EFSA: Ochratoxine A mogelijk gevaarlijk voor zuigelingen

EFSA: Ochratoxine A mogelijk gevaarlijk voor zuigelingen

Ochratoxine A vormt een mogelijk gezondheidsrisico voor zuigelingen. Ook kinderen vallen in de risicogroep.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de EFSA. Ochratoxine A komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder granen, graanproducten, vleesconserven, kaas en drop. Ook in vers en gedroogd fruit (zoals vijgen, dadels en vruchtensappen) werd de stof gevonden, maar in lagere concentraties. De toxine wordt uitgescheiden door de schimmels Aspergillus en Penicillium. De hoogste concentraties zijn gevonden in plantenextracten, geur- en smaakstoffen met dropextract en in chilipeper.

Drop kan ochratoxine A bevatten
Ochratoxine A werd onder andere gevonden in drop. Afbeelding van Bill Craighead van Unsplash

Kankerverwekkend

Uit het onderzoek van de EFSA blijkt dat Ochratoxine A kankerverwekkend (carcinogeen) is voor de nieren en het DNA beschadigt. Dat bleek uit dieronderzoek met onder andere muizen, ratten en varkens. Bij de muizen en ratten werden niertumoren vastgesteld, bij de varkens werden  genmutaties ontdekt. Er is geen onderzoek op mensen gedaan. Wel werd de aanwezigheid van de toxine onderzocht in plasma, serum, urine en moedermelk.

Moedermelk

Voor de meeste consumenten is het risico van Ochratoxine A laag, door de lage concentraties. Ochratoxine A kan echter ook in moedermelk voorkomen. In moedermelk werden hogere concentraties gevonden dan in koemelk. De toxine vormt daarmee een mogelijk gezondheidsrisico voor zuigelingen. EFSA onderzocht de urine van een aantal zuigelingen uit Egypte, die Ochratoxine A via de moedermelk binnenkregen. Daarin werden verhoogde eiwitconcentraties gevonden, wat wijst op een gezondheidsrisico. Ook kleuters en kinderen vallen in de risicogroep.

Zuigeling krijgt melk
Zuigelingen kunnen ochratoxine A binnenkrijgen via de moedermelk

Accumulatie

Blootstelling aan de toxine vormt geen acuut gevaar. Wanneer men steeds kleine hoeveelheden binnenkrijgt (accumulatie), kan de toxine wel gevaar vormen. Ochratoxine A is hittebestendig. Pas bij verhitting boven de 180 graden Celsius, neemt de hoeveelheid giftige stof met maximaal 90 procent af. Daarom heeft EFSA nu een strengere blootstellingsmarge voor Ochratoxine A vastgesteld.

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU: bevindingen, risico's en hygiënische maatregelen

Microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU:...

Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden....

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes en spekburger

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelde methoden om parasieten bij vissen te controleren, op te sporen en te doden.

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

Melkveehouderijen zien door de uitbraak van het blauwtongvirus dat de melkproductie bij koeien daalt. Het virus treft met name schapen, maar ook de...

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Het gif dat vermoedelijk de oorzaak is van de dodelijke uitbraak van voedselvergiftiging in een restaurant in Taipei, is aangetroffen in de...

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

foto: shutterstock

Gaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve invloed die bisfenolen hebben op het menselijk lichaam. Zo hebben Spaanse onderzoekers recent in een...

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

De European Food Safety Authority (EFSA) en European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) hebben in hun rapport over het voorkomen van...