Column: R&D, QA en productie hebben een ander belang. Of is het einddoel stiekem toch hetzelfde?

Column: R&D, QA en productie hebben een ander belang. Of is het einddoel stiekem toch hetzelfde?

COLUMN - In mijn tijd als productontwikkelaar in de voedingsmiddelenindustrie kwam ik er al snel achter dat het ontwikkelen van een product waarmee alle afdelingen instemmen weerbarstig is. Dit komt omdat productontwikkelaars, kwaliteitsmanagers en productieleiders allemaal hun eigen belangen en te behalen targets hebben. Hoe kunnen R&D, productie en kwaliteit het beste samenwerken?

Het is soms een puzzel om een product te ontwikkelen waar iedereen achter staat. Als productontwikkelaar bedacht ik altijdeerst een receptuur. Daarna ging ik op zoek naar de juiste ingrediënten. Hebben we deze al in huis of moet ik ze nieuw inkopen? Waar vind je de beste ingrediënten voor de beste prijs?Het uiteindelijke product wordt dan aan de klant gepresenteerd, en natuurlijk hoop je dan dat het door jou bedachte product in de smaak valt.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Schrijf je dan in voor de Food Process Update op 13 april nu het nog kan!

Andere doelen

Maar enkel met bedenkenvan het productenhet presenterenaan de klant was ik er nog niet. Het product moet uiteraard kwaliteit technisch in orde zijn én moet ook daadwerkelijk in de productie gemaakt kunnen worden.Hierbij heeft elke afdeling een ander doel. R&D wil het lekkerste product maken, QA wil dat alle kwaliteitsstandaarden worden nageleefd en productie wil dat er zo efficiënt mogelijk geproduceerd wordt. Hoe zorg jeals productontwikkelaar dat je zo goed mogelijk samenwerkt met QA en productie?

Vroeg in het proces

Ik heb zelfals productontwikkelaarervaren dat het belangrijk is om QA en productie zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces erbij te betrekken,hoecomplexdit procesmisschiensoms ookis.Beloof je namelijk een bepaalde receptuur met bijbehorende houdbaarheid aan een klant en blijkt dit achteraf niet haalbaar, dan moet je de klant teleurstellen. Je kunt het product beter direct door QA laten testen voor jeietsaan de klant belooft.

Efficiëntie en volumes

Ook is het uiteraard belangrijk dat een product daadwerkelijk gemaakt kan worden.Ik heb dan ook ervaren dat productie zekerookbetrokkenmoetworden bij een ontwikkelproces. De productiemanager zal aangeven dat het nieuwe product naadloos moet passen op de huidige apparatuur, tenzij er hele grote volumes tegenover staan. Maar die volumes zijn soms lastig, zeker bij de opstart van een nieuw product. Klanten zullen eerst willen testen hoe het product loopt voor ze gaan opschalen. En dit levert uitdagingen voor productie,maar ook voor R&D,zeker bij mkb-bedrijven.

Hetzelfde einddoel

Natuurlijk is het lastig om allen op één lijn te komen, omdat belangen anders liggen. Maar uiteindelijk heb je natuurlijk allen hetzelfde einddoel: een zo lekker mogelijk product van goede kwaliteit op een zo efficiënt mogelijke manier maken voor je klanten.Maar hoe kunnen R&D, productie en kwaliteit het beste samenwerken waarbij iedereen tevreden is over het eindresultaat?

Food Process Update

Loop jij als productontwikkelaar, kwaliteitsmanager of productieleiderook tegen dezeproblemen aan? Wil jij weten hoe andere voedingsproducenten dit proces hebben ingericht en deze samenwerking vormgeven? Meld je dan nu aan voor de FoodProcessUpdate van 13 april.Tijdens deze digitale update vertellen producenten als ME-AT, Nestlé, Karma Kebab en Euro Caps hoe zijzorgen voor een goede samenwerking en communicatie tussen de verschillende afdelingen.Bekijk het gehele programmahier.

Carmen

Auteur: Carmen Groeneveld, redacteur bij VMT

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen studeerde aan de Hotel Management School Maastricht. Tijdens de Hotel Management School volgde ze de minor Foodservice en werd haar duidelijk dat ze meer wilde leren over het voedingssysteem. Na de Hotel Management School deed ze een Master Gastronomie in Italië aan de University of Gastronomic Sciences. Hier leerde ze alles over de gehele voedselketen van boer tot bord. Daarna startte Carmen als Product Manager/Product Ontwikkelaar bij Sanday’s Bakeries. In 2019 maakte Carmen de overstap naar VMT, waar ze schrijft over onder andere de thema’s Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

 1. Gratis beoordeling van metalen en glazen verpakkingen kan ook op afstand
 2. Eigenaar Bakkerij Amstelveld: ‘Nooit gedacht dat AI een toevoeging kon zijn op ons werk’
 3. CEO Meatless: ‘Productiecapaciteit uitbreiden is voor ons prioriteit 1’
 4. Produceren voor een festival of voor de retail? Karma Kebab vertelt over de verschillen
 5. Wanneer omarmt productie innovaties?
 6. Nederlandse Coca-Cola fabriek moet in 2023 CO2-neutraal zijn
 7. Innovaties en efficiënt produceren in contract manufacturing bij Nestlé
 8. Cargill, Danone en Nuscience winnen award Factory of the Future 2021
 9. Givaudan verbetert de smaak van voedingsmiddelen met AI
 10. Kunnen foodbedrijven straks hun eigen energie opwekken met een biovergister?
 1. Levensmiddelentechnoloog Merel Rijnen: ‘Efficiënt produceren vereist een goed ingericht innovatieproces’
 2. Sinaasappelsap met 80 procent minder suiker moet sapindustrie veranderen
 3. Euro Caps innoveert snel, gaat de markt op en optimaliseert daarna verder
 4. Functionele eiwitten winnen uit aardappelschillen voor vleesvervangers: welke technologie is interessant?
 5. Centrum voor wereldwijde voedselinnovatie strijkt neer in Wageningen
 6. On topic: Energietransitie in food, een overzicht
 7. Plastic folie gemaakt van cellulose gaat industriële testfase in
 8. Nestlé doet plastic omverpakking van doosjes Smarties in de ban
 9. Unilever introduceert transporteerbare nanofabriek in zeecontainer
 10. Better Juice start samenwerking met GEA Group voor opschaling technologie suikerreductie