Fresh Recruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Het programma en de thema's van het Food Law Event op 20 juni zijn bekend. De onderwerpen die deze editie onder meer aan bod komen zijn: herkomstetikettering, de duurzaamheid en voedselveiligheid van verpakkingen en materialen, allergenenbeleid, de wet versus innovatie, misleiding, het nieuwe NVWA-beleid ten aanzien van additieven etikettering en clean label, claims en 'food law basics'.
Fresh Recruitment
FreshRecruitment
Euro Pizza Products
Er komt veel kijken bij een novel food-aanvraag. Een nieuwe guidance van de EFSA moet specifiekere handvatten geven in dit proces. Ook zijn voor bepaalde producten - onder strikte voorwaarden - proeverijen toegestaan. Tijdens het Food Law Event gaven Mosa Meat en Vivici aan hoe zij hiermee omgaan. Advocaat Karin Verzijden schetste de laatste wettelijke ontwikkelingen. Belangrijke conclusie: "Als innovatie sneller gaat dan wetgeving, hoef je niet stil te zitten."
Radar bracht in een recente aflevering het gebruik van foutieve gezondheidsclaims en verboden medische claims op voedingssupplementen aan het licht. In de Europese Unie zijn gezondheidsclaims streng gereguleerd. Medische claims zijn zelfs verboden op voedingssupplementen. Hoe voorkom je als producent het gebruik van foutieve en verboden claims?
Hoe zit het met de wetgeving op het gebied van gezondheids-, voedings- en duurzaamheidsclaims? Wat vinden experts van het gebruik van deze claims? En wat staat er in het NVWA Handboek Claims? De collectie van VMT over claims bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met claims bezig is.
Kwaliteitsmanagers in de voedingsindustrie staan voor verschillende bottlenecks als het gaat om wet- en regelgeving. Van verschillende interpretaties van wetten tot doorslaande datadrift, de obstakels zijn talrijk. In dit artikel de 5 veelvoorkomende bottlenecks die kwaliteitsmanagers in de voedingssector tegenkomen, met inzichten uit gesprekken met kwaliteitsmanagers van De Graaf Bakeries, Koninklijke Verkade, PepsiCo, Foppen en Royal Smilde.
Dit zijn Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor augustus. De laatste wapenfeiten: Listeria monocytogenes in haring, glas in potjes ansjovis, glycerol in limonade, Salmonella kippenbout Dekamarkt, glas in verpakking zongedroogde tomaten PLUS.
Dit zijn de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor augustus. De laatste wapenfeiten: Listeria monocytogenes in haring, onvermeld allergeen ei in pastasaus, te veel cyanide in abrikozenpitten en listeria in geitenkaas en camembert.
Ruim 80% van de online webshops die collageensupplementen verkopen gebruiken onrechte claims, concludeert de NVWA. De NVWA legt hiervoor boetes op en de verkopers moeten hun website aanpassen.
Met de toename van het aantal kritische consumenten, stijgt ook de vraag naar producten met 'minder chemische' ingrediënten. Producenten willen aan deze vraag voldoen door additieven te vervangen door ingrediënten zonder E-nummers. Dit is echter niet altijd toegestaan. In dit artikel meer over de regels rondom het gebruik van clean label ingrediënten.
Een challengetest is vaak het sluitstuk van een gedegen houdbaarheidsstudie, maar blijkt in de praktijk lang niet altijd nodig en soms zelfs ongunstig. Er zijn NVWA-richtlijnen, maar toch worstelen producenten vaak met deze vraag. Dit stappenplan helpt QA-professionals en producenten om te bepalen of een test écht nodig is.
Precisiefermentatie maakt de weg vrij voor een transformatie van de voedingsmiddelenindustrie. Het biedt een nieuwe methode om voedsel te produceren door de kracht van micro-organismen te benutten. Op 28 maart 2025 publiceerde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) een verhelderend rapport over deze snel evoluerende technologie. De focus ligt hierbij op de bijbehorende voedselveiligheidsaspecten.
Etikettering is een onderwerp dat voedselproducenten al sinds jaar en dag bezighoudt. Een etiket dat in Nederland voldoet aan de wet, voldoet niet automatisch ook in andere Europese en niet-Europese landen volledig aan de wet. Op welke gebieden zijn er grote verschillen in etiketteringswetgeving tussen landen? En welke bottlenecks zijn er? VMT vroeg het aan zes experts uit de voedingssector.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.