Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab is marktleider in de Benelux op het gebied van allergenenonderzoek in voedingsmiddelen. Vaak worden ELISA-testen gebruikt voor het aantonen van allergenen. Maar Nutrilab kijkt verder en past ook andere analyses toe.

Gerard Kramer is specialist Agro-Food bij Nutrilab en vertelt dat de helft van alle allergenenanalyses bij Nutrilab bestaat uit glutenanalyses. “Daarnaast biedt Nutrilab nog elf andere door de Raad van Accreditatie geaccrediteerde ELISA-analyses aan. Dit zijn bijvoorbeeld testen op melkeiwit, sojaeiwit of heel eipoeder.”

Competitieve ELISA

De geaccrediteerde competitieve ELISA-test wordt ingezet bij het onderzoek naar gluten in vooral gefermenteerde producten als bijvoorbeeld sojasaus, maar ook glutenvrij bier. Bij deze gefermenteerde producten kunnen de gluteneiwitten voor een deel geknipt zijn door de proteases uit bijvoorbeeld biergist of de fermentatieflora van sojasaus.

Vals positieven

Kramer geeft echter aan: “ELISA’s hebben als nadeel dat ze vals positieve reacties kunnen geven. Dit is vaak ook afhankelijk van het merk kit dat je gebruikt. Zo zijn enkele ELISA-kits voor het testen op soja gevoelig voor vals positieven omdat ze een kruisreactie geven met erwteneiwit.” Dat is vervelend omdat peulvruchteiwitten tegenwoordig steeds meer gebruikt worden als alternatieve eiwitbron of broodverbetermiddel.

Onderzoek naar commerciële ELISA-kits

Onlangs heeft Nutrilab in samenwerking met WFSR en andere partners onderzoek gedaan naar de verschillende ELISA-testkits. De insteek was om systematisch in kaart te brengen hoe deze commerciële kits presteren en of ze bijvoorbeeld de geclaimde detectiegrenzen wel halen. Kramer: “Hierdoor hebben we heel goed in beeld wat de beste tests zijn en waar we op moeten letten. Dit alles om onze klanten zo goed mogelijk te helpen en om ze uit te leggen waarom wij voor bepaalde tests kiezen.”

LC-MS/MS

Kramer: “Naast de verschillende ELISA-testen hebben wij met de zogenoemde LC-MS/MS-analyse (HPLC en massa-spectometrie) een voor Europa unieke en zeer specifieke multimethode in huis. Hiermee kunnen we in één run alle bekende EU-allergenen (op eiwitbasis) meten; in totaal 38 species.”
Wanneer een klant breder wil screenen dan de bekende allergenen kan Nutrilab ook deze methode inzetten.

Denk aan grondstoffenanalyses. Klanten hebben bijvoorbeeld te maken met wisselteelt bij toeleveranciers. Of met groenbemesting en groenstroken met wilde gewassen. Ze lopen daarmee een potentieel risico voor allergenen. “Deze wilde plantensoorten lijken soms erg op cultuurgewassen”, legt Kramer uit. “Raapzaad of koolzaad geeft met sommige ELISA-kits vals positieven. Of herik lijkt weer heel erg op mosterd. Onze LC-MS/MS-methode kan hier relatief eenvoudig uitsluitsel over geven en maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen de verschillende mosterdsoorten.” Mocht uit een ELISA-test blijken dat er een onverwacht of onbekend allergeen in een product aanwezig is, dan kan dit allergeen ook ter bevestiging met behulp van een PCR-analyse herleid worden.

Lactose en sulfiet

Sinds kort beschikt Nutrilab ook over een HPAED-PAD, waarmee tot 5 ppm lactose gemeten kan worden. De methode is inmiddels geaccrediteerd. Daarnaast is ook de LC-MS/MS-meetmethode voor sulfiet aangemeld voor accreditatie. Deze bepaling is zeer specifiek en niet gevoelig voor nevenreacties van andere zwavelhoudende verbindingen.

Dit artikel is gesponsord door Nutrilab.

3 tips: 'Meer intern auditeren zorgt voor betere voedselveiligheid'

3 tips: 'Meer intern auditeren zorgt voor betere voedselveiligheid'

Naleving, uitvoering en compliance van voedselveiligheidsnormen moeten uiteraard goed worden gemonitord. Kundige monitoring zorgt voor minder...

Sushi Foto: Pixabay

163 mensen geïnfecteerd met norovirus na eten sashimi en sushi

Een uitbraak van het norovirus in Tokio maakte tussen 30 januari en 3 februari 163 klanten van een Japanse restaurantketen ziek.

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: Stukjes deksel in huzaren/rundvleessalade

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: Stukjes deksel in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van februari. De laatste wapenfeiten: stukjes deksel in salade,...

Tonijn Foto: Pixabay

Recall gerookte tonijn vanwege te hoog kwikgehalte

De leverancier Interfoodsmittelgrosshandel GmbH heeft opdracht gegeven tot een terugroepactie van gerookte tonijn in onder meer Spanje, Italië en...

Onderzoek NVWA: Vaak te veel acrylamide in ontbijtkoek

Onderzoek NVWA: Vaak te veel acrylamide in ontbijtkoek

De NVWA bezocht in 2023 91 bakkerijen. Ze onderzochten verschillende bakkersproducten waaronder ontbijtkoek, kruidnoten, kruidnoten en speculaas op...

Nieuwe E. coli-uitbraak door rauwmelkse kaas

Nieuwe E. coli-uitbraak door rauwmelkse kaas

Een nieuwe E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten is terug te voeren op kaas die is geproduceerd door een zuivelbedrijf dat in het verleden in...

Recalls België 2023 in beeld: ruim 300 meldingen in een jaar 

Recalls België 2023 in beeld: ruim 300 meldingen in een jaar

In 2023 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 324 recalls en veiligheidswaarschuwingen. Welke voedingsmiddelen werden uit de handel...

Weer meer voedselgerelateerde infecties door STEC en listeria in Europa in 2022

Weer meer voedselgerelateerde infecties door STEC en listeria in...

In de EU/EER was in 2022 een flinke toename te zien van de ernstige voedselgerelateerde infecties listeriose en shigatoxineproducerende E.coli...