Grote investering voor Nederlandse producent van plantaardig kippenei-eiwit

Grote investering voor Nederlandse producent van plantaardig kippenei-eiwit

FUMI Ingredients, een spin-off van Wageningen University & Research (WUR), ontwikkelde een plantaardig alternatief voor kippenei-eiwit. Het bedrijf ontvangt een investering van €500.000 om op grote schaal te produceren.

Een plantaardig alternatief voor kippenei-eiwit, dat lijkt maar moeilijk te vinden. Echter is dit voor veel producenten het missende ingrediënt om hun producten 100% veganistisch te maken. FUMI Ingredients heeft een natuurlijk alternatief ontwikkeld dat goedkoper is dan regulier kippenei-eiwit. FUMI maakt functionele ingrediënten op basis van micro-organismen.

Investering

Innovation Industries en SHIFT Invest hebben bevestigd samen €500.000 te investeren in FUMI Ingredients. Dit doen zij zodat FUMI de veganistische eiwitten op grote schaal kan produceren. Het aanbod van vleesvervangers groeit steeds meer, en daardoor groeit ook de vraag naar plantaardige eiwitten. Een goed alternatief eiwit om vlees te binden, is echter moeilijk te vinden.

Micro-organismen

Edgar Suarez Garcia, mede-oprichter van FUMI Ingredients, ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek aan de WUR een productieproces voor een eiwitvervanger van natuurlijke micro-organismen. Ook ontwikkelde hij een productieproces dat de reguliere eiwitprijzen op industriële schaal verslaat.

FUMI Emulsification before.JPGFUMI Emulsification after.JPG

FUMI Ingredients

Suarez Garcia en Corjan van den Berg besluiten om FUMI Ingredients op te richten, met ondersteuning van de WUR en startup incubator StartLife. Van den Berg: “Als academische onderzoekers hadden we beperkte kennis over het opzetten van een bedrijf. WUR en StartLife gaven ons alle ondersteuning en middelen die we nodig hadden om ons bedrijf op te zetten en hielpen ons ook voor te bereiden op het aantrekken van investeerders.”

Opschaling

Door de toegezegde investering van Innovation Industries en SHIFT Invest kan FUMI Ingredients haar opschaling ambities realiseren. Daardoor kunnen ze naar eigen zeggen hun toegang tot de markt versnellen.

“De combinatie van SHIFT Invest en Innovation Industries bleek een uitstekende match te zijn. Naast de financiële steun hebben ze duidelijk aangetoond dat ze ons enthousiasme voor FUMI Ingredients delen. We hebben er alle vertrouwen in dat we samen een duurzame groei en een blijvende impact weten te realiseren”, aldus Van den Berg.

Functionele ingrediënten op het Food Future Event

Op het Food Future Event: U vraagt, wij draaien (door) op 7 april staat het onderwerp functionele ingrediënten natuurlijk ook op het programma.

Hoe kwalificeer je functionele substanties en welke consequenties hebben vervolgens de uitkomst? Kan een ‘natuurlijk’ additief even veilig zijn als een traditioneel E-nummer en kun je dit ook als zodanig aanduiden? En wat valt er te ondernemen wanneer niet duidelijk is of een ingrediënt wel of niet een Novel Food is? Kun je op basis van reststromen veilige functionele ingrediënten te ontwikkelen?

Karin Verzijden van Axon Advocaten en Corjan van den Berg, ceo en oprichter van FUMI Ingredients, een innovatief bedrijf dat functionele ingrediënten maakt met behulp van micro-organismen.

Bekijk het gehele programma

Meld u direct aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...