Trending in 2020: Product- en datakwaliteit gaan hand in hand

Trending in 2020:  Product- en datakwaliteit gaan hand in hand

Vanwege de onzekerheid over de Brexit stellen sommige voedingsbedrijven investeringen in nieuwe machines uit. Ze leggen zich toe op het optimaliseren van hun productieprocessen, zeggen Wouter Vandevyver en Tomaso Della Vedova, de industriemanagers Food & Beverage bij respectievelijk Endress+Hauser België/ Luxemburg en Nederland.

Bedrijven kijken vooral naar de kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid. “Recalls moeten te allen tijde voorkomen worden”, zegt Della Vedova. De aandacht gaat uit naar alle resources. “Kwaliteitsmetingen vinden ook hun belang in de utiliteitsvoorzieningen en zorgen voor een duurzaam gebruik van water en energie”, voegt Vandevyver toe. Voorbeelden? “Een vervuilde stoomketel verbruikt meer energie. Door de kwaliteit van het ketelwater te monitoren en onderhoud te plegen, kan energie bespaard worden.” Water moet bovendien van de goede microbiële kwaliteit zijn om besmettingen te voorkomen. Desinfectie van het water kan nauwgezet opgevolgd worden. Traceerbaarheid en transparantie zijn nauw verbonden met digitalisering binnen de productketens.

Digitalisering

Kwaliteitsanalyses verschuiven steeds meer van het laboratorium naar de fabriek, waar digitale instrumenten de processen inline monitoren. Processen kunnen dankzij intelligente besturing realtime worden geregeld.

‘Kwaliteitsanalyses verschuiven steeds meer van laboratorium naar fabriek’

Wouter Vandevyver en Tomaso Della Vedova, industriemanagers Food & Beverage bij Endress+Hauser België/ Luxemburg en Nederland

De voedselveiligheid en de kwaliteit zijn hierdoor beter geborgd en het voedselverlies in de productie wordt verminderd. Een interessante ontwikkeling is dat inline kwaliteitsmetingen zich niet beperken tot de specificaties in de receptuur. Het is inline ook mogelijk kwaliteitskenmerken als kleur en textuur tijdens het productieproces te monitoren. De visie van deze instrumentenleverancier is dat er geen onderscheid mag zijn tussen een analyse op het lab en in de productie. Endress+Hauser neemt een unieke positie in tussen de procestechnologen in de voedingsbedrijven en de automatiseerders. “Wij maken data beschikbaar en betrouwbaar door validatie en verificatie van onze meetinstrumenten”, is de boodschap van de leverancier. “Product- en datakwaliteit gaan hand in hand.”

Ecosysteem

Omdat medewerkers binnen een voedingsbedrijf voor de bedrijfsvoering specifieke informatiebehoeften hebben, ontwikkelde Endress+Hauser het open-cloudgebaseerde IIoT-ecosysteem Netilion. “We zorgen ervoor dat alle data resulteren in waardevolle informatie”, onderstreept Vandevyver: “Wanneer het volgende onderhoud nodig is, wat de status is van een instrument, tot en met de verificatie.” Endress+Hauser werkt hiervoor samen met toonaangevende leveranciers uit de machinebouw, de industriële automatisering en softwareontwikkelaars binnen Industry 4.0. Het potentieel van digitalisering wordt langs deze weg optimaal benut. “Belangrijk is te weten welke data nodig zijn voor de juiste informatie en welke instrumenten deze data moeten verwerken”, voegt Della Vedova toe. “We voeren hiervoor een kritische data-analyse uit bij de voedingsbedrijven. Elk intelligent instrument meet tegenwoordig verschillende parameters, maar welke drie of vier zijn nu echt relevant voor het proces…” Vandevyver: “We zorgen ervoor dat de klant de bomen in het digitale bos kan zien.”

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...