Belasting op suikerrijke dranken kan diabetes tegengaan

Belasting op suikerrijke dranken kan diabetes tegengaan

Het Diabetes Fonds wil dat er zo snel mogelijk belasting op suikerrijke drankjes wordt ingevoerd, zo meldt het ANP. Dat zou jongeren helpen minder frisdrank met suiker te drinken. De hoeveelheid frisdrank die de meeste jongeren nu drinken, verhoogt de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 significant.

Volgens recent onderzoek kan een prijsverhoging dit tegengaan. Het fonds wijst erop dat de helft van de volwassenen in Nederland (ernstig) overgewicht heeft. Bij kinderen en jongeren van 4 tot en met 16 jaar is dit een op de zeven.

"Als we zo doorgaan, dan krijgt een op de drie volwassenen in Nederland die nu 45 jaar of ouder zijn naar verwachting diabetes type 2 in de toekomst. Nu al hebben meer dan 1 miljoen mensen in ons land deze ziekte en wekelijks komen daar bijna duizend mensen bij", zegt Diena Halbertsma, directeur bij het Diabetes Fonds. Zij sprak donderdag met staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) over de suikerinname van jongeren, het aanbod van gezond voedsel en een belasting op suikerrijke dranken.

Heleen van der Male

Heleen van der Male

Freelance redacteur