Plantbased trends around the world: 'Kip en geit zijn de meest geconsumeerde vleessoorten in India' (podcast)

Plantbased trends around the world: 'Kip en geit zijn de meest geconsumeerde vleessoorten in India' (podcast)

Een geheel of gedeeltelijk plantaardig eetpatroon wordt steeds populairder, zeker in West-Europa. Hoe zit het met andere landen? Wat zijn de trends wereldwijd? VMT maakt een podcastserie waarin we met lokale startups spreken. In deel 2 komt Abishek Sihna aan het woord. Hij is mede-oprichter van Good Dot, een Indiase scale-up die alternatieven voor in India populaire vleesgerechten maakt. 'Byriani is hier een populair gerecht. Een burger is hier geen onderdeel van het doorsnee eetpatroon.'

GoodDot is in 2013 opgericht door een groep dierenliefhebbers. In 2017 lanceerden ze hun eerste product op de markt. Nu verkopen ze hun producten over heel India.

Trends in India

Mede-oprichter GoodDot Abishek Sihna

De interesse in een plantaardig eetpatroon groeit, zegt Abishek Sihna in de podcast. 'In India eten mensen al geregeld vegetarisch. Bij jongeren groeit de aandacht met name door dierenwelzijn. Ouderen zijn meer geïnteresseerd in een plantaardig eetpatroon om gezondheidsredenen.'

De vleesconsumptie is verschillend in India vertelt Sihna. 'In het zuiden en oosten van India eet men meer vlees. We zien meer vraag naar onze producten in het zuiden en oosten.'

Vegetarische biryani, een van de producten van GoodDot uit India

Toen Sihna en zijn team in 2013 begonnen met de ontwikkelingen van vleesvervangers, zagen ze dat in het Westen vooral burgers of worstjes werden ontwikkeld. 'Deze zijn geen onderdeel van het doorsnee eetpatroon van de Indiër. Hier eten we kebabs, curries enzovoorts. Met onze producten hebben we ons meer op dat soort gerechten gericht.'

Plantaardige geit

'Geit is qua textuur eerdere vergelijkbaar met varken of rund. Het heeft een iets zachtere textuur, maar is niet vergelijkbaar met kip,' legt Sihna uit. Het plantaardig eiwit voor geit bestaat uit een mix van soja-, erwten- en tarwe-eiwit.' De textuur was het lastigst om goed te krijgen, meer dan smaak. GoodDot ontwikkelde daarom technologie om dat goed te krijgen.

Luister hier naar de rest van het interview. Sihna vertelt dat de Indiër ook erg van melk houdt, het is sterkt gerelateerd aan de cultuur. Daar ligt nog een uitdaging voor een plantaardige variant.

Eerdere podcast: Better Nature uit de UK

VMT sprak voor deze serie met Chris Kong van Better Nature uit de UK. Deze startup maakt vleesvervangers op basis van tempeh.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...