De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle gecertificeerde bedrijven is dit verplicht per 1 december 2024 (met uitzondering van enkele specifieke situaties). Tamara Kee, Senior Adviseur QA bij Normec Foodcare beantwoordt vijf veelgehoorde vragen die de QA-Adviseurs krijgen over IFS Logistics versie 3.

Moet Food Safety Culture duidelijker worden opgenomen in het kwaliteitssysteem?

"Naast voedselveiligheid worden nu ook productkwaliteit en Food Safety Culture benoemd als eisen voor het bedrijfsbeleid. De focus van het bedrijfsbeleid ligt nog steeds op de klant en duurzaamheid. Daarbij moeten er minimaal doelstellingen worden geformuleerd over de vier pijlers."

Moet elke wijziging worden gecommuniceerd aan de controlerende instantie?

"Net zoals aan IFS Food versie 8 werd toegevoegd, is bepaald in welke omstandigheden de certifiërende organisatie op de hoogte moet worden gebracht."

Kun je een minor krijgen als je de directiebeoordeling/managementreview niet binnen één jaar hebt uitgevoerd?

"Ja, een directiebeoordeling of managementreview moet binnen een periode van twaalf maanden worden uitgevoerd of bij een wijziging van: gebouw, opslagruimte, machines en materiaal, transport, omgevingscondities en voor food scopes: werkplekwijziging waar een hogere hygiënecontrole nodig is."

Moet je als je geen eigenaar bent van het product de gevaren opnemen in de risico analyse?

"Het is noodzakelijk om te weten wat er wordt getransporteerd en of dit mogelijk kruisbesmetting kan veroorzaken naar de andere goederen die in hetzelfde transportmiddel staan. Uiteindelijk ben je als logistieke partner verantwoordelijk voor de productveiligheid gedurende het transport onder condities die je hebt afgesproken met de producteigenaar. Je hebt dus ondertekende overeenkomsten van de klant waar je goederen voor transporteert, waarin de mogelijke gevaren en borging daarvan zijn opgenomen."

Ben je gedurende crossdocking verantwoordelijk voor de juiste aanlevering/opslag en transporttemperatuur van het product?

"Bij producten die een risico kunnen opleveren voor de consument als deze niet op de juiste temperatuur zijn opgeslagen (denk bijvoorbeeld aan de groei van pathogenen micro organismen), dan ben je als logistiek partner verantwoordelijk voor de juiste temperatuur. Deze condities moeten worden gegarandeerd gedurende de gehele transporttijd, dus ook tijdens crossdocking. Controle hierop moet geregistreerd worden en frequentie van deze controle moet bepaald worden door middel van een risicoanalyse."

Whitepaper IFS Logistics 3

Wil je een overzicht van alle belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics versie 3? In samenwerking met het Kenniscentrum van Normec Foodcare is er een whitepaper uitgebracht met daarin de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van versie 2.3. Ook vind je tips om te voldoen aan deze nieuwe eisen. Zo stoom je jouw organisatie klaar voor de aankomende audits tegen versie 3.

Dit artikel is gesponsord door Normec Foodcare.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud...

Nieuw visierapport over digitale en duurzame transformatie

Nieuw visierapport over digitale en duurzame transformatie

De Food & Beverage industrie is continu in beweging om aan de veranderende marktvraag en wet- en regelgeving te voldoen. Bedrijven transformeren...

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in...

Specificatiebeheer is voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een arbeidsintensieve activiteit. Er is ontzettend veel data in omloop,...

Webinar over verduurzaming van Aptean en Rabobank

Webinar over verduurzaming van Aptean en Rabobank

Een hot topic op de agenda van veel bedrijven: Duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de bedrijven vindt dat zij al een aanzienlijke...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven...

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren betekent ook voedselverspilling verminderen'

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren...

In een wereld waarin mensen zich steeds bewuster worden van de impact van de voedselproductie op de planeet, speelt FSSC 22000 een cruciale rol door...