nieuws

FUMI Ingredients zet in op niet-dierlijke eiwitvervangers: ‘We zijn overweldigd door interesse uit de voedingssector’

Algemeen

“Een doorbraak in de voedingsmiddelenindustrie is mogelijk als we de volledige potentie van micro-organismen benutten”, dacht Edgar Suarez Garcia tijdens zijn promotieonderzoek aan Wageningen University & Research naar mogelijke toepassingen van algen in verschillende industrieën. VMT sprak met hem over zijn voedingsmiddelenstart-up FUMI Ingredients.

FUMI Ingredients zet in op niet-dierlijke eiwitvervangers: ‘We zijn overweldigd door interesse uit de voedingssector’

FUMI Ingredients maakt functionele ingrediënten door micro-organismen te gebruiken. Zo levert het bedrijf eiwitten en andere ingrediënten zonder dierlijke producten, met de onderliggende gedachte dat dit bijdraagt aan duurzamere eetpatronen.

Meteen na zijn doctoraatsonderzoek, begon hij voltijd aan zijn start-up te werken en richtte FUMI Ingredients in maart 2019 op. Samen met StartLife van Wageningen University and Research, is hij bezig om te groeien.

Alternatieve eiwitten

“Het eerste product dat we gaan lanceren is een eiwitvervanger. We kijken verder naar ingrediënten die als emulgatoren, schuim- en geleermiddelen kunnen worden gebruikt.”

FUMI Ingredients richt zich op voedingsmiddelenbedrijven die nieuwe diervrije voedingsmiddelen ontwikkelen. “Dit kunnen veganistische of vegetarische vleesalternatieven zijn, kazen, mayonaise, snoepjes, cakes, et cetera. De potentiële toepassingen zijn eindeloos.”

“We verwachten dat levensmiddelenbedrijven binnen twee tot drie jaar onze producten zullen gebruiken in een breed scala voedingsproducten. Deze zullen te koop zijn in reguliere supermarkten. Iedereen die een gezond, maar diervrij, product in zijn dieet wil opnemen is een potentiële klant.”

FUMI Meringues

Afbeelding: Meringues, de linkse is gemaakt met reguliere eiwitten en rechts met diervrije proteïnen van FUMI Ingredients

Efficiënte extractie

“We hebben een efficiënte verwerkingsstrategie ontwikkeld om hoogwaardige ingrediënten uit micro-organismen te verkrijgen zonder dure apparatuur te gebruiken en toch op een milde en duurzame manier te werken. Dit betekent dat we de natuurlijke eigenschappen van de moleculen die in de micro-organismen aanwezig zijn exploiteren en gebruiken als voedselingrediënten”, vertelt Suarez.

De ontplooiing van de efficiënte verwerkingsstrategie gebeurde niet in een maand of twee. “Het vergde aanzienlijke inspanningen en meer dan vier jaar ontwikkeling. Uiteindelijk deden de resultaten mij versteld staan”, zegt Suarez enthousiast.

Werving

“Eén van de grootste hindernissen die we tegenkomen is het opzetten van de juiste testapparatuur, omdat dit investeringeren vereist die we, in dit vroege stadium, niet hebben. We hebben hard gewerkt en verschillende subsidievoorstellen ingediend om deze uitdaging te overwinnen. We zijn ook in gesprek met bedrijven, investeerders en instituten en zijn er zeker van dat we snel vooruitgang kunnen boeken.”

“De volgende stappen die we gaan zetten, is het opzetten van testtrajecten. In eerste instantie besteden we deze uit, later willen we onze eigen lijnen. Zo kunnen we voldoende hoeveelheden van ons product produceren voor toepassing in echte commerciële voedselproducten. Dit zal het startpunt zijn van de commercialisering.”

Ecologische voetafdruk

FUMI Ingredients zit niet om aandacht verlegen: “We zijn overweldigd door de interesse en aandacht van verschillende spelers in de voedingssector”, zegt Suarez.

“Van voedingsbedrijven tot producenten van ingrediënten en van universiteit tot beleggingsfondsen”.

“We zien dat er veel belangstelling is voor duurzame, diervrije ingrediënten. Een van onze belangrijkste doelwitproducten is een diervrij eiwit.”

Suarez legt uit dat de partijen vooral zijn geïnteresseerd in het diervrije aspect, helemaal in combinatie met de minimale ecologische voetafdruk die Suarez’ ingrediënten achterlaten.

FUMI Emulsification beforeFUMI Emulsification after

Afbeeldingen: Emulsificatie van water en olie door diervrije emulgator van FUMI Ingredients

Reageer op dit artikel