Hoe kun je zo snel en goed mogelijk een productielocatie uitbreiden?

Hoe kun je zo snel en goed mogelijk een productielocatie uitbreiden?

KENNISPARTNER - In de voedingsmiddelenindustrie draait het steeds vaker om flexibiliteit en efficiency. Hoe laat je het proces zo optimaal doordraaien wanneer een pomp vervangen moet worden? Maar ook: hoe kun je zo snel en goed mogelijk een productielocatie uitbreiden, waarbij voldaan wordt aan alle wetgeving?

Een trend die steeds vaker gezien wordt, is het inzetten van vaste externe teams van specialisten. De eigen technische dienst van een productielocatie heeft vaak niet de volledige bouwkundige, juridische en technische kennis in huis. Volledig uitbesteden aan een ingenieurs- of installatiebureau maakt dat een voedingsmiddelenproducent de regie grotendeels kwijt is en na afloop van het project ook de opgebouwde kennis van het bedrijf die de techneuten hadden. Datzelfde geldt ook voor gedetacheerde technici, ook zij nemen hun opgedane kennis weer mee als het project afgerond is.

Inzet van een Portfolioteam dat on site werkzaam is

Een oplossing zijn de externe specialistische teams onder leiding van een vaste contactpersoon. Deze vaste contactpersoon werkt als portfoliomanager on site en weet daardoor van de hoed en de rand van de productielocatie. Hij heeft een flexibele schil van experts om zich heen die hij naar gelang de grootte en duur van een project in kan zetten. Daarnaast heeft hij een backoffice achter zich staan. Projecten kunnen verschillen van due dilligence-onderzoeken en permitting bij nieuwbouw, maar kunnen ook energiebesparing of onderhoud betreffen. Een team van experts kan helpen bij de verschillende adviesvraagstukken en hier ook een passende planning voor maken. Doordat ze on site werken zijn ze nauw betrokken bij de organisatie als het gaat om besluitvormingsprocessen, maar ook kennen ze de bedrijfscultuur.

Continu verbeteren is het uitgangspunt

Een dergelijk dedicated team on site werkt met een lean-aanpak om continu te verbeteren. Aan het begin van de meerjarige samenwerking - over het algemeen 3-5 jaar - wordt een 0-meting op de aanwezige assets gedaan. Vervolgens wordt in nauw overleg met het management een assetmanagementsysteem gebouwd en daarvanuit kunnen verschillende verbeterprojecten worden opgestart, zowel bij OPEX- als CAPEX-projecten. Omdat een team on site zit, is men betrokken bij de plannen en weet men ook de achterliggende gedachte van bijvoorbeeld een uitbreiding, weet men meer van de businesscase en kan er beter met de voedingsmiddelenproducent meegedacht worden.

Advies gedurende de full life cycle

Omdat een portfolioteam gedurende langere tijd bij de producent betrokken is en de combinatie van consultancydiensten en engineering biedt, kan het gedurende de full life cycle van zowel de assets als de fabriek support bieden aan de organisatie. Het is juist deze combinatie van engineering en consultancydiensten die van toegevoegde waarde is voor de organisatie.

Auteur: Wijnand Meyer, Sales Manager Portfolio Services bijBilfinger Tebodin, kennispartner van VMT

'Automatisering is meer dan machines'

'Automatisering is meer dan machines'

In de huidige onstabiele markt worstelen bedrijven in de voedings- en drankenindustrie met veel uitdagingen: inflatie, stijgende kosten, verstoringen in de supply chain, materiaaltekorten en schaarste aan arbeidskrachten. Met deze obstakels die de winstgevendheid en de dagelijkse activiteiten onder druk zetten, kan het een utopie lijken om groei voor ogen te hebben. Toch zijn er bedrijven die niet alleen overleven, maar ook floreren. De gemeenschappelijke deler? Automatisering.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt: slechts 1 tot 5%. Data-analyse door AI kan de productie veel sneller naar een hoger niveau tillen, stelt Intelecy. "Procesoperators, QA-ers en R&D-specialisten kunnen dit zelf doen"

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en...

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die...

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector...

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat...

Beeld: Shutterstock

Geneesmiddel of voedingssupplement? Rechtbank Gelderland doet...

Geneesmiddelen en voedingssupplementen zien er vaak hetzelfde uit. Beide producten zijn in voorgedoseerde vorm op de markt en zijn beschikbaar als...

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten...

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is...

Beeld: Shutterstock

Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse...

Eén van de uitdagingen bij het exporteren naar andere landen is de verplichting om aan de daar geldende lokale wetgeving te voldoen. Met name op het...