Gesponsord

Bedrijfskleding wassen: vijf overwegingen voor de voedingsindustrie

Bedrijfskleding wassen: vijf overwegingen voor de voedingsindustrie

Altijd voldoende voorraad en schone kleding zijn twee van de belangrijkste kpi's bij bedrijfskleding. Jan Jozef Pluijm, senior accountmanager bij Lavans, deelt vijf overwegingen voor foodbedrijven om het wassen van bedrijfskleding uit te besteden.

Jan Jozef Pluijm, senior accountmanager bij Lavans, deelt hier vijf overwegingen voor foodbedrijven om het wassen van bedrijfskleding uit te besteden:

1. Voldoende bedrijfskleding

Elk bedrijf heeft te maken met pieken en dalen in het werk, of met het komen en gaan van medewerkers. Zeker voor de voedingsmiddelenindustrie is het belangrijk dat er altijd voldoende bedrijfskleding voorhanden is, zodat het werk niet stilvalt. Continuïteit van dienstverlening door de wasserij is cruciaal: zonder kleding geen productie.

Lavans garandeert dat de kledingvoorraad altijd optimaal op peil is. Met ons track-and-tracesysteem achterhalen we moeiteloos welke kleding ontbreekt. We anticiperen hier snel op, door het verstrekken van nieuwe kleding en het achterhalen van eventueel vermiste kleding.

Het is van groot belang dat de bedrijfskleding met bijbehorend wasproces bijdraagt aan het voorkomen van contaminatie”

2. Schone bedrijfskleding

Kleding voor de voedingsmiddelenindustrie moet optisch, klinisch en microbiologisch schoon zijn. Het is van groot belang dat de bedrijfskleding met bijbehorend wasproces bijdraagt aan het voorkomen van contaminatie. Bijvoorbeeld bij het terugkoelen van verhitte levensmiddelen. Als in dat proces door bedrijfskleding contaminatie plaatsvindt, hebben micro-organismen vrij spel om zich te vermenigvuldigen.

Het wassen van bedrijfskleding voor de voedingsmiddelenindustrie vindt bij Lavans plaats in een ultramoderne high-carewasserij. Met een wasproces dat voor een bijzonder laag kiemgetal op kleding zorgt en een hygiënische nabehandeling in de vernieuwde high-care-ruimte.

3. Voldoen aan hygiëne-eisen

Afnemers van bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie stellen steeds hogere hygiëne-eisen, net als overheidsinstanties. Logisch dat de industrie op haar beurt ook hogere hygiëne-eisen stelt aan grondstofleveranciers en dienstverleners. Niet elk bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie is zich echter bewust van de mogelijkheden die partners bieden.

Veel wasserijen van bedrijfskleding hebben wel een speciaal wasproces voor foodkleding, maar een speciale high-care ontbreekt. Bij Lavans hanteren we, naast onze high-care, een gescheiden kledingstroom. Dit betekent dat vervuilde en schone kleding niet met elkaar in aanraking komen. Verder is het volledige logistieke traject geoptimaliseerd. We leggen de lat heel hoog, zodat onze bedrijfskleding geen kruisbesmetting veroorzaakt. We sluiten aan op alle hygiëne-eisen voor de voedingsmiddelenindustrie en zijn onlangs zelfs ISO 22000-gecertificeerd.

Steeds meer bedrijven schakelen over op broek en jas - dat is makkelijker uit te trekken voor een pauze of toiletbezoek”

4. Maatwerk

Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie vragen zich vaak af welke bedrijfskleding ze het beste kunnen afnemen. Een overall is goedkoper, maar minder hygiënisch dan een broek-jascombinatie. Steeds meer bedrijven schakelen over op broek en jas. Dat is makkelijker uit te trekken voor een pauze of toiletbezoek, waardoor er minder kans is op contaminatie van producten. Voor nog betere hygiëne is er ook kleding zonder zakken.

Als het gaat om de maatvoering kunnen bedrijven bij Lavans kiezen uit op maat gemaakte kleding voor medewerkers - al dan niet op naam - of een voorraad standaardmaten. Sommige bedrijven kiezen voor gepersonaliseerde kleding voor het vaste personeel en standaardmaten voor flexwerkers. In beide gevallen controleert het bedrijf regelmatig of de maten nog aansluiten bij het actuele medewerkersbestand.

5. Focus houden op kernactiviteiten

Veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie besteden hun bedrijfskleding uit. Dat scheelt tijd en geeft ruimte om te focussen op kernactiviteiten. Vanuit het oogpunt van hygiëne is uitbesteding beter dan het zelf wassen van bedrijfskleding. Door het continu optimaliseren van wasprocessen en de kennis van experts is de hygiëne gewaarborgd bij uitbesteding. Zeker als er, zoals bij Lavans, een high-care wasserij voor foodkleding is.

Bedrijfskleding kopen en extern laten reinigen is een optie, maar Lavans gelooft in het aanbieden van een totaalpakket van huren, wassen en leveren. Door de kleding te volgen, blijft het kledingpakket altijd afgestemd op de behoeften van de klant. Wij repareren en vervangen kleding indien nodig, beide kosteloos. Een nieuwe medewerker of iemand met een verkeerde maat? Met één telefoontje is het geregeld. We werken transparant, zonder verrassingen in kosten achteraf. Beloven wat je doet en doen wat je belooft, daar staan we voor.

Jan Jozef Pluijm, senior accountmanager bij Lavans, heeft een achtergrond als microbiologisch analist en werkte voorheen bij de Rijkskeuringsdient van Waren. Hij adviseert bedrijven onder meer over het huren en wassen van bedrijfskleding.

Dit artikel is gesponsord door Lavans.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen ei in gratin en mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: bleekselderij in Hollandse roerbakmix, te hoog gehalte aan alternaria in tahin en te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Minerale oliën

Voor abonnees On topic: alles wat je moet weten over MOSH en MOAH

Steeds meer onderzoeken belichten de gezondheidsrisico's van MOSH en MOAH. De stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich op in het lichaam. De NVWA handhaaft op MOAH sinds er op Europees niveau grenswaardes gelden. Dit artikel belicht álles wat je moet weten over minerale oliën en de verplichte testprocedures volgens het handhavingsbeleid van de NVWA.

Voor abonnees
Voor abonnees
FDA

Voor abonnees FDA introduceert nieuwe preventiestrategie tegen besmetting van verse...

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een nieuwe strategie gelanceerd om besmetting van verse en bevroren bessen met virussen zoals hepatitis A en norovirus tegen te gaan. De aanpak, ontwikkeld in samenwerking met de industrie en internationale belanghebbenden, richt zich op hygiëne, wetenschappelijk onderzoek en wereldwijde samenwerking.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.