VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event

Alles over biodiversiteit

  • Ronald de Groot, hoofdredacteur bij Perswijn, afgelopen week op het Symposium Wijnperspectief in Haarlem.
    Wijn27 mei 25

    Van hittestress tot hevige regen: 'Wijnsector kampt met structurele crisis'

    Hittestress, extreme droogte en hevige regenbuien zijn een nachtmerrie voor wijnproducenten wereldwijd. "Vroeger zat er af en toe een slecht oogstjaar tussen, inmiddels kampt de wijnsector structureel met een crisis."

  • biodiversiteit22 mei 25

    Tarwe en favaboon naast elkaar op één veld? Biodiversiteit vraagt meer flexibiliteit van voedselverwerker

    Verschillende gewassen naast elkaar telen - strokenteelt - is goed voor de biodiversiteit. Maar wat betekent deze duurzame teeltmethode voor de verwerking van bijvoorbeeld tarwe en favabonen? Wageningen University & Research (WUR) boog zich over deze vraag. "Het vraagt flexibiliteit van voedselverwerkers."

  • Duurzame productie12 mei 25

    Dossche Mills over duurzame tarwe: 'Standaardisering is noodzakelijk om biodiversiteit te bevorderen'

    Dossche Mills wil een duurzamere tarweketen ontwikkelen met het zelf opgezette Terah Footprint Program. Wat houdt dat programma in en wat zijn de inzichten tot dusverre? Laura Jonckheere, duurzaamheidsmanager: "De complete tarweketen is in ons programma vertegenwoordigd: van boer tot bakker."

  • biodiversiteit16 jan. 25

    Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

    Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

  • Voedselbeleid17 sep. 24

    'Voedselproductie en biodiversiteit niet altijd tegenover elkaar': dit staat in de Troonrede

    Vandaag op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. Hij zegt dat het probleem van stapeling van steeds weer nieuwe regelgeving is misschien wel het grootst in de landbouw en visserij. Dit kabinet wil af van het gepolariseerde beeld dat voedselproductie en biodiversiteit in alles tegenover elkaar staan.

  • Klimaat13 feb. 24

    Hoe duurzaam is een vegetarische quiche? PS in Foodservice berekent milieu-impact met hulp van een algoritme

    Hoe meet je de duurzaamheidsimpact van een ingrediënt? Gerard Sterkenburg van PS in Foodservice werkte samen met HowGood die openbare informatie gebruikt voor een duurzaamheidsscore. "Het lijkt mij fantastisch als we in een restaurant - al dan niet met een QR-code - kunnen zien wat onze maaltijdkeuze betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit of juist de CO2-uitstoot."

  • Klimaat9 jan. 24

    Dit werd er besproken over voedselsystemen op klimaattop COP28

    De rol van wereldwijde voedselsystemen bij klimaatverandering was een belangrijk onderwerp op de klimaatconferentie COP28 eind 2023. Welke onderwerpen over food kwamen aan bod? In dit artikel een overzicht.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Regeneratieve landbouw2 jan. 24

    Voor abonnees Regeneratieve landbouw in de praktijk? FrieslandCampina en Unilever vertellen over hun ervaringen

    Wat betekent regeneratieve landbouw voor voedselproducenten? VMT verkent bestaande activiteiten en de toekomst van deze vorm van landbouw in gesprek met experts van FrieslandCampina, Unilever, en Wageningen University & Research.

  • biodiversiteit29 dec. 23

    Hoe denken consumenten over biodiversiteit bij het boodschappen doen? Wageningse wetenschappers deden onderzoek

    Volgens Wageningen University & Research (WUR) heeft de manier waarop voedsel wordt geproduceerd invloed op het klimaat en de biodiversiteit. Om biodiversiteit te behouden en voedselzekerheid te beschermen, moet volgens de WUR het voedselsysteem veranderen. Daarom onderzoeken communicatiewetenschappers Julia Shen en Marijn Poortvliet wat de consument beweegt om duurzamer in te kopen

  • biodiversiteit3 okt. 23

    WWF-NL: Schijf van Vijf moet op de schop om natuurverlies tegen te gaan

    Aanscherpen van de huidige voedingsadviezen zoals de Schijf van Vijf is essentieel om natuurverlies tegen te gaan. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). Het Voedingscentrum reageert op het voorgestelde menu van de toekomst.

Meer artikelen

  1. Investeerders tegen grote foodbedrijven: gebruik minder plastic
  2. Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet dit stimuleren
  3. GfK: Supermarktketen PLUS is meest duurzaam volgens consument
  4. Future Food Tech summit: Dit is nodig voor een veerkrachtig voedselsysteem
  5. Biodiversiteit bevorderen met zuivel? Scale-up maakt boter met lokale 'on'kruiden
  6. Dit doen Verstegen, Colzaco en Dutch Cuisine om  biodiversiteit te bevorderen
  7. Hooghoudt brengt korte keten terug met Graanrepubliek: 'Smaak is direct verbonden met herstel biodiversiteit'
  1. HAK stapt over op lokaal biologisch: 'Disruptieve aanpak nodig om vraag te vergroten'
  2. Met deze 11 plantaardige producten brengen startups de markt in beweging
  3. Zuivelreus wil 'klimaatneutraal' worden: na transport en productie nu boeren aan de beurt
  4. Nestlé investeert miljard euro om koffieketen duurzamer te maken
  5. Kritiek op EU maatregelen voor voedselzekerheid: 'Klimaat- en biodiversiteitcrises wachten niet tot Rusland de wapens neerlegt'
  6. Questionmark: 'Supermarkt, gebruik je macht tegen ontbossing en voor biodiversiteit'
  7. Natasja Oerlemans van het Wereld Natuur Fonds: 'Voedselproductie moet drastisch veranderen om biodiversiteit en voedselzekerheid te garanderen' (podcast)
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen