NVWA: handelaar verdacht van fraude herkomst eieren

NVWA: handelaar verdacht van fraude herkomst eieren

De NVWA nam afgelopen dinsdag €750.000 aan contant geld in beslag bij een eierhandelaar in Zuid-Holland. Hij wordt verdacht van fraude.

Het onderzoek startte nadat de Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ) bij eerdere controles van het bedrijf tekortkomingen op het gebied van tracering had geconstateerd.

Tracering

Niet van alle aanwezige eieren was te achterhalen waar ze vandaan kwamen. Dat is wel verplicht. Deze handelaar is al veroordeeld voor herkomstfraude met eieren. Omdat het vermoeden bestond dat er ook nu opzet in het spel was, kwamen COKZ en NVWA gezamenlijk in actie.

Lege bio-verpakkingen

Op een bedrijfslocatie vonden de inspecteurs naast een hoeveelheid geld ook een grote voorraad lege verpakkingen voor biologische eieren aangetroffen. Dat terwijl de verdachte geen biologische eieren mag verhandelen.

Ongestempelde eieren

De rechercheurs en inspecteurs vonden ook een grote hoeveelheid ongestempelde eieren en een stempelmachine. Het stempel op een ei geeft aan van welke pluimveehouderij dat ei afkomstig is. Omdat de herkomst van de eieren onduidelijk is, bestaat het vermoeden dat de verdachte de eieren van niet kloppende stempels voorziet.

Niet te traceren

Op last van de NVWA mogen 110.000 eieren niet meer verkocht worden voor menselijke consumptie, omdat niet te traceren is waar ze vandaan komen.

Onderdeel van de collectie

Fraude

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Hoe kun je fraude herkennen, welke soorten zijn er en wat zeggen wetgever en toezichthouder? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.