VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over Carcinogeen

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Lood12 mrt. 24

    Voor abonnees FDA: "Loodchromaat is bron contaminatie appelmoes"

    De Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten heeft bevestigd dat loodchromaat de bron is van het teveel aan lood en chroom in de kaneelappelmoes die voor kinderen op de Amerikaanse markt is gebracht en uit Ecuador wordt geïmporteerd.

  • Aflatoxine8 jun. 23

    Waarschuwing aan Kenianen om geen producten te eten van dieren die...

    In februari 2023 waarschuwde de Keniaanse overheid de bevolking voor de consumptie van dierlijke producten van dieren die met aflatoxine verontreinigde mais in hun veevoer hadden gegeten

  • Additieven28 mrt. 23

    EFSA maakt zich zorgen om kankerverwekkende nitrosamines in voedsel

    Consumenten krijgen vermoedelijk structureel teveel nitrosamines binnen, blijkt uit een nieuwe risicobeoordeling van EFSA. Deze nitrosamines zitten in onder meer in bewerkt vlees, bewerkte visproducten, cacao, bier en andere alcoholische dranken. Tien chemische varianten van nitrosamines kunnen kanker veroorzaken of het DNA beschadigen.

  • Nitrietvrije bacon. Volgens de food engineers van Vaess uit Deventer kan het.
    Voedselveiligheid8 aug. 22

    Eten vleeswaren verhoogt kans op darmkanker: welke alternatieven voor...

    Onderzoek van de Franse autoriteit voor voedselveiligheid ANSES laat zien dat het eten van vleeswaren kan leiden tot darmkanker. Er komt in Frankrijk een plan om het gebruik van additieven als nitraten terug te dringen. Andere landen zullen naar verwachting volgen. Welke opties heeft de voedingsindustrie om nitriet in vleeswaren te vervangen?

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit12 nov. 21

    Patuline: geen acuut risico, wel blijven monitoren

    Multinational Coca-Cola riep onlangs Australische supermarkten op om een merk appelsap uit de schappen te halen. De oorzaak: een te hoge concentratie van het mycotoxine patuline. Hoe gevaarlijk is dit stofje eigenlijk en doen we in Nederland wel genoeg om het te bestrijden?

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit15 mei 20

    EFSA: Ochratoxine A mogelijk gevaarlijk voor zuigelingen

    Ochratoxine A vormt een mogelijk gezondheidsrisico voor zuigelingen. Ook kinderen vallen in de risicogroep. Dat blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van de EFSA.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid & Kwaliteit25 mrt. 20

    Voor abonnees Rustgevende kruidenthee maakt ongerust

    In februari 2020 haalde drogisterijketen Kruidvat in België doosjes met twintig theezakjes rustgevende kruidenthee met kamille uit de verkoop omdat er een te hoog gehalte aan pyrrolizidine alkaloïden (PA) in was aangetroffen.

  • Ingrediënt & Product1 mei 17

    'Clean label maakt productherformulering onnodig ingewikkeld'...

    De voedingsmiddelenindustrie maakt het zichzelf bij productherformulering onnodig moeilijk wanneer er een clean label strategie wordt gekozen. Dat vindt microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger. In een uitgebreid interview met VMT deelt ze haar visie op de voedingsmiddelenindustrie.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit9 mrt. 17

    Rekentools helpen groenteverwerkers met voedselveiligheid

    De groenteverwerkende industrie kan voorspellen wat de kans is dat het cadmiumgehalte in spinazie en wortelen onder de Europese norm blijft, zo blijkt uit een project van de Belgische kennisorganisatie Flanders Food.

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit17 aug. 16

    Jumbo en Lidl nemen maatregelen tegen minerale oliën

    Lidl onderneemt actie om minerale oliën zoals MOAH en MOSH uit hun verpakkingen te bannen. Jumbo neemt ook maatregelen, maar die gaan minder ver dan die van de Duitse discounter, stelt consumentenorganisatie Foodwatch.

Meer artikelen

  1. Zomerserie Iran: pistachenoten met BRC-certificaat (video)
  2. Nog veel onduidelijk over minerale oliën in verpakkingen
  3. Foodwatch kapittelt Heinz om minerale oliën
  1. Foodwatch: 'Onderzoek risico's minerale oliën'
  2. Mandarijnen verminderen kans op kanker
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen