Nieuw waarschuwingsetiket voor pluimveevlees komt eraan: zo ziet het eruit

Nieuw waarschuwingsetiket voor pluimveevlees komt eraan: zo ziet het eruit

Er komt vanaf 1 juli 2022 een nieuw waarschuwingsetiket voor de voedselveiligheid van vers pluimveevlees. In dit artikel zie je hoe het eruit komt te zien.

Tijdens de digitale Food Law Update van VMT op 8 juni kondigde Ana Viloria, senior policy officer van het ministerie van VWS, de aanstaande wijzigingen het waarschuwingsetiket op pluimveevlees aan.

Warenwetbesluit

Het nieuwe voedselveiligheidsetiket voor pluimveevlees maakt onderdeel uit van een aanpassing van het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen (BBL). Die aanpassing is nu in de maak en gaat ook over een aanpassing in de criteria van houdbaarheidsdata. Daarover lees je hier.

Etiket pluimveevlees moderniseren

etiket-kip-1

Het etiket sinds 2001 verplicht om de consument te wijzen op de risico’s van schadelijke bacteriën. De aanpassing vloeit voort uit een toezegging van voormalige minister voor Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer, gedaan tijdens een Algemeen Overleg op 15 januari 2014, om de huidige etikettering te moderniseren en optimaliseren.

Onderzoek RIVM

Uit eerder onderzoek van RIVM onder consumenten bleek dat een ruime meerderheid van de consumenten de waarschuwingsetiket op de verpakking van kippenvlees belangrijk, nuttig en geruststellend vindt. Het RIVM adviseerde daarom het waarschuwingsetiket op pluimveevlees te behouden en aan te passen zodat het effect van de boodschap vergroot kan worden.

Onderzoek Voedingscentrum

Daarna heeft het Voedingscentrum een consumentenonderzoek laten uitvoeren om tot een aangepaste waarschuwingstekst en vormgeving te komen. Het voorstel is besproken met het bedrijfsleven en het proces en het resultaat zijn besproken in het ROW.

Dit heeft geleid tot de aangepaste tekst en een nieuwe vormgeving van het kipetiket, die als bijlage in het BBL zal worden opgenomen. Het nieuwe waarschuwingsetiket voor verpakt pluimveevlees geldt niet voor diepgevroren pluimveevlees. Per 1 juli 2022 treedt het nieuwe etiket in werking.

Het nieuwe etiket per 1 juli 2022

VWS verwacht geen problemen

Het ministerie van VWS verwacht geen problemen in de uitvoering van het nieuwe waarschuwingsetiket. Viloria: “Meerdere bedrijven hebben aangegeven blij te zijn met dit etiket en het eerder of juist op meer producten te willen gaan gebruiken. Er zal binnenkort een MKB-toets volgen om ook deze sector vertegenwoordigd te hebben in de toelichting en gebruik van dit etiket. In geval dat de MKB-toets vertraging oplevert in het proces, zal dat uiteraard tijdig worden gecommuniceerd.”

Onderdeel van de collectie

Etikettering

Wat is de geldende wet- en regelgeving op gebied van etikettering? Waar moet je als producent rekening mee houden bij het etiketteren van je voedingsmiddelen? En hoe gaan producenten hiermee om? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die Kenneth Defares heeft geleverd aan het Nederlandse levensmiddelenrecht. Defares was de secretaris van de NVLR en overleed in februari plotseling.

Bedrijfsovernames in voeding 2025: VE Partners neemt Inproba over

Bedrijfsovernames in voeding 2025: VE Partners neemt Inproba over

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: VE Partners neemt Inproba over en Schutterlaar & Partners bundelt krachten met Green Food Lab.

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees

AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees

De Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) wil de export van Brits rundvlees voor de Europese markt verder uitbreiden. Hiervoor kondigt de organisatie een samenwerking aan met Quality Meat from Britain.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update...

Met trots laat VMT weten dat Bert Urlings vanaf januari 2025 deel zal uitmaken van de redactie van de Thema Update Voedselveiligheid. Met zijn jarenlange ervaring en diepgaande kennis van voedselveiligheid, dierenwelzijn, productintegriteit en certificering, brengt Bert een unieke expertise.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.