Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab is marktleider in de Benelux op het gebied van allergenenonderzoek in voedingsmiddelen. Vaak worden ELISA-testen gebruikt voor het aantonen van allergenen. Maar Nutrilab kijkt verder en past ook andere analyses toe.

Gerard Kramer is specialist Agro-Food bij Nutrilab en vertelt dat de helft van alle allergenenanalyses bij Nutrilab bestaat uit glutenanalyses. “Daarnaast biedt Nutrilab nog elf andere door de Raad van Accreditatie geaccrediteerde ELISA-analyses aan. Dit zijn bijvoorbeeld testen op melkeiwit, sojaeiwit of heel eipoeder.”

Competitieve ELISA

De geaccrediteerde competitieve ELISA-test wordt ingezet bij het onderzoek naar gluten in vooral gefermenteerde producten als bijvoorbeeld sojasaus, maar ook glutenvrij bier. Bij deze gefermenteerde producten kunnen de gluteneiwitten voor een deel geknipt zijn door de proteases uit bijvoorbeeld biergist of de fermentatieflora van sojasaus.

Vals positieven

Kramer geeft echter aan: “ELISA’s hebben als nadeel dat ze vals positieve reacties kunnen geven. Dit is vaak ook afhankelijk van het merk kit dat je gebruikt. Zo zijn enkele ELISA-kits voor het testen op soja gevoelig voor vals positieven omdat ze een kruisreactie geven met erwteneiwit.” Dat is vervelend omdat peulvruchteiwitten tegenwoordig steeds meer gebruikt worden als alternatieve eiwitbron of broodverbetermiddel.

Onderzoek naar commerciële ELISA-kits

Onlangs heeft Nutrilab in samenwerking met WFSR en andere partners onderzoek gedaan naar de verschillende ELISA-testkits. De insteek was om systematisch in kaart te brengen hoe deze commerciële kits presteren en of ze bijvoorbeeld de geclaimde detectiegrenzen wel halen. Kramer: “Hierdoor hebben we heel goed in beeld wat de beste tests zijn en waar we op moeten letten. Dit alles om onze klanten zo goed mogelijk te helpen en om ze uit te leggen waarom wij voor bepaalde tests kiezen.”

LC-MS/MS

Kramer: “Naast de verschillende ELISA-testen hebben wij met de zogenoemde LC-MS/MS-analyse (HPLC en massa-spectometrie) een voor Europa unieke en zeer specifieke multimethode in huis. Hiermee kunnen we in één run alle bekende EU-allergenen (op eiwitbasis) meten; in totaal 38 species.”
Wanneer een klant breder wil screenen dan de bekende allergenen kan Nutrilab ook deze methode inzetten.

Denk aan grondstoffenanalyses. Klanten hebben bijvoorbeeld te maken met wisselteelt bij toeleveranciers. Of met groenbemesting en groenstroken met wilde gewassen. Ze lopen daarmee een potentieel risico voor allergenen. “Deze wilde plantensoorten lijken soms erg op cultuurgewassen”, legt Kramer uit. “Raapzaad of koolzaad geeft met sommige ELISA-kits vals positieven. Of herik lijkt weer heel erg op mosterd. Onze LC-MS/MS-methode kan hier relatief eenvoudig uitsluitsel over geven en maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen de verschillende mosterdsoorten.” Mocht uit een ELISA-test blijken dat er een onverwacht of onbekend allergeen in een product aanwezig is, dan kan dit allergeen ook ter bevestiging met behulp van een PCR-analyse herleid worden.

Lactose en sulfiet

Sinds kort beschikt Nutrilab ook over een HPAED-PAD, waarmee tot 5 ppm lactose gemeten kan worden. De methode is inmiddels geaccrediteerd. Daarnaast is ook de LC-MS/MS-meetmethode voor sulfiet aangemeld voor accreditatie. Deze bepaling is zeer specifiek en niet gevoelig voor nevenreacties van andere zwavelhoudende verbindingen.

Dit artikel is gesponsord door Nutrilab.

Het Belgische FAVV meldde in 2022 in totaal 416 recalls en waarschuwingen

Belgische recalls en waarschuwingen van juli: mogelijk metaal in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: metaal in lolly's, Salmonella in kip,...

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Startup wil met supplementen allergieën voorkomen: 'Meer plantaardig kan alleen met minder voedselallergieën'  

Startup wil met supplementen allergieën voorkomen: 'Meer plantaardig...

STARTUP BELICHT - Ongeveer 3% van de wereldbevolking heeft volgens TNO een voedselallergie. Startup Vini Mini wil deze voedselallergieën op jonge...

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Onlangs is Précon toegetreden tot het bestuur van SimplyOK. "Een goede beheersing van allergenen is een belangrijk onderdeel van onze...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: onvermeld allergeen frambozenslofjes

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: sesampasta met salmonella en...

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud...

Nieuw visierapport over digitale en duurzame transformatie

Nieuw visierapport over digitale en duurzame transformatie

De Food & Beverage industrie is continu in beweging om aan de veranderende marktvraag en wet- en regelgeving te voldoen. Bedrijven transformeren...

Belgische recalls en waarschuwingen juni: salami met salmonella, glas in fruitbeleg, champignons met botulismetoxine

Belgische recalls en waarschuwingen juni: salami met salmonella, glas...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juni. De laatste wapenfeiten: salami met salmonella, glas in...