DSM fuseert met Firmenich

DSM fuseert met Firmenich

DSM gaat fuseren met de Zwitserse branchegenoot Firmenich. Volgens de ondernemingen gaat het om een fusie van gelijken. Na de samensmelting zal het bedrijf verder gaan als DSM-Firmenich.

Dit meldt ANP.

Aandeelhouders van DSM krijgen tweederde van de aandelen (65,5%) van het fusiebedrijf in handen. De overige aandelen zijn voor de effectenbezitters van Firmenich. Daarbij zullen de Zwitsers 3,5 miljard euro inbrengen als onderdeel van de deal.

Het fusiebedrijf telt straks 28.000 werknemers wereldwijd met een gezamenlijke omzet van 11,5 miljard euro. DSM-Firmenich wordt officieel Zwitsers, maar zal twee hoofdkantoren hebben. Eén staat in Maastricht en één in Kaiseraugst.

Behoefte van klanten

Volgens Thomas Leysen, voorzitter van de raad van commissarissen van DSM kan het fusiebedrijf beter inspelen op de behoefte van klanten waarbij een aantrekkelijk rendement kan worden gerealiseerd. "Voor succesvolle fusies is echter meer nodig dan aanvullende capaciteiten of indrukwekkende financiën", benadrukt hij. Dat is volgens hem bij deze fusie het geval.

Voedingsactiviteiten

De bedrijven denken dat de fusie zal zorgen voor 500 miljoen euro meer omzet. Dat komt vooral door de combinatie van de voedingsactiviteiten van de bedrijven. De huidige gecombineerde omzet in voeding bedraagt €2,7 miljard.

In april verkocht DSM de vezeldivisie voor beschermende materialen. In 2021 liet het bedrijf al weten zich volledig te willen richten op gezondheid, voeding en biowetenschap.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.