artikel

Oma’s snoepwinkel – was de hygiëne toen beter?

Voedselveiligheid & Kwaliteit

BLOG – Toen ik klein was, werkte mijn oma in het weekend in een klein snoepwinkeltje. Het was piepklein, heel donker en elke centimeter was gevuld met potten, bakjes en mandjes snoep, lolly’s en andere lekkernijen. Achter de balie reikten de oude houten planken tot aan het plafond; op elke plank stonden er tientallen glazen snoeppotten. Een blog van Sara Deckers van Beko Technologies.

Oma’s snoepwinkel – was de hygiëne toen beter?

Mijn oma was streng als het op beleefdheid en hygiëne kwam. Elke klant moest beleefd om een zakje snoep vragen. De desbetreffende glazen pot met snoep werd van de plank gehaald en de gevraagde hoeveelheid op een grote weegschaal met ijzeren gewichten afgewogen.

Het snoep werd vervolgens in een papieren zakje geschonken en mee gegeven aan het dankbare klantje. Toen ik een keertje mocht helpen, heb ik een papieren zakje gepakt en – om het zakje open te maken – erin geblazen. Mijn oma was verbolgen: “Dat mag je niet dóen! Dat is onhygiënisch!

Dit verhaal speelde zich meer dan 40 jaar geleden af. Snoepgoed wordt nu natuurlijk in grote getallen voorverpakt in fabriekshallen waar steeds hogere eisen aan hygiëne worden gesteld. De fabrikant investeert vaker in hightech machines om de efficiëntie te verhogen en de kwaliteit van het product te garanderen. De lucht die ik destijds in het zakje heb geblazen is vervangen door industriële lucht: perslucht.

Wat zijn de risico’s van perslucht?

Perslucht wordt gegenereerd door lucht van buitenaf aan te zuigen en in een compressor te comprimeren. Alle vervuiling die in de buitenlucht aanwezig is zoals vocht, olie, stof en bacterie worden in de compressor vermenigvuldigd met het aantal bar aan werkdruk, in vele gevallen 7 bar (overdruk).

Waar wordt perslucht ingezet?

Perslucht dient als transportlucht voor het vervoeren van droge stoffen vanuit een bulkwagen tot een silo; als proceslucht voor het aansturen van kleppen en ventielen en als reinigingslucht voor het schoon blazen van leidingwerk en machines.

Perslucht wordt ook als ingrediënt of als toevoeging gebruikt. Consumptie-ijs wordt bijvoorbeeld belucht door het toevoegen van perslucht en verpakkingen worden open geblazen door perslucht.

BRC8

Perslucht komt dus op vele plaatsen direct in contact met levensmiddelen en dus ook alle vervuiling. Waarom mag de lucht uit mijn mond niet in dat kleine snoepzakje komen, maar vervuilde perslucht dan wel?

Het BRC8 eist dat perslucht moet worden bewaakt om contaminatie te voorkomen

Het antwoord is simpel: het mag niet! Het BRC8 eist dat perslucht die direct in contact komt met het voedingsmiddel, moet worden bewaakt om contaminatie te voorkomen. Tevens dient er filtratie geïnstalleerd te worden bij point-of-use.

Hoe moeten we perslucht meten?

Volgens de ISO 8573.1 wordt stof, olie en vocht gemeten en in een klasse geplaatst die de kwaliteit van de perslucht aangeeft. Met een goede persluchtbehandeling wordt een laag gehalte aan vocht, olie en stof bereikt, waardoor de ontwikkeling van bacterie, wat een risico vormt voor de gezondheid van de consument, wordt geminimaliseerd.

Om de persluchtkwaliteit te meten, heeft de producent enkele mogelijkheden. Hij kan persluchtmeetapparatuur installeren die de kwaliteit continu meet en bewaakt. De data van de metingen wordt voortdurend opgeslagen waardoor informatie uit het verleden eenvoudig kan worden opgeroepen. Wanneer een overschrijding van de grenswaarden dreigt, wordt een alarmsignaal afgegeven waardoor tijdig ingrijpen gefaciliteerd wordt en het product voortdurend beschermd is tegen contaminatie als gevolg van vervuilde perslucht.

De voordelen voor de producent:

  • Continu meting en bewaking van de persluchtkwaliteit
  • Registratie van meetwaardes
  • Data uit het verleden kan te allen tijde worden opgevraagd
  • Alarmsignaal bij dreigende overschrijding van grenswaardes
  • Tijdig maatregelen kunnen nemen wanneer contaminatie dreigt
  • Bescherming van het product tegen vervuiling afkomstig uit het persluchtcircuit
  • Energiebesparende potentieel

Air Quality Audit

Een andere mogelijkheid om de kwaliteit te meten is het uitvoeren van een Air Quality Audit volgens ISO 8573.1. De Air Quality Audit is een onafhankelijke meting van de persluchtkwaliteit in uw systeem, uitgevoerd door middel van state-of-the-art sensortechnologie en dataregistratieapparatuur.

De Air Quality Audit wordt uitgevoerd gedurende één dag, terwijl uw productieproces gewoon doorloopt. De gemeten waardes worden geanalyseerd en vervolgens in een schriftelijke rapportage uitgebracht, voorzien van een conclusie over de kwaliteit en advies over eventueel te nemen maatregelen om de kwaliteit te verbeteren.

Sara Deckers

Het meten van uw persluchtkwaliteit helpt u uw proces te bewaken, uw product te beveiligen en uw portemonnee te beschermen.

Met dank aan mijn oma voor een wijze levensles!

Wilt u meer weten over voedselveiligheid en perslucht? Download de gratis whitepaper of neem contact op met ons voor advies op maat.

Dit artikel is gesponsord door Beko Technologies

Reageer op dit artikel