Kamerleden kruisen de degens in debat over Nederlands voedselsysteem

Huidige en toekomstige Tweede Kamerleden gaan dinsdag 23 februari met elkaar in debat over het Nederlandse voedselsysteem. Het Voedselverkiezingsdebat 2021 is te volgen via een livestream.

Het Voedselverkiezingsdebat 2021 wordt georganiseerd door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO Nederland).

Voedselketen cruciaal

De hoofdvraag van het Voedselverkiezingsdebat 2021 is: Hoe kijken de politieke partijen naar voedsel, van boer tot bord? 2020 heeft volgens de brancheorganisaties duidelijk gemaakt dat de voedselketen een vitaal en stabiel onderdeel is van Nederland. “Boeren, voedselverwerkers en supermarkten zorgen er samen voor dat Nederland ook tijdens de coronacrisis toegang heeft tot veilig, duurzaam, gezond, betaalbaar en lekker voedsel.”

Ketenpartijen in gesprek

Tegelijkertijd ziet de keten uitdagingen voor de toekomst, zoals het verdienvermogen van boeren en tuinders waarover de ketenpartijen met elkaar in gesprek zijn. In de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen zijn talrijke voorstellen opgenomen om het huidige systeem van voedselproductie en -consumptie bij te sturen.

Prangende vragen

De vragen die aan bod komen zijn: Wat kunnen de verschillende partijen in de agrifoodsector doen om de consument meer te stimuleren en te helpen om bijvoorbeeld gezonder of duurzamer te eten? Het economisch belang van de agrifoodsector voor Nederland is groot. Bijvoorbeeld als het gaat om werkgelegenheid. Hoe wordt die economische rol en de (internationale) concurrentiepositie behouden en versterkt?

Deelnemers

Eline Vedder (CDA), Laura Bromet (GroenLinks), Frank Futselaar (SP) en Roelof Bisschop (SGP) hebben hun deelname aan het debat reeds bevestigd. Het debat wordt gemodereerd door Daniël Schut.

Het Voedselverkiezingsdebat vindt plaats op dinsdag 23 februari van 15:30 tot 17:00 uur vanuit Perscentrum Nieuwspoort en is online te volgen via een livestream. Aanmelden is noodzakelijk