Belasting op suikerrijke dranken kan diabetes tegengaan

Belasting op suikerrijke dranken kan diabetes tegengaan

Het Diabetes Fonds wil dat er zo snel mogelijk belasting op suikerrijke drankjes wordt ingevoerd, zo meldt het ANP. Dat zou jongeren helpen minder frisdrank met suiker te drinken. De hoeveelheid frisdrank die de meeste jongeren nu drinken, verhoogt de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 significant.

Volgens recent onderzoek kan een prijsverhoging dit tegengaan. Het fonds wijst erop dat de helft van de volwassenen in Nederland (ernstig) overgewicht heeft. Bij kinderen en jongeren van 4 tot en met 16 jaar is dit een op de zeven.

"Als we zo doorgaan, dan krijgt een op de drie volwassenen in Nederland die nu 45 jaar of ouder zijn naar verwachting diabetes type 2 in de toekomst. Nu al hebben meer dan 1 miljoen mensen in ons land deze ziekte en wekelijks komen daar bijna duizend mensen bij", zegt Diena Halbertsma, directeur bij het Diabetes Fonds. Zij sprak donderdag met staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) over de suikerinname van jongeren, het aanbod van gezond voedsel en een belasting op suikerrijke dranken.

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur

Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten pijnlijke keuzes maken'

Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten...

Het kabinet kondigt bezuinigingen aan op preventie. Deze bezuinigingen hebben ook gevolgen voor het Voedingscentrum, stelt de organisatie. "Met...

Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Onderzoek moet uitwijzen of het de graansoort zelf is die van invloed is op de darmgezondheid, dan wel de omgeving waarin het graan groeit of de...

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne'...

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo....

Tarwe-allergie en glutengevoeligheid: wat is dat nou precies?

Tarwe-allergie en glutengevoeligheid: wat is dat nou precies?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren, zeker wanneer...

foto: shutterstock

Schimmel op voedingsmiddelen: wanneer weggooien en wanneer verwijderen

Volgens recente richtlijnen uit Denemarken en de Verenigde Staten moeten voedingsmiddelen met schimmel in veel gevallen worden weggegooid. In...

Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)

Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)

In deze nieuwe aflevering van Quality Time met IJsbrand duikt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer in de voedselveiligheid van sinaasappels....

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren - zeker...