Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab kijkt verder dan de ELISA-test bij allergenenonderzoek

Nutrilab is marktleider in de Benelux op het gebied van allergenenonderzoek in voedingsmiddelen. Vaak worden ELISA-testen gebruikt voor het aantonen van allergenen. Maar Nutrilab kijkt verder en past ook andere analyses toe.

Gerard Kramer is specialist Agro-Food bij Nutrilab en vertelt dat de helft van alle allergenenanalyses bij Nutrilab bestaat uit glutenanalyses. “Daarnaast biedt Nutrilab nog elf andere door de Raad van Accreditatie geaccrediteerde ELISA-analyses aan. Dit zijn bijvoorbeeld testen op melkeiwit, sojaeiwit of heel eipoeder.”

Competitieve ELISA

De geaccrediteerde competitieve ELISA-test wordt ingezet bij het onderzoek naar gluten in vooral gefermenteerde producten als bijvoorbeeld sojasaus, maar ook glutenvrij bier. Bij deze gefermenteerde producten kunnen de gluteneiwitten voor een deel geknipt zijn door de proteases uit bijvoorbeeld biergist of de fermentatieflora van sojasaus.

Vals positieven

Kramer geeft echter aan: “ELISA’s hebben als nadeel dat ze vals positieve reacties kunnen geven. Dit is vaak ook afhankelijk van het merk kit dat je gebruikt. Zo zijn enkele ELISA-kits voor het testen op soja gevoelig voor vals positieven omdat ze een kruisreactie geven met erwteneiwit.” Dat is vervelend omdat peulvruchteiwitten tegenwoordig steeds meer gebruikt worden als alternatieve eiwitbron of broodverbetermiddel.

Onderzoek naar commerciële ELISA-kits

Onlangs heeft Nutrilab in samenwerking met WFSR en andere partners onderzoek gedaan naar de verschillende ELISA-testkits. De insteek was om systematisch in kaart te brengen hoe deze commerciële kits presteren en of ze bijvoorbeeld de geclaimde detectiegrenzen wel halen. Kramer: “Hierdoor hebben we heel goed in beeld wat de beste tests zijn en waar we op moeten letten. Dit alles om onze klanten zo goed mogelijk te helpen en om ze uit te leggen waarom wij voor bepaalde tests kiezen.”

LC-MS/MS

Kramer: “Naast de verschillende ELISA-testen hebben wij met de zogenoemde LC-MS/MS-analyse (HPLC en massa-spectometrie) een voor Europa unieke en zeer specifieke multimethode in huis. Hiermee kunnen we in één run alle bekende EU-allergenen (op eiwitbasis) meten; in totaal 38 species.”
Wanneer een klant breder wil screenen dan de bekende allergenen kan Nutrilab ook deze methode inzetten.

Denk aan grondstoffenanalyses. Klanten hebben bijvoorbeeld te maken met wisselteelt bij toeleveranciers. Of met groenbemesting en groenstroken met wilde gewassen. Ze lopen daarmee een potentieel risico voor allergenen. “Deze wilde plantensoorten lijken soms erg op cultuurgewassen”, legt Kramer uit. “Raapzaad of koolzaad geeft met sommige ELISA-kits vals positieven. Of herik lijkt weer heel erg op mosterd. Onze LC-MS/MS-methode kan hier relatief eenvoudig uitsluitsel over geven en maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen de verschillende mosterdsoorten.” Mocht uit een ELISA-test blijken dat er een onverwacht of onbekend allergeen in een product aanwezig is, dan kan dit allergeen ook ter bevestiging met behulp van een PCR-analyse herleid worden.

Lactose en sulfiet

Sinds kort beschikt Nutrilab ook over een HPAED-PAD, waarmee tot 5 ppm lactose gemeten kan worden. De methode is inmiddels geaccrediteerd. Daarnaast is ook de LC-MS/MS-meetmethode voor sulfiet aangemeld voor accreditatie. Deze bepaling is zeer specifiek en niet gevoelig voor nevenreacties van andere zwavelhoudende verbindingen.

Dit artikel is gesponsord door Nutrilab.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: plastic in rijstcrisp chocoladetablet

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: plastic...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: plastic in rijstcrisp chocoladetablet, Listeria in geraspte...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober:  Salmonella Typhimurium in filet de poulet

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: Salmonella...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: Salmonella Typhimurium in filet de poulet, Listeria in...

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de...

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Onsite-teams van Bilfinger Engineering werken full time bij een klant.

Site support als oplossing voor technisch personeelstekort

Bilfinger Engineering slaat een nieuwe weg in. Daar waar het bedrijf eerder vooral projectmatig klanten in de foodsector ondersteunde, ziet het in...

DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een...

V.l.n.r.: Zeki Teker van Teker Group, Ludo Tuyaerts van GEA Food Solutions en Hüseyin Teker van Teker Group.

Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag

De Teker Group zet grote stappen. De Belgische kipspecialist bouwt een moderne productiefaciliteit van 10.000 m2 in Charleroi en nam begin september...

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren...

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet...