Nieuw waarschuwingsetiket voor pluimveevlees komt eraan: zo ziet het eruit

Nieuw waarschuwingsetiket voor pluimveevlees komt eraan: zo ziet het eruit

Er komt vanaf 1 juli 2022 een nieuw waarschuwingsetiket voor de voedselveiligheid van vers pluimveevlees. In dit artikel zie je hoe het eruit komt te zien.

Tijdens de digitale Food Law Update van VMT op 8 juni kondigde Ana Viloria, senior policy officer van het ministerie van VWS, de aanstaande wijzigingen het waarschuwingsetiket op pluimveevlees aan.

Warenwetbesluit

Het nieuwe voedselveiligheidsetiket voor pluimveevlees maakt onderdeel uit van een aanpassing van het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen (BBL). Die aanpassing is nu in de maak en gaat ook over een aanpassing in de criteria van houdbaarheidsdata. Daarover lees je hier.

Etiket pluimveevlees moderniseren

etiket-kip-1

Het etiket sinds 2001 verplicht om de consument te wijzen op de risico’s van schadelijke bacteriën. De aanpassing vloeit voort uit een toezegging van voormalige minister voor Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer, gedaan tijdens een Algemeen Overleg op 15 januari 2014, om de huidige etikettering te moderniseren en optimaliseren.

Onderzoek RIVM

Uit eerder onderzoek van RIVM onder consumenten bleek dat een ruime meerderheid van de consumenten de waarschuwingsetiket op de verpakking van kippenvlees belangrijk, nuttig en geruststellend vindt. Het RIVM adviseerde daarom het waarschuwingsetiket op pluimveevlees te behouden en aan te passen zodat het effect van de boodschap vergroot kan worden.

Onderzoek Voedingscentrum

Daarna heeft het Voedingscentrum een consumentenonderzoek laten uitvoeren om tot een aangepaste waarschuwingstekst en vormgeving te komen. Het voorstel is besproken met het bedrijfsleven en het proces en het resultaat zijn besproken in het ROW.

Dit heeft geleid tot de aangepaste tekst en een nieuwe vormgeving van het kipetiket, die als bijlage in het BBL zal worden opgenomen. Het nieuwe waarschuwingsetiket voor verpakt pluimveevlees geldt niet voor diepgevroren pluimveevlees. Per 1 juli 2022 treedt het nieuwe etiket in werking.

Het nieuwe etiket per 1 juli 2022

VWS verwacht geen problemen

Het ministerie van VWS verwacht geen problemen in de uitvoering van het nieuwe waarschuwingsetiket. Viloria: “Meerdere bedrijven hebben aangegeven blij te zijn met dit etiket en het eerder of juist op meer producten te willen gaan gebruiken. Er zal binnenkort een MKB-toets volgen om ook deze sector vertegenwoordigd te hebben in de toelichting en gebruik van dit etiket. In geval dat de MKB-toets vertraging oplevert in het proces, zal dat uiteraard tijdig worden gecommuniceerd.”

Onderdeel van de collectie

Etikettering

Wat is de geldende wet- en regelgeving op gebied van etikettering? Waar moet je als producent rekening mee houden bij het etiketteren van je voedingsmiddelen? En hoe gaan producenten hiermee om? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor dierlijke producten

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor...

Het identificatiemerk, ook bekend als het 'ovaaltje', dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden, vereist aanpassing. Dit is het gevolg van een herziening van de hygiëneregels voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vastgelegd in Verordening (EG) nr. 853/2004. Deze herziening heeft als doel beter aan te sluiten bij de praktijk en rekening te houden met nieuwe wetenschappelijke kennis.

Beeld: Shutterstock

Voeding voor medisch gebruik: dit zijn de aandachtspunten voor...

Voeding voor medisch gebruik is onderworpen aan diverse wettelijke, en doorgaans strenge, wet- en regelgeving op het gebied van onder meer de samenstelling en de etikettering. In dit artikel enkele aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven bij de productie en het in de handel brengen van voeding voor medisch gebruik.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en...

Bedrijfsovernames in voeding 2024: GEA en Believer Meats bundelen krachten om productie van kweekvlees op te schalen

Bedrijfsovernames in voeding 2024: GEA en Believer Meats bundelen...

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij....

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

foto: pixabay

Klimaatverandering verhoogt het risico op voedselgerelateerde ziekten...

Klimaatverandering vergroot het risico op voedselgerelateerde ziekten en dan vooral door Salmonella enterica. Een nieuw onderzoek toont aan dat...

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen september: 3-MCPD in noedels en listeria in kaas

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen september: 3-MCPD in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: 3-MCPD in noedels, medicijnen in supplementen, glas in...

Foto: Shutterstock

Desinfectiemethode mineraalwater Vittel en Perrier illegaal? Franse...

Voedingsmiddelenconcern Nestlé moet zich mogelijk voor de rechter in Parijs verantwoorden voor de zuiveringsmethodes van mineraalwater. Nestlé wordt...

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens...

Hoe loods je als leider je bedrijf door een crisissituatie heen zoals een voedselveiligheidsincident of product recall?

foto: pixabay

Franse autoriteiten roepen pesto terug vanwege verdenking van...

Begin september hebben de Franse autoriteiten een ambachtelijke daslookpesto teruggeroepen wegens mogelijke besmetting met de gevaarlijke bacterie...