nieuws

NVWA legt uit: ‘WGS speelde nooit eerder zo’n grote rol’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

NVWA legt uit: ‘WGS speelde nooit eerder zo’n grote rol’

Volgens de NVWA heeft Whole Genome Sequency (WGS) nog niet eerder zo’n belangrijke rol gespeeld als bij de listeria-recall van Offerman. De voedselautoriteit legt aan VMT uit waarom. Listeria monocytogenes wordt ook uitgebreid behandeld op het VMT Food Safety Event op 28 november in Amersfoort.

Na het RIVM, geeft ook de NVWA aan dat Whole Genome Sequency op vele vlakken bepalend was om de specifieke listeria-bacterie te linken aan de vleeswaren van Offerman. Volgens de voedselautoriteit heeft deze nieuwe DNA-techniek nog niet eerder zo’n grote rol gespeeld.

Verwantschap

“De verwantschap tussen de bron en de geïnfecteerde is door middel van WGS direct duidelijk. Om tot de producent als bron van de ziekte te komen, kijken we ook naar ondersteunend bewijs zoals mogelijkheden tot besmetting, schoonmaak en eigen verificaties”, vertelt NVWA-woordvoerder Paula de Jonge.

Databases

“Om een WGS-onderzoek uit te kunnen voeren, worden verschillende databases met elkaar vergeleken. Namelijk die van het RIVM (humane isolaten) en die van de voedselisolaten van Wageningen Food Safety Research (WFSR)”, gaat De Jonge verder. “Indien nodig kijken we ook naar isolaten uit andere lidstaten.”

Clusters

Door het gebruik van WGS kunnen er volgens de NVWA eerder en sneller clusters geïdentificeerd worden. “Voor het identificeren van een cluster zijn alleen DNA-sequenties nodig”, aldus De Jonge. Maar dan ben je er nog niet helemaal. “Er is een tijdlijn nodig om erachter te komen of het om een actieve uitbraak gaat (eerste ziektedag patiënten), maar ook of er overlap is met gevonden voedselisolaten”, vervolgt De Jonge.

Traceringsinformatie

“Als blijkt dat het om een actieve uitbraak gaat en een voedselisolaat in dat cluster valt, dan is uiteraard traceringsinformatie nodig om bij de bron te komen Om de bron vervolgens definitief vast te stellen, kan meer aanvullende informatie nodig zijn”, vertelt De Jonge. Welke aanvullende informatie dat is, daar laat De Jonge zich niet over uit.

Samenwerking

Het RIVM en de NVWA houden elkaar wekelijks op de hoogte van informatie die nuttig kan zijn. Het RIVM laat weten of er een actieve uitbraak is, de NVWA laat weten of en wanneer er problemen lijken te zijn met een product of producent. Het RIVM en het WFSR delen dan weer WGS-data van humane- en voedselisolaten met elkaar. “Zodra er ergens een link te maken is, wordt de samenwerking geïntensiveerd”, benadrukt De Jonge.

Offerman

Vleeswarenproducent Offerman sloot op 4 oktober haar fabriek in Aalsmeer vanwege een besmetting met listeria. De producent riep tientallen soorten vleeswaren terug uit meerdere supermarktketens. Ruim twintig mensen in Nederland en België raakten besmet. Door gebruik te maken van de WGS-techniek kon het specifieke listeriabacterie gelinkt worden aan de fabriek van Offerman in Aalsmeer.

Food Safety Event

Listeria monocytogenes en Whole Genome Sequency (WGS) zijn onderwerpen die op het Food Safety Event uitgebreid behandeld worden. Dit event vindt plaats op 28 november in Amersfoort.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier om direct aan te melden

VMT schreef eerder over Whole Genome Sequency:

 

Reageer op dit artikel