Fresh Recruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Het programma en de thema's van het Food Law Event op 20 juni zijn bekend. De onderwerpen die deze editie onder meer aan bod komen zijn: herkomstetikettering, de duurzaamheid en voedselveiligheid van verpakkingen en materialen, allergenenbeleid, de wet versus innovatie, misleiding, het nieuwe NVWA-beleid ten aanzien van additieven etikettering en clean label, claims en 'food law basics'.
Voor abonneesDe voedingswaardetabel lijkt op papier een overzichtelijke verplichting. De regelgeving geeft drie databronnen om mee te werken: analyse, specificaties van ingrediënten en algemeen aanvaarde data zoals NEVO. Daarmee is de discussie in theorie simpel, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd zo. In sommige situaties verschillen die bronnen van elkaar. In dit artikel een concrete praktijksituatie om te laten zien waarom de wetgever keuzevrijheid geeft en welke verantwoordelijkheid daarbij hoort.

De VMT database levensmiddelenwet- en regelgeving helpt producenten bij het vinden en zoeken van levensmiddelenwet- en regelgeving. VMT gaf op 11 december een update aan de database. In dit artikel de aanpassingen en vernieuwde wetten op een rij.
Voor abonneesDe grens tussen ingrediënt en additief lijkt op papier helder, maar in de praktijk is die dunner dan het lijkt. Zeker bij extracten en concentraten speelt de vraag: blijft dit nog een voedingsmiddel, of is het inmiddels een functionele stof met technologisch doel? In dit artikel meer over selectieve extractie met 4 praktische tips.
GesponsordVanaf januari 2026 verandert de Europese wetgeving rondom allergenen. De bekende precautionary allergen labeling (PAL), met de 'kan bevatten'-informatie, zal grotendeels verdwijnen. Alleen wanneer een allergeen aantoonbaar aanwezig is boven een drempelwaarde, mag dat nog op het etiket of de verpakking staan. Voor voedingsmiddelenbedrijven betekent dit dat zij allergenen kwantitatief moeten aantonen. De vraag naar geavanceerde analysetechnieken neemt daardoor toe.

In een nieuwe, eigen, supermarkt introduceert Upfront bijna 200 verschillende producten onder zijn eigen label. Het moet de voorbode zijn van een groei naar honderden Upfront-supermarkten door het hele land. 'Wij zijn voor zover ik weet de eerste volledig additievenvrije supermarkt,' zegt Upfront-mede-oprichter Mark de Boer tegen Distrifood.
Voor abonneesMeerdere supermarkten waarschuwen voor boerenmetworst die mogelijk STEC bevat. Mensen met een lage weerstand kunnen ernstig ziek worden als ze die bacterie binnenkrijgen. "Eet de worst niet," zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Een recente uitzending van consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde over de aanwezigheid van dierlijke eiwit in vleesproducten in supermarkten zorgde voor discussie. 'Transparantie is belangrijk, maar vertel wel het hele verhaal.'

Bij een etiket controle constateerde de NVWA dat onder andere Vivera de benaming 'gehakt' gebruikt voor plantaardig gehakt. De autoriteit tikte de producent op de vingers en gaf een waarschuwing. Uiteindelijk dreigde er zelfs een boete, maar die werd na een telefoongesprek met de producent weer ingetrokken. VMT vroeg Vivera en de NVWA om een reactie op de situatie.

Er komt steeds meer duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Voor wetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR is veel dataverzameling nodig. Hoe kan Artificial Intelligence (AI) hierbij helpen? VMT sprak met Jos van Hillegersberg, Scientific Director bij JADS en hoogleraar Business Information Systems aan de Universiteit van Twente. "Het risico van AI is: het komt altijd met een antwoord."
Voor abonneesWetgeving buiten de Europese Unie verschilt van de wetgeving binnen de Europese Unie. Zalmhuys Group kreeg hiermee te maken toen zij startten met export naar landen buiten de EU. Hoe ging de producent hiermee om? Welke situaties kwam de producent tegen bij export naar de Verenigde Staten, Azië en China? Davie Bakker, kwaliteitsmanager bij de producent, vertelde hierover tijdens het Food Law Event.

De NVWA trekt de boete in die zij eerder aan Vivera oplegde voor het gebruik van de benaming vegetarisch gehakt. Dit meldt Vivera na een telefoongesprek van CEO Willem van Weede met de toezichthouder. In dit gesprek zegt de NVWA voorlopig af te zien van handhaving van de zogenoemde gehaktwet.
Voor abonneesEtikettering is een belangrijk onderwerp voor voedselproducenten. Maar een etiket dat in Nederland voldoet aan de wet, voldoet niet automatisch ook in andere Europese en niet-Europese landen aan de wet. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Producenten geven 5 tips voor de industrie.
