Whole Genome Sequencing was cruciaal bij detectie Listeria-stam bij vleeswarenrecall Offerman

Whole Genome Sequencing was cruciaal bij detectie Listeria-stam bij vleeswarenrecall Offerman

De DNA-techniek Whole Genome Sequencing (WGS) was cruciaal bij het linken van de listeriastam van de patiënten aan de vleeswaren van Offerman, zegt RIVM-epidemioloog Eelco Franz. "We kunnen nu op forensisch niveau patiënten linken aan voedselisolaten."

Afgelopen weekend was de terugroepactie van vleeswaren bij producent Offerman, onderdeel van de Ter Beke Groep, groot in het nieuws. NVWA en RIVM meldden dat ze met een nieuwe detectiemethode snel de bron van de besmetting konden detecteren. Dit blijkt te gaan om de WGS-techniek.

RIVM-epidemioloog Eelco Franz legt uit: “Voorheen konden we patiënten die besmet waren met dezelfde Listeriastam niet zo precies aan elkaar linken. Dat kunnen we met WGS nu wel.” RIVM had de desbetreffende Listeriastam al in 2017 bij een patiënt gedetecteerd. Dit jaar zag de organisatie een groeiend aantal  patiënten met deze stam. Door deze resultaten te vergelijken met de DNA-database van de NVWA, konden ze een match vinden tussen de listeriastam bij patiënten en die van de vleeswaren van producent Offerman.

WGS-techniek

Normaal gaat RIVM bij een uitbraak met een vragenlijst langs de patiënten om te noteren wat en waar ze hebben gegeten. “Dit geeft als het goed is een lead naar  een product en waar het vandaan komt. Daar kan het NVWA dan monsters nemen. Bij deze Listeria casus kon met de WGS-techniek de isolaten van patiënten direct worden gekoppeld aan een isolaat uit voedsel dat eerder dor de NVWA was verkregen.  Dit versnelt de bronopsporing met enkele weken”.

Database NVWA

Voor een snelle detectie is het van belang dat  de database van de NVWA en RIVM goed gevuld is. “Dat is steeds meer het geval doordat de NVWA-inspecteurs routinematig monsters nemen bij bedrijven en de isolaten worden getypeerd met de WGS-techniek.” Franz geeft aan dat deze techniek zeker zou hebben geholpen bij een snellere detectie van de bron van de EHEC-uitbraak in 2011, mits het DNA van het pathogeen in het voedselproduct bekend was.

Voor RIVM is deze techniek nu dé methode om pathogenen te identificeren. “Het begint voor ons al routine te worden. Met Salmonella hebben we al een paar succesvolle cases. We hebben bijna alle pathogenen al in kaart gebracht.” Ook in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en Frankrijk is de techniek voor routine. “Wat Nederland uniek maakt is de korte lijn tussen organisaties die de patiënten onderzoeken zoals RIVM met de toezichthouder NVWA en WFSR. We delen onze data. Daarmee lopen we wel voorop in Europa.”

Impact foodindustrie

Franz verwacht dat WGS een flinke impact zal hebben op de voedselveiligheid. “We kunnen op forensisch niveau patiënten linken aan een voedsel-isolaat. We kunnen daardoor snel voedingsmiddelen linken aan of juist uitsluiten van een besmetting. Dat is een groot voordeel.”


Listeria monocytogenes wordt uitgebreid behandeld op het VMT Food Safety Event op 28 november. Kijk voor het programma en voor aanmelding op de eventsite

Simone Hertzberger Artikel Staand.jpgSimone Hertzberger, hoofdredacteur van de Nieuwsbrief Voedselveiligheid van Vakblad VMT, legt in Met het Oog op Morgen op uit wat de bacterie precies doet, waar 'ie vandaan komt en hoe voorkomen kan worden dat de bacterie in ons vlees terechtkomt.


Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in palingworst

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: stukjes rood plastic in palingworst.

Beeld: Shutterstock

Minder recalls in België dan voorheen

Het aantal terugroepingen in het België neemt af. Dat meldt FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is voorbij

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is...

Gedurende een klein half jaar was er sprake van een E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten vanwege consumptie van rauwmelkse kaas.

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd een drinkwaterstandaard in te voeren om burgers te beschermen tegen PFAS. De nieuwe Amerikaanse normen...

PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

Gezondheidsdienst waarschuwt voor eieren met PFAS

De Friese GGD adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die scharrelen rondom de Jelsumer Fear en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden...

Bron: Pixabay

Cashewnoten teruggeroepen vanwege salmonella

Een bedrijf uit Californië in de Verenigde Staten roept partijen Trader Joe's Nuts die in Amerika op de markt zijn gebracht terug omdat ze mogelijk...

Bron: Pixabay

2 doden en 6 zieken in Taipei door bongkrekzuur

In een restaurant in Taipei, Taiwan hebben 21 gasten een voedselvergiftiging opgelopen na het eten van hetzelfde soort eten. Twee gasten overleden en...