Plantbased trends around the world: 'Kip en geit zijn de meest geconsumeerde vleessoorten in India' (podcast)

Plantbased trends around the world: 'Kip en geit zijn de meest geconsumeerde vleessoorten in India' (podcast)

Een geheel of gedeeltelijk plantaardig eetpatroon wordt steeds populairder, zeker in West-Europa. Hoe zit het met andere landen? Wat zijn de trends wereldwijd? VMT maakt een podcastserie waarin we met lokale startups spreken. In deel 2 komt Abishek Sihna aan het woord. Hij is mede-oprichter van Good Dot, een Indiase scale-up die alternatieven voor in India populaire vleesgerechten maakt. 'Byriani is hier een populair gerecht. Een burger is hier geen onderdeel van het doorsnee eetpatroon.'

GoodDot is in 2013 opgericht door een groep dierenliefhebbers. In 2017 lanceerden ze hun eerste product op de markt. Nu verkopen ze hun producten over heel India.

Trends in India

Mede-oprichter GoodDot Abishek Sihna

De interesse in een plantaardig eetpatroon groeit, zegt Abishek Sihna in de podcast. 'In India eten mensen al geregeld vegetarisch. Bij jongeren groeit de aandacht met name door dierenwelzijn. Ouderen zijn meer geïnteresseerd in een plantaardig eetpatroon om gezondheidsredenen.'

De vleesconsumptie is verschillend in India vertelt Sihna. 'In het zuiden en oosten van India eet men meer vlees. We zien meer vraag naar onze producten in het zuiden en oosten.'

Vegetarische biryani, een van de producten van GoodDot uit India

Toen Sihna en zijn team in 2013 begonnen met de ontwikkelingen van vleesvervangers, zagen ze dat in het Westen vooral burgers of worstjes werden ontwikkeld. 'Deze zijn geen onderdeel van het doorsnee eetpatroon van de Indiër. Hier eten we kebabs, curries enzovoorts. Met onze producten hebben we ons meer op dat soort gerechten gericht.'

Plantaardige geit

'Geit is qua textuur eerdere vergelijkbaar met varken of rund. Het heeft een iets zachtere textuur, maar is niet vergelijkbaar met kip,' legt Sihna uit. Het plantaardig eiwit voor geit bestaat uit een mix van soja-, erwten- en tarwe-eiwit.' De textuur was het lastigst om goed te krijgen, meer dan smaak. GoodDot ontwikkelde daarom technologie om dat goed te krijgen.

Luister hier naar de rest van het interview. Sihna vertelt dat de Indiër ook erg van melk houdt, het is sterkt gerelateerd aan de cultuur. Daar ligt nog een uitdaging voor een plantaardige variant.

Eerdere podcast: Better Nature uit de UK

VMT sprak voor deze serie met Chris Kong van Better Nature uit de UK. Deze startup maakt vleesvervangers op basis van tempeh.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...