Tool berekent CO2-uitstoot van hele koffieketen

Tool berekent CO2-uitstoot van hele koffieketen

Koffiebedrijf FarmersDirect Coffee en Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelen een CO2-calculator die de klimaatafdruk van de volledige koffieketen specificeert. Deze tool moet het makkelijk maken voor inkoper en consument om voor duurzame koffie te kiezen.

Jan Broeze van Wageningen UR heeft al eerder dergelijke tools ontwikkeld voor andere producten zoals rundvlees en groente. “Dit waren echter allemaal verse producten. We wilden het ook toepassen op verwerkte producten. We starten met koffie, dat is minimaal verwerkt.”

Broeze gebruikt in eerste instantie data uit de literatuur om een indicatie te krijgen van de uitstoot van broeikasgassen in de verschillende schakels in de koffieketen. Roland de Koning van FarmersDirect Coffee bepaalt de parameters om de tool specifieker te maken.

CO2-voetafdruk

Parameters zijn bijvoorbeeld bemesting, roosteren, transport, verpakking. “Vooral keuzes eerder in de keten – bij de boeren - hebben invloed op de CO2-voetafdruk van koffie. Zo maakt het uit of een boer chemische of biologische ongediertebestrijding gebruikt.”

Ook leveren ze data aan over de koffieboeren en het productieproces om de calculator mee te vullen. De calculator telt per onderdeel van de keten de CO2-uitstoot op. De Koning: “Hierdoor kunnen we heel specifiek de CO2-impact meten van individuele boeren of coöperaties, waar eerder alleen met indicaties van de hele sector werd gerekend.”

Blockchain

De calculator gebruikt gegevens van de blockchain van FarmersDirect Coffee over ontbossing bij het verkrijgen van het land, welke pesticide en andere middelen er worden gebruikt in het productieproces en welke reis de koffiebonen hebben afgelegd. Ook andere schakels in de keten worden inzichtelijk gemaakt, zoals de uitstoot van vervoerders, branders, en exporteurs.

Specifieke footprint

Het doel is inzicht te krijgen in de koffieketen op coöperatieniveau. De Koning: “Grote handelshuizen mengen bonen van verschillende boeren/coöperaties en primaire producenten. Zo is het bijna onmogelijk om tot een specifieke footprint te komen.”

App gekoppeld aan blockchain

De calculator is in mei van dit jaar af en zal de komende jaren worden gebruikt om deze volledig te vullen met informatie over het productieproces van koffieboeren. Hiervoor gebruikt FarmersDirect Coffee een speciale app gekoppeld aan de blockchain waarin de boeren hun data kunnen invullen. Het doel is om voor 2025 de CO2-impact volledig inzichtelijk te hebben gemaakt.

Onderdeel van de collectie

Voedselverspilling

Voedselverspilling tegengaan staat hoog op de agenda van foodbedrijven. Hoe pakken bedrijven dit aan? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.