Trending in 2020: Snelle oplevering nieuwbouw gewenst

Trending in 2020: Snelle oplevering nieuwbouw gewenst

Advies- en ingenieursbureau Bilfinger Tebodin merkt de laatste jaren dat levensmiddelenproducenten hun producten steeds sneller op de markt willen brengen met een hoge leverbetrouwbaarheid en constante kwaliteit. "De vraag uit de markt dwingt tot een flexibeler productieproces en soms uitbreiding van de capaciteit. Bedrijven schakelen ons in om in korte tijd een advies te geven over de bouw- of uitbreidingsmogelijkheden", zegt Aart-Jan Smit.

Bedrijven willen steeds sneller weten of ze gaan investeren in een verbouwing of niet. “Ze willen snel weten wat de investeringskosten (CAPEX) en operationele kosten (OPEX) zullen zijn en wat de terugverdientijd is. Binnen een jaar moet tegenwoordig een nieuwe fabriek kunnen draaien”, geeft Aart-Jan Smit, salesmanager food en pharma bij Bilfinger Tebodin, aan.

Focus

Bilfinger Tebodin voorziet in de vraag naar een kort adviestraject met de zogenoemde Pitstop-aanpak. Smit: “Tijdens de haalbaarheidsstudie maken we gebruik van onze Pitstop-methode. Deze aanpak is ontwikkeld vanuit de Agile - en Lean-gedachte, om gedurende enkele dagen alle stakeholders bij elkaar te zetten. Door focus, zonder te worden afgeleid door de dagelijkse werkzaamheden, worden gezamenlijk scenario’s met kansen en risico’s gedefinieerd, resulterend in een geïntegreerde maatwerkoplossing.”

Snel antwoorden

“Bij een nieuwbouwproject worden onder andere omgevingsvergunningen, benodigde utiliteiten en proces- en lay-outvereisten onder de loep genomen. Tijdens de Pitstop komen in korte tijd antwoorden op de belangrijkste vragen betreffende capaciteit, afmetingen en bouwlagen in relatie tot de in te passen installaties en bedrijfsactiviteiten, de funderingswijze en het automatiseringsniveau. Specialisten op het gebied van bouwkunde, procestechnologie, werktuigbouwkunde, elektro, HVAC, operatie, maintenance en projectmanagement zijn aanwezig om vanaf de start mee te praten over het project.” Bij capaciteitsuitbreiding maakt Bilfinger Tebodin ook gebruik van deze Pitstop-aanpak. Smit: “Bij capaciteitsverhoging speelt bijvoorbeeld de vraag of bestaande productielijnen kunnen worden uitgebouwd of dat geïnvesteerd moet worden in nieuwe machines.”

Concepten

Na de meerdaagse sessie worden alle uitgangspunten vastgelegd en worden verschillende concepten uitgewerkt, een plan van aanpak met specificaties voor de rest van het project, inclusief een gedetailleerde investeringsraming ten behoeve van het toetsen van de businesscase. “Hiermee kan een organisatie dan de markt verkennen en offertes aanvragen”, licht Smit toe.

‘‘Gedurende enkele dagen zetten we alle stakeholders bij elkaar’’

Aart-Jan Smit, salesmanager food en pharma bij Bilfinger Tebodin

Na financiële toetsing kan verdere engineering voortgezet worden zonder onderbreking. “Deze aanpak maakt dat de doorlooptijd van een bouwplan soms wel met een half jaar kan worden teruggeschroefd, zodat een fabriek eerder operationeel kan zijn.”

Duurzaam

De toenemende vraag naar het duurzaam ontwerpen van fabrieken en productielijnen met een hoge efficiency is een andere trend die Bilfinger Tebodin signaleert. “Wij nemen dit standaard mee, we kijken bijvoorbeeld altijd naar afval- en afvalwaterreductie, CO2-reductie, het herbenutten van restwarmte en de inzet van duurzame energiebronnen. Ik vind namelijk dat we het aan onszelf verplicht zijn om met duurzaamheid en ook met circulaire productie voorop te lopen, om impact te hebben. Kijk naar de naam die wij in de wereld hebben als het om babyvoeding gaat. Wij willen dat ook op het gebied van duurzaamheid realiseren”, besluit Smit.

Annelies Taams - Postma

Annelies Taams - Postma

Freelance redacteur

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven...

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de...

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...