CeresRecruitment B.V.
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Het programma en de thema's van het Food Law Event op 20 juni zijn bekend. De onderwerpen die deze editie onder meer aan bod komen zijn: herkomstetikettering, de duurzaamheid en voedselveiligheid van verpakkingen en materialen, allergenenbeleid, de wet versus innovatie, misleiding, het nieuwe NVWA-beleid ten aanzien van additieven etikettering en clean label, claims en 'food law basics'.
Onrust, onduidelijkheid en soms zelfs willekeur. In de voedingsindustrie heerst op sommige vlakken onvrede over het functioneren van toezichthouder NVWA. Hoe zit dat precies? VMT zet de zaken op een rij.
Is voedselveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid in de keten? Hoe zit het dan met de individuele verantwoordelijkheid van bedrijven? Dit zijn twee van de vele vragen die de meldplicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oproept bij voedingsmiddelenproducenten. En wat verwacht de NVWA van de naleving van de meldplicht?
Acrylamide is voor veel producenten een belangrijk aandachtspunt. Maar hoe ga je als producent om met de wettelijke vereisten rondom acrylamide? Wat zijn de laatste ontwikkelingen in handhaving? En wat komt eraan vanuit Brussel? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD), Els Biesta-Peters (NVWA) en Sarah Inkelaar (NVWA) meer over dit actuele onderwerp.
Voor veel RA'ers, QA'ers en R&D'ers is de voedingswaardetabel een bekend onderdeel op de verpakking van een product. Omdat bij deze tabel veel details een rol spelen is het nuttig om de onderdelen eens stap voor stap langs te gaan. In dit artikel de benodigde details op een rij voor het opstellen van een voedingswaardetabel die aan de wetgeving voldoet.
Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor maart: Dit zijn de laatste wapenfeiten: Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: metaaldeeltjes in karamel zeezout chocolade, foutieve houdbaarheidsdatum rundercarpaccio Hoogvliet, en foutief gelabelde Crème Brûlee's.
ACM gaat de handhaving voor duurzaamheidsclaims voor haar rekening nemen. Maar hoe gaat die handhaving eruit zien? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertelt Willemien Steketee van de ACM meer hierover. En dan de praktijk: welke claims kunnen wel en niet? Hoe krijg je je duurzaamheidsclaims op orde? Hierover vertelt Ebba Hoogenraad meer tijdens het event.
Productontwikkelaars in de voedingsindustrie moeten omgaan met steeds striktere wetgeving, complexiteit in regelgeving en de snelheid van marktveranderingen. Daarbij lopen R&D'ers tegen verschillende obstakels aan die hun werk vertragen en innovatie kunnen belemmeren. Van gebrek aan duidelijkheid in wetgeving tot het toenemende aantal geldende wetten, deze bottlenecks zijn dagelijkse realiteit voor de industrie. In dit artikel de belangrijkste bottlenecks van 5 R&D'ers op een rij.
Hoe ziet de wereld van lobbyen eruit? Hoe ga je als producent om met wetgeving voor acrylamide? Hoe voorkom je greenwashing bij gebruik van Green Claims? Hoe kan AI helpen bij dataverzameling voor duurzaamheidswetgeving? En hoe ziet de handhaving eruit op gebied van allergenenwetgeving? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 10 juni in Utrecht.
Zuivelproducent Melkunie heeft consumenten een te rooskleurig beeld gegeven van de duurzaamheid van zijn producten. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft klachten van Wakker Dier hierover gegrond verklaard.
OP DE KLAAGBANK - De Reclame Code Commissie (RCC) doet jaarlijks zo'n 400 uitspraken. Zo'n 10% daarvan gaan over voedingsmiddelen. In de serie 'Op de klaagbank' bespreekt Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, recente cases. Mét tips om misleiding te voorkomen. In dit tweede artikel: 'duurzaamheidsclaims'.
Europese wetswijzigingen hebben gevolgen voor de Nederlandse wetgeving. Wat kunnen we de komende tijd verwachten aan Europese beleidsontwikkelingen? Hoe kunnen producenten voorbereid zijn op de eisen van morgen? Wat zijn de plannen van de Europese Unie. Bo Dohmen, senior manager nutrition & health bij FoodDrinkEurope, vertelt tijdens het Food Law Event op 10 juni meer over dit actuele onderwerp.
Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het aangepaste Handboek additieven in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom het onderwerp. In het handboek geeft de NVWA 11 tips. In dit artikel de 11 tips op een rij.