Britse startup maakt vleesvervangers van tempeh: 'Er is veel ruimte voor innovatie in fermentatieproces' (podcast)

Een geheel of gedeeltelijk plantaardig eetpatroon wordt steeds populairder, zeker in West-Europa. Hoe zit het met andere landen? Wat zijn de trends wereldwijd? VMT maakt een podcastserie waarin we met lokale startups spreken. In deel 1 komt Christopher Kong aan het woord. Hij is mede-oprichter van Better Nature, een Britse startup die producten met tempeh maakt.
Mede-oprichter Chris Kong

Sinds begin van dit jaar liggen de producten van Better Nature in 200 supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. De basis is tempeh. Chris Kong vertelt in de podcast over het ontstaan van Better Nature: ‘Amadeus is gepromoveerd op de fermentatie van tempeh. Tijdens een biotech-conferentie deden we samen aan een startuppitch mee. We wonnen deze wedstrijd met een soort van Nespressomachine voor het maken van tempeh thuis.’

Dezachine hebben ze gepatenteerd. Ze kwamen er echter achter dat de consument nog niet zoveel van tempeh weet. Ze startten daarom met de ontwikkeling van vleesvervangers om zo een markt te creëren voor hun machine.

Clean label en afwisselend

Volgens Kong vullen de tempeh-vleesvervangers een gat in de markt. ‘Er zijn vleesvervangers, die erg goed smaken maar flink zijn geprocessed. Aan de andere kant zijn er linzen en tofu die clean label zijn, maar niet echt spannend. Onze vleesvervangers zijn clean label en afwisselend.’

Door de wetenschappelijke achtergrond van de oprichters kunnen ze de tempeh-fermentatie verbeteren. Kong: ‘Het is een geweldig product, het bestaat al 300 jaar in Indonesië, maar in die periode is het fermentatieproces weinig veranderd. Er is veel ruimte voor innovatie.’ Better Nature kijkt hoe ze de starterculture kunnen aanpassen waardoor de smaak, textuur en voedingswaarde van tempeh verbetert.

‘We hebben bijvoorbeeld een culture geselecteerd die rijk is aan proteases. Dit geeft ons tempeh met meer umamismaak. We hebben ook een gist aan een starterculture toegevoegd waardoor we tempeh met een hoger gehalte aan vitamine B12 kunnen produceren.’

Kong vertelt over de markt in het Verenigd Koninkrijk en of ze hun producten ook in Indonesie willen verkopen.

Luister hier naar de podcast.

Meer weten over vleesvervangers?

VMT organiseert van 16 tot en met 20 november De Week van VMT. In deze week wordt op meerdere dagen aandacht besteed aan plantaardige eiwitten. Op woensdag 18 november kunt u luisteren naar de podcast waarin Albrecht Wolfmeyer van Proveg trends in verschillende categorieen wereldwijd doorneemt. Hij vertelt ook over de ontwikkelingen in kweekvlees.

Op dezelfde dag is er een live debat met productontwikkelaars van Ojah, Diviande en KFC. Zij vertellen waar ze allemaal rekening mee houden bij de ontwikkeling van vleesvervangers.