Waar moet je op letten bij de keuze voor een zo duurzaam mogelijke verpakking? 'Composteerbare verpakkingen gaan eruit'

Waar moet je op letten bij de keuze voor een zo duurzaam mogelijke verpakking? 'Composteerbare verpakkingen gaan eruit'

Heb je een mooi nieuw product ontwikkeld, dan moet het natuurlijk in een zo duurzaam mogelijke verpakking. Maar welke keuze maak je daarin? Wat is echt duurzaam, wat is betaalbaar en wat betekent het voor de houdbaarheid van jouw product?

Tijdens het Food Future Event op 29 september aanstaande vertelt Gert-Jan van Baardwijk en Rob Verpaalen van de Oerlemans Packaging Group waar productontwikkelaars (en hun collega’s zoals verpakkingstechnologen) allemaal op moeten letten bij de keuze voor een duurzame verpakking.

“De aandacht voor de recyclebaarheid van verpakkingen is enorm groot. Zeker de retail let hier heel erg op.” Van Baardwijk zal tijdens de workshop laten zien wat de eisen zijn vanuit verschillende perspectieven: de retail, het Plastic Pact en verschillende brancheplannen.

Wetgeving

"Er komen een reeks aan nieuwe wetgevingen aan. Dat leidt tot nieuwe tarieven en heffingen. Niet recycleerbare verpakkingen krijgen een hogere heffing. Inzet van recyclaat zal op veel toepassingen een verplichting worden", zegt Van Baardwijk.

“Bedrijven moeten daar bij de keuze van een verpakking nu al op letten.” Voor de voedingsmiddelenindustrie is alleen PET gerecycled te verkrijgen, maar daar is een tekort aan. “Het is mogelijk om meer gerecycled plastic te maken, maar dat is niet toegestaan om te gebruiken vanwege de voedselveiligheid.”

Composteerbaar

“Composteerbare verpakkingen gaan eruit,” stelt Van Baardwijk. “Ze zijn te duur, ze verstoren het recycleproces en er is weinig aanbod. Het heeft alleen zin bij verpakkingen die dicht bij de grond zitten bijvoorbeeld mulchfolie in de landbouw. Daar levert deze verpakking voordelen op in watergebruik en minder gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien ontstaan er zo geen risico’s op plastic residu in de grond.”

Het liefst een monomateriaal

De trend is om verpakkingen uit 1 soort materiaal te maken. Dat is beter voor de recyclebaarheid. “Dat is wel lastig omdat we door de jaren heen voor elke functie – barrière, helderheid, doorprikbaarheid – een materiaal hebben ontwikkeld. Het kost tijd om terug te gaan naar 1 materiaal. Gelukkig zijn er innovaties om diezelfde eigenschappen terug te brengen naar een monomateriaal. Daarvoor bouwen we momenteel een nieuwe fabriek.”

100% recyclebaar maar 100% inkt?

Volgens Van Baardwijk moeten bedrijven bij de ontwikkeling van duurzame verpakkingen ook kijken naar de hoeveelheid inkt die ze gebruiken. “Polypropyleen is goed recyclebaar, maar niet als er veel inkt op zit.”

Van Baardwijk werkt volgens vijf verduurzamingsrichtingen samengevat onder ‘Rethink Plastic’. “Naast Recycle en Redesign moeten we Reduce, Reuse en Renew niet vergeten – we nemen de voorbeelden mee! ”

Meer weten over duurzame verpakkingen? Bekijk het programma van het Food Future Event of meld je direct aan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen...

Foto: Jumbo Supermarkten. 
v.l.n.r.: Ron Krekels (algemeen directeur Uniekaas Holland), Guus Mensink (bestuursvoorzitter DOC Kaas), Leonie en Frans Zanderink (melkveehouders), Menno Wigtman (inkoopmanager Jumbo Supermarkten)

Jumbo nieuwe 'kaas koers' in met Uniekaas Holland en DOC Kaas

Jumbo Supermarkten zet naar eigen zeggen een stap richting de verduurzaming van haar kaasketen. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Uniekaas...

Beeld: Burg Group

Burg Group breidt uit naar de Verenigde Staten: 'Meer mensen weten...

Natuurazijn producent Burg Group heeft een nieuwe productielocatie geopend in de Verenigde Staten. Het is voor de producent de eerste vestiging...

Consumenten kopen meer biologisch fruit

Consumenten kopen meer biologisch fruit

25% van de foodomzet komt vanuit producten met een keurmerk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana. Volgens de...