FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Het programma en de thema's van het Food Law Event op 20 juni zijn bekend. De onderwerpen die deze editie onder meer aan bod komen zijn: herkomstetikettering, de duurzaamheid en voedselveiligheid van verpakkingen en materialen, allergenenbeleid, de wet versus innovatie, misleiding, het nieuwe NVWA-beleid ten aanzien van additieven etikettering en clean label, claims en 'food law basics'.
Recent publiceerde Bureau Bartels een evaluatierapport over de meldplicht. Belangrijkste conclusie: de meldplicht werkt, maar het melden binnen 4 uur en onduidelijkheden zorgen voor problemen. Hoe kijkt de FNLI hier tegenaan? Wat voor veranderingen ziet de branchevereniging graag op gebied van voedselveiligheidswetgeving? VMT sprak met Liesbeth Oosterom (Adviseur Voedselveiligheid).
Het Europees Parlement heeft deze week een knoop doorgehakt: voedselverspilling moet omlaag, en niet zo'n klein beetje ook. Voedselproducenten krijgen tot eind 2030 om verspilling in productie en verwerking met 10% te verminderen.
KENNISPARTNER - COLUMN - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nam onlangs een duik in de wereld van collageensupplementen. Alleen beautyclaims en technische claims zijn toegestaan voor collageen. Uit het onderzoek blijkt dat de NVWA meerdere boetes heeft opgelegd aan bedrijven die gezondheidsclaims en medische claims gebruikten. Wij bespreken een tip voor bedrijven die een boete op grond van de geneesmiddelenwet hebben ontvangen.
De NVWA heeft de meldwijzer onveilige levensmiddelen een update gegeven. Belangrijkste verandering: bedrijven hoeven voortaan géén melding meer te doen als een onveilig product nog volledig in eigen beheer is.
Hitte, droogte en regenval stimuleren de vorming van toxinen end dat is funest voor de voedselveiligheid. Er zijn steeds meer signalen dat klimaatverandering nieuwe voedselveiligheidsrisico's met zich meebrengt. Welke risico's zijn dit en wat kunnen voedingsproducenten doen om deze risico's te beheersen? VMT dook in het onderwerp en zette de risico's op een rij.
Dit zijn Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor september. De laatste wapenfeiten: productiefout Korenlanders wit stokbrood, en allergeen melk niet vermeld op verpakking grillworst.
ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 8 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 8 jaar in kaart.
Dit zijn Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor augustus. De laatste wapenfeiten: mogelijk Bacillus cereus in pannenkoeken, en te hoog gehalte glycerol in Toxic Waste Sour Slushy.
Dit zijn de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor augustus. De laatste wapenfeiten: mogelijk Listeria monocytogenes in kaas, en overschrijding maximumlimiet 3-MCPD en glycidylvetzuuresters in snoep.
De Europese Commissie verleende op 31 juli toestemming voor een gezondheidsclaim voor groene kiwi's met betrekking tot de stoelgang. Dat is best bijzonder. De laatste goedgekeurde claim was namelijk vier jaar geleden. Wat stond er in de aanvraag en hoe werkt de toelatingsprocedure voor gezondheidsclaims? In dit artikel meer over het aanvragen van een gezondheidsclaim.
Ondersteunend Medewerkers Toezicht (OMT) in slachthuizen verrichten zwaar werk. Volgens FNV schendt de NVWA de arbeidswet en wordt werknemers structureel hun wettelijke pauze ontnomen. De NVWA reageert en pakt de kwestie serieus op.
Vlak voor het zomerreces stuurde de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport een Kamerbief met een update rondom voedselveiligheid. In deze brief geeft de staatssecretaris meer informatie over lopende ontwikkelingen, aankomende wetswijzigingen en nieuwe risico's op gebied van voedselveiligheid. VMT dook in de brief en zet de belangrijkste punten op een rij.