FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Het programma en de thema's van het Food Law Event op 20 juni zijn bekend. De onderwerpen die deze editie onder meer aan bod komen zijn: herkomstetikettering, de duurzaamheid en voedselveiligheid van verpakkingen en materialen, allergenenbeleid, de wet versus innovatie, misleiding, het nieuwe NVWA-beleid ten aanzien van additieven etikettering en clean label, claims en 'food law basics'.
FreshRecruitment
NIZO Food Research B.V.
Concorp
Concorp
Wetgeving vormt de rode draad in de werkzaamheden van R&D'ers. Een product kan de markt niet op voordat het aan de benodigde wetgeving voldoet. Hoe kan je als productontwikkelaar het beste omgaan met levensmiddelenwetgeving? VMT zet 5 tips van R&D'ers op een rij.
Vlak voor het zomerreces stuurde de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport een Kamerbief met een update rondom voedselveiligheid. In deze brief geeft de staatssecretaris meer informatie over lopende ontwikkelingen, aankomende wetswijzigingen en nieuwe risico's op gebied van voedselveiligheid. VMT dook in de brief en zet de belangrijkste punten op een rij.
Niet de NVWA, maar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat handhaven op het gebruik van duurzaamheidsclaims in de voedingsindustrie. Duurzaamheidsclaims mogen niet misleidend zijn, en moeten daarbij voldoen aan vele eisen. Maar hoe gaat het handhavingsbeleid van de ACM eruit zien? Waar moeten voedselproducenten op letten? VMT sprak met Willemien Steketee, medewerker toezicht bij de ACM.
KENNISPARTNER - COLUMN - Teffvlokken zijn heerlijk in de muesli of als topping bij je yoghurt. Het is een oergraan uit Ethiopië en glutenvrij. De Zonnatura Teff-verpakking noemt op meerdere plekken teff en laat ook een hoopje teffvlokken zien. De ingrediëntenlijst vermeldt keurig dat het een meergranenontbijt met teff is en dat het product voor uit 40% uit teffvlokken bestaat, aangevuld met maisgries, boekweitmeel en rijst. Toch vindt de voorzitter van de Reclame Code Commissie de verpakking misleidend. Waarom? Omdat de verpakking een verkeerde indruk wekt over de samenstelling van het product. Hoe moet het dan wel? Vermoedelijk had een extra uitleg op de achterzijde al geholpen.
De NVWA waarschuwt consumenten het afslankmiddel My Lisaa niet te gebruiken. Dit middel bevat meerdere verboden stoffen.
Een monitoringsprogramma voor chemische contaminanten opzetten doe je als voedselproducent niet om een wit voetje te halen bij de toezichthouder. Hoewel wettelijk verplicht, is het een strategische keuze om grip te houden op kwaliteit, veiligheid en imago. Hoe je dit doet en waar je op let, leer je in dit artikel.
Folkert Fennema, eigenaar van Fennema Food Development, lanceert een praktisch handboek over E‐nummers getiteld: 'Het complete E‐nummer handboek ‐ Van E‐ tot Z'.
Het bekende Informatieblad 85 van NVWA wordt vernieuwd en gaat verder onder een nieuwe naam: het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. Het VMT-webinar hierover was op woensdag 2 juli en is vanaf maandag 7 juli terug te kijken in dit artikel.
ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 8 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 8 jaar in kaart.
De Consumentenbond stelt na onderzoek dat Unilever 'op grote schaal misleidende duurzaamheidsclaims gebruikt'. Volgens de bond bevat meer dan de helft van honderden onderzochte producten een niet kloppende duurzaamheidsclaim. De Consumentenbond roept de ACM op om op te treden tegen Unilever.
Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor juni. De laatste wapenfeiten: MOSH en MOAH in Lay's chipszakken, onvoldoende verhitting bij gebraden kip en onvermeld allergeen op kip wrap Nonna.
NVWA heeft het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie gepubliceerd. Dit Handboek vervangt Informatieblad 85. In het Handboek gaat de NVWA in op wettelijke regels over levensmiddelenmicrobiologie. Op 2 juli is er een VMT webinar over dit onderwerp.