Hoe kun je zo snel en goed mogelijk een productielocatie uitbreiden?

Hoe kun je zo snel en goed mogelijk een productielocatie uitbreiden?

KENNISPARTNER - In de voedingsmiddelenindustrie draait het steeds vaker om flexibiliteit en efficiency. Hoe laat je het proces zo optimaal doordraaien wanneer een pomp vervangen moet worden? Maar ook: hoe kun je zo snel en goed mogelijk een productielocatie uitbreiden, waarbij voldaan wordt aan alle wetgeving?

Een trend die steeds vaker gezien wordt, is het inzetten van vaste externe teams van specialisten. De eigen technische dienst van een productielocatie heeft vaak niet de volledige bouwkundige, juridische en technische kennis in huis. Volledig uitbesteden aan een ingenieurs- of installatiebureau maakt dat een voedingsmiddelenproducent de regie grotendeels kwijt is en na afloop van het project ook de opgebouwde kennis van het bedrijf die de techneuten hadden. Datzelfde geldt ook voor gedetacheerde technici, ook zij nemen hun opgedane kennis weer mee als het project afgerond is.

Inzet van een Portfolioteam dat on site werkzaam is

Een oplossing zijn de externe specialistische teams onder leiding van een vaste contactpersoon. Deze vaste contactpersoon werkt als portfoliomanager on site en weet daardoor van de hoed en de rand van de productielocatie. Hij heeft een flexibele schil van experts om zich heen die hij naar gelang de grootte en duur van een project in kan zetten. Daarnaast heeft hij een backoffice achter zich staan. Projecten kunnen verschillen van due dilligence-onderzoeken en permitting bij nieuwbouw, maar kunnen ook energiebesparing of onderhoud betreffen. Een team van experts kan helpen bij de verschillende adviesvraagstukken en hier ook een passende planning voor maken. Doordat ze on site werken zijn ze nauw betrokken bij de organisatie als het gaat om besluitvormingsprocessen, maar ook kennen ze de bedrijfscultuur.

Continu verbeteren is het uitgangspunt

Een dergelijk dedicated team on site werkt met een lean-aanpak om continu te verbeteren. Aan het begin van de meerjarige samenwerking - over het algemeen 3-5 jaar - wordt een 0-meting op de aanwezige assets gedaan. Vervolgens wordt in nauw overleg met het management een assetmanagementsysteem gebouwd en daarvanuit kunnen verschillende verbeterprojecten worden opgestart, zowel bij OPEX- als CAPEX-projecten. Omdat een team on site zit, is men betrokken bij de plannen en weet men ook de achterliggende gedachte van bijvoorbeeld een uitbreiding, weet men meer van de businesscase en kan er beter met de voedingsmiddelenproducent meegedacht worden.

Advies gedurende de full life cycle

Omdat een portfolioteam gedurende langere tijd bij de producent betrokken is en de combinatie van consultancydiensten en engineering biedt, kan het gedurende de full life cycle van zowel de assets als de fabriek support bieden aan de organisatie. Het is juist deze combinatie van engineering en consultancydiensten die van toegevoegde waarde is voor de organisatie.

Auteur: Wijnand Meyer, Sales Manager Portfolio Services bijBilfinger Tebodin, kennispartner van VMT

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...