga akkoord met het ontvangen van vakinformatie op mijn interessegebieden van de titels van Vakmedianet en heb kennis genomen van het Privacy en Cookie Beleid van Vakmedianet groep. Ik kan deze toestemming op ieder gewenst moment intrekken.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor alleen grote bedrijven overblijven'

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel wordt wetgeving voor die laatste groep ook steeds strenger, wat volgens Ruud Luiten, manager productontwikkeling bij Luiten Vleeswaren, een zorg is. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere R&D'ers. Dit is het vierde artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de laatste stand van zaken

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw aandachtpunt op de agenda tijdens het 'Regulier Overleg Warenwet'. De vereniging stelt dat sommige coeliakiepatiënten risico lopen bij het gebruik van bepaalde afbreekbare voedselcontactmaterialen. Hoe zit dat eigenlijk met kruisbesmetting via voedselcontactmaterialen?

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Rechter beslist: Roombeter van Upfield is misleidend en moet uit de schappen

Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

Ontbossingswetgeving einde jaar van kracht: COV uit zorgen over impact

Ontbossingswetgeving einde jaar van kracht: COV uit zorgen over impact

Dit jaar gaat op 30 december de nieuwe Europese Verordening voor ontbossingsvrije producten (EUDR) van kracht. Deze wetgeving moet ontbossing en de aantasting van bossen voorkomen. Dit geldt ook voor geïmporteerde producten. Volgens de COV heeft de nieuwe wetgeving grote gevolgen voor de rund- en kalfsvleessector. De vereniging pleit voor 'pragmatische oplossingen'.

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans...

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5 wijzigingen

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5...

Het Voedingscentrum hanteert verschillende criteria om vast te stellen of een voedingsmiddel in de Schijf van Vijf valt. Het Voedingscentrum...

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook dinatriumdifosfaat en dextrose

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook...

KENNISPARTNER - COLUMN - De Franse Frietjes van McDonald's: een guilty pleasure voor velen. Gelukkig bestaan de frietjes slechts uit aardappelen en...

Gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims op je product? Deze artikelen helpen je op weg

Gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims op je product? Deze...

Welke wetgeving geldt er op het gebied van claims? Waar ligt de grens tussen 'verleiden' en 'misleiden'? Wat mag er wel en niet op het gebied van...

Links: Ans van Bergen, Rechts: Mark de Langen

Twee auditors over het vak: 'Audit is net APK-keuring, maar dan met...

Producten die op de grond vallen en netjes weer op de productielijn worden gelegd. Dat gebeurt nog steeds, zélfs tijdens een audit. Toch zijn dit...

Beeld: Shutterstock

Opfrissing wetgeving etikettering van levensmiddelen: hoe zit het ook...

Etikettering vormt een belangrijk onderdeel voor het op de markt brengen van levensmiddelen. Er gelden verschillende wetten en regels voor...

Beeld: PepsiCo

Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Voor QA'ers is het belangrijk om up-to-date te blijven op gebied van wet- en regelgeving. Het aantal wetten neemt alleen maar...

Beeld: Foodwatch

RCC: 'Reclame frietjes McDonald's is misleidend'

McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes enkel aardappel en zout bevatten. De Reclame Code Commissie oordeelt dat een paginagrote...